Ena biološka sled, dva obtožena

Obramba trdi, da najdena biološka sled, ki je pri obtoženih enojajčnih dvojčkih Alenu in Edinu Eljeziju enaka, še ne pomeni, da sta oba vlomilca.

Objavljeno
05. december 2016 11.47
Slovenija.Ljubljana.05.11.2010 Sojenje Dominiku Cudnu in Edinu Eljeziju.Foto:Matej Druznik/DELO
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana − Ena biološka sled na kraju kaznivega dejanja, a zaradi nje dva obtožena − s tako nenavadnim primerom se ukvarja ljubljansko okrožno sodišče. Na zatožno klop je zaradi velike tatvine tožilstvo posadilo brata dvojčka Alena in Edina Eljezija, ki si poleg skoraj enakega videza delita tudi povsem enako DNK.

V policijskih krogih se govori, da sta 26-letna enojajčna dvojčka Alen in Edin Eljezi v preteklosti znala dobro izkoristiti dejstvo, da sta si zelo podobna. Izvedeli smo, da ko je bil, denimo, eden od njiju v hišnem priporu, so policisti pri preverjanju, ali se tega drži, lahko le ugibali, ali pred njimi stoji pravi od obeh bratov. Medsebojno podobnost sta izkoristila tudi, kadar je šlo za prometne prekrške, in se tako menda izognila kazni. O Edinu Eljeziju smo v preteklosti že poročali, saj je bil med drugim v postopku zaradi ropa pošte na Brezovici pri Ljubljani, a je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov umaknilo obtožnico.

»Izjemna nenavadnost primera«

Policisti, ki so imeli z njima opraviti, so nazadnje le ugotovili, da obstajajo drobne značilnosti, ki ju ločujejo in po katerih ju lahko prepoznajo. A največjega asa iz rokava, ki jima ga je podarila mati narava – če seveda drži očitek tožilstva, da sta pred petimi leti skupaj s še enim pajdašem vlamljala –, sta potegnila, ker sta za seboj pustila le eno biološko sled. Odvetnika Matej Ban in Marko Makuc, prvi zagovarja Alena in drugi Edina Eljezija, sta prepričana, da je brez drugih dokazov to odločno premalo za obsodbo.

Vrednost ukradenega plena ni velika, a tudi sodišče, ki je zavrnilo ugovor obrambe na obtožnico, je zapisalo, da gre za »izjemno nenavadnost primera, ki izvira iz dejstva, da sta Alen in Edin Eljezi enojajčna dvojčka, za katere velja, da imajo enake STR-profile oziroma ponavljajoče se dele DNK.«

Pred skoraj natanko petimi leti, 12. decembra 2011, je bilo med 2. uro in 2.25 na Cesti v Kleče 12 v Ljubljani v stavbi Ajpesa vlomljeno. Policisti so kasneje ugotovili, da je nekdo vlomil skozi vhodna vrata, nato pa je iz zgornjih prostorov, kjer ima sedeže več podjetij, s podbojev snel vrata in vstopil v pisarno družbe Žejn, d. o. o. Iz predala v pisalni mizi je izginila bela kuverta s stotimi evri gotovine, storilec oziroma storilci pa so nato odšli. Za seboj so pustili pravo razdejanje, saj je bila pisarna povsem razmetana, nastala škoda pa je precej presegala vrednost ukradenega plena – samo na vhodnih vratih je je bilo za skoraj 1500 evrov. V pisarnah Obrtne zadruge prevoz, d. o. o., je bilo prav tako poškodovanih več vrat, škode je bilo menda za okrog 2500 evrov.

Vendar dejanje ni ostalo neopaženo, saj je ropotanje prebudilo zakonca v bližnji stavbi, oddaljeni približno 20 metrov. Janez Š. je policistom kasneje dejal, da je pogledal skozi okno in videl nekoga, ki je tekel proti bližnjemu parkirišču, odprl vrata avtomobila in vanj nekaj vrgel, nato pa stekel naprej. Ni bil povsem prepričan, a zdelo se mu je, da je temu človeku sledil še nekdo. Avto je kasneje pokazal policistom, ki so prihiteli na kraj kaznivega dejanja.

V avtomobilu lancia zeta se je nahajalo več kosov vlomilske opreme: macola, lomilka oziroma »pajser« in podobni predmeti, poleg tega pa tudi več stvari, na katerih so strokovnjaki forenzičnega laboratorija odkrili dve biološki sledi. Na volanskem obroču in na prestavni ročici so našli biološko sled 30-letnega Ljubljančana Romana Potočnika, ki je za seboj na škatlici cigaret pustil tudi prstni odtis, v notranjosti vrtne rokavice in na najlonski nogavici pa je bila biološka sled, ki po mnenju forenzikov pripada enemu od dvojčkov Eljezi ali pa kar obema. Tožilstvo je prepričano, da je podana utemeljenost suma, da sta Alen in Edin Eljezi vlamljala skupaj s Potočnikom in da jima bo lahko dokazalo krivdo.

Eden od bratov vlomil, a kateri?

Zagovornika Makuc in Ban že od začetka preiskave ugovarjata, ker tožilstvo vodi kazenski postopek proti obema bratoma. Ta se po mnenju obrambe lahko začne in vodi samo proti točno določeni osebi, v konkretni zadevi pa ni mogoče določiti, kateri od bratov je za seboj pustil biološko sled. Proti obema za isto kaznivo dejanje, če je kaznivo dejanje storil le eden, postopka ni dopustno voditi, opozarjata. Odvetnik Ban je v ugovoru na obtožbo zatrdil, da tožilstvu ni uspelo pridobiti nobenega dokaza, da je poleg Potočnika vlamljal ravno Alen Eljezi, saj ni edini človek z biološko sledjo, ki so jo našli v avtomobilu. Obramba je še poudarila, da nobena priča ni omenjala treh ljudi.

A senat, ki je zavrnil ugovor na obtožnico, je poudaril, da je na podlagi dokazov mogoče skleniti, da obstaja takšna stopnja verjetnosti, ki je potrebna za vložitev obtožnice, torej utemeljen sum. Po mnenju senata drži, da nobena priča ni omenjala treh ljudi, kar pa še ne pomeni, da pri kaznivem dejanju ni sodelovala trojica, in je eden od storilcev ostal neopažen. Bo pa ravno vprašanje o tem, koliko storilcev je sodelovalo pri vlomu, po mnenju senata pomembno za ta postopek.

Prej obtoženec, zdaj priča

Se je pa medtem v tem postopku »razkrila« nova priča, ki bi lahko pomagala razjasniti vse okoliščine, saj je pod težo forenzičnih dokazov konec septembra na predobravnavnem naroku klonil Roman Potočnik, ki brata dvojčka, ki bi imel enako DNK kot on, pač nima. Krivdo je tako priznal, in kot so nam pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, so mu še istega dne izrekli pogojno obsodbo šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Ker se je odpovedal možnosti pritožbe, je sodba s tem postala pravnomočna. To pomeni, da ga bodo lahko v postopku proti bratoma Eljezi, ki krivde nista priznala, zaslišali kot pričo (na sodišču so pojasnili, da narok za glavno obravnavo še ni bil razpisan). Ni pa mogoče predvideti, kaj, če sploh, bo na sodišču povedal. Med preiskavo je Potočnik tako kot brata Eljezi molčal, pri tem mu je alibi dalo njegovo zdaj nekdanje dekle Anamarija Serec, ki je dejala (in ob tem očitno zagrešila kaznivo dejanje krive izpovedbe), da tiste noči Potočnika na kraju kaznivega dejanja ni bilo, saj sta bila ves čas skupaj.