E-zlorabe otrok so stvar vsakega izmed nas

Letos je bilo pri nas kar 87 otrok, mlajših od 15 let, žrtev spletnih spolnih zlorab.

Objavljeno
20. september 2017 15.54
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – »Če med brskanjem po spletu naletite na sumljive posnetke otrok spolne narave, to prijavite nam, na Spletno oko ali policiji,« pravi Andrej Motl, koordinator prijavne točke Spletno oko, centra za varnejši internet Slovenije, ki deluje pod okriljem Fakultete za družbene vede, kjer že deset let ozaveščajo ljudi glede širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora.

Tipična žrtev spletnega spolnega nasilja je deklica, stara od sedem do deset let, ki je na posnetku, ki prikazuje otroka v erotičnih položajih. Trendi po svetu kažejo, da se na posnetkih prikazujejo vedno mlajši otroki, lani pa so prevladovali posnetki, ki prikazujejo hujše oblike spolne zlorabe otrok. Vendar pa nevarnosti, ki jih za otroke predstavlja internet, niso samo posnetki zlorab, ampak, pravi Andrej Motl, tudi primeri nagovarjanja otrok k spolnim aktivnostim in spletne diskusije, usmerjene v zlorabe.

Zdenka Švaljek, strokovna vodja telefona TOM, je ob letošnji deseti obletnici delovanja anonimne prijavne točke Spletno oko in ob posvetu na temo zlorab otrok na internetu, ki je potekalo na fakulteti za družbene vede, opozorila, da se je tudi pri nas v zadnjem času povečalo število primerov sextinga. Do te zlorabe pride, ko se mladoletniki sami slikajo goli ali polgoli in fotografije pošljejo fantu ali dekletu, ta pa potem – ponavadi po razhodu – te slike izkoristi za izsiljevanje ali jih celo objavi na spletu. »Otrok se nima kam skriti, obsojanje okolice pa lahko zaradi posnetkov, ki so na spletu in jih lahko vidijo vsi, traja leta in leta,« pravi Švaljekova.

Moraliziranje ne pomaga

Zato je pomembno, kako reagirajo starši in pedagoški delavci, pravi Švaljekova: »Ko se zalomi, svetujemo staršem in pedagoškim delavcem, da naj bodo potrpežljivi in naj ne moralizirajo, ker to ne pomaga. Otroka objemite in rešite problem: odstranite fotografije s spleta in prijavite na policijo. Ostanite odrasla, sočutna oseba.«

Da se posnetki odstranijo s spleta in da primer razišče policija, pomagajo tudi pri anonimni prijavni točki Spletno oko, kjer so v desetih letih delovanja posredovali skoraj 1400 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok, od tega je bilo 67 primerov prijav na slovenskih strežnikih. Občutljivost na spletne spolne zlorabe otrok namreč ni pomembno le zato, da se posnetki odstranijo s spleta, ampak da se proti storilcem začne kazenski pregon in, opozarja Andrej Moti, tudi pomaga žrtvam.

Razširjenost spletnih spolnih zlorab otrok kaže tudi policijska statistika: lani so zabeležili 110 primerov spletnih spolnih zlorab otrok, mlajših od 15 let, letos 103. Lani so našli 77 storilcev tovrstnih spletnih zlorab, letos pa že 76, s tem, da je bilo lani 71 oškodovanih otrok, letos pa 87, pravi Anton Toni Klančnik, vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi. Policija v sodelovanju s policijami iz drugih držav išče storilce, ker je otrok lahko iz Slovenije, storilec v Indoneziji in dokaz v Braziliji. Obenem pa ugotavlja identitete otrok, ki so na spornih posnetkih, razloži Klančnik: »Tako pridemo do dokazov in tudi do storilcev zlorab.«

Čeprav imamo dokaj dobro zakonodajo na tem področju, pa se v pravosodju verjetno še ne zavedajo nevarnosti spletnih spolnih zlorab otrok, saj so storilci kaznovani s pogojnimi kaznimi in so tudi povratniki. Druga skrajnost je kaznovalna politika v Arizoni, kjer storilca za en posnetek spolne zlorabe otroka kaznujejo z desetimi leti zapora, ali Saudska Arabija, kjer povratnika tega kaznivega dejanja celo usmrtijo.

Toda poleg pomoči žrtvam in kazenskega pregon storilcev je pomembna tudi preventiva, opozarja dr. Banjamin Lesjak z Univerze na Primorskem, ki meni, da bi morale šole že v prvi triadi ozavestiti učence o odgovornem ravnanju na internetu. Šole pa so tudi tiste, ki bi morale v vsakem primeru zavarovati žrtve, pravi Lesjak: »Šole so moralno odgovorne za svoje učence.« Odgovornost glede spletnih spolnih zlorab otrok pa bi morali prevzeti tudi ponudniki mobilnih storitev, ki zdaj zagovarjajo le dobiček, pa tudi politiki in seveda starši.