Eden zavede lastnika, drugi stika po hiši

Neznanci, ki se predstavljajo za »mojstre«, največkrat prežijo nad starejšimi občani.

Objavljeno
22. julij 2016 22.48
Kraje , v Ljubljani 22. julij 2016
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Nenapovedan obisk neznanega moškega, ki ga morda spremlja še kakšen pajdaš, prepričevanje, da morajo nujno pregledati peč, morda kanalizacijo, vodovodno napeljavo ... ali pa vzpostavijo čisto običajen pogovor in vam s tem ukradejo pozornost. To je že znak za alarm, saj imate lahko opravka z ljudmi s slabimi nameni.

Pred dnevi so najstarejšo družinsko članico, šteje jih prek 80, v eni od hiš na območju Škofljice obiskali neznanci. Eden se je prijazno predstavil in povedal, da je z zetom dogovorjen, da bodo opravili neka dela v zvezi s kanalizacijo. Presenečeno ženico je prosil le, da bi tokrat nekaj samo popisal. Dovolj prisebna je bila, da mu je začudeno odgovorila, da o takšnem dogovoru ne ve ničesar. Sledil je telefonski klic. »Seveda, bova rešila. OK, vi pridete čez pol ure, jaz pa v tem času popišem, velja,« se je neznanec, kot se je pozneje izkazalo, navidezno pogovarjal z nekom.

Ženska je na podlagi telefonskega pogovora klonila, misleč, da ima opravka s pravimi »mojstri«. Spustila jih je v hišo, potem pa so naglo oddrveli, češ, da morajo naprej. Postala je sumničava, poklicala hčerko, ki pa o kakršnem koli dogovoru za kanalizacijo ni vedela ničesar. Pridrvela je domov in kaj hitro so ugotovili, da so iz hiše izginili zlatnina in denar. Tega ni bilo malo, saj ga je oškodovanka dvignila za popravilo peči.

Oškodovanca zvabijo od vhoda hiše

To je le eden od primerov, ko neznanci nič hudega sluteče oškodovance opeharijo pod pretvezo, da nekaj popravljajo ali pregledujejo. Kar štiri drzne tatvine, storjene na podoben način, so v sredo obravnavali možje v modrem Policijske uprave Ljubljana. V treh primerih so se osumljenci do stanovanjske hiše pripeljali z osebnim vozilom, eden izmed njih je zamotil oškodovanca pod pretvezo, da so iz podjetja in da bodo urejali dela za napeljavo (elektro, telefon), oškodovanca pa so tako oddaljili od vhoda v hišo. Med tem pa so ostali prebrskali hišo, po večini so odnesli gotovino in nakit, ter izginili.

Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave pravi, da opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo, žrtve pa so predvsem starejši občani.

»Osumljenci jih pod pretvezo (odkup odpadnega materiala, odkup starega železa, naprošajo za vodo, vzpostavijo čisto »navaden« pogovor o urejenosti okolice hiše, prodajajo različne priročne predme, predstavljajo se kot delavci raznih storitvenih del, dimnikarji, vododvodarji, serviserji in podobno) zvabijo iz hiše, tako da oškodovanec nima več nadzora nad objektom in s tem preusmerijo njegovo pozornost. Medtem drugi storilec ali več njih vstopijo v notranjost, od koder večinoma odnesejo denar, nakit ali druge vrednejše predmete. Storilce z dejanji oškodujejo za nekaj sto evrov, pa tudi več tisoč evrov. Da so jih okradli, opazijo šele več ur po dogodku ali celo naslednji dan. Predvsem so bile tovrstne tatvine izvršene na ruralnih območjih (okolica Grosuplja, okolica Viča, okolica Domžal, okolica Most, predvsem hriboviti predeli),« pojasnjuje Ciperle Adlešičeva.

Sumljive ljudi takoj naznanite policiji

Čeprav policija tega ne razkriva oziroma komentira, imajo po naših informacijah precejšnji delež tovrstnih drznih tatvin na vesti Romi.

Težava, s katero se srečuje policija, je, da oškodovanci šele po nekaj urah opazijo, da so jih okradli, prav tako pa v času komunikacije s tujci niso pozorni ne na njihov opis ne na vozilo, s katerim se pripeljejo. Včasih prostor, kjer so se neznanci potikali, celo pospravijo in s tem uničijo morebitne sledi.

Občanom svetujejo, da imajo vse neznance, ki nenapovedano pridejo na njihovo dvorišče ali hišo, stalno pod nadzorom, nikakor jih pa brez potrebe ne vabijo oziroma jim ne dovolijo vstop v notranjost hiše. Četudi stopijo »samo za vogal«, pa naj hišo vselej zaklenejo.

Ker se, kot rečeno, nekateri predstavljajo kot serviserji ali izvajalci del, naj se vedno identificirajo s službeno izkaznico, prav tako naj pokažejo delovni nalog. »Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (oblačila, zunanji videz, govor), znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila, s katerim so se neznanci pripeljali. Če so žrtev kaznivega dejanja, pa naj takoj obvestijo 113 ali najbližjo policijsko postajo. Občane tudi naprošamo, da če zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje ali zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz, da opazujejo objekt), da prav tako obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni, naj pokličejo 080 1200,« je še nasvet, ki ga daje Maja Ciperle Adlešič.

Na območju Policijske uprave Ljubljana so letos obravnavali 45 prijavljenih kaznivih dejanj (podatek je neuraden) velikih tatvin, ki se nanašajo na (drzne) tatvine iz stanovanjskih hiš, na načine, kot so opisani. A je oškodovancev gotovo več, saj menijo, da nekaj primerov ostane neprijavljenih, saj žrtve bodisi kaznivih dejanj ne zaznajo bodisi se ne odločajo za prijavo. Prav tako je še več poskusov tatvin, ko lastniki slabe namene spoznajo in neznance preženejo.