Vodilnima v Factor banki dobro leto zapora

Pesjaku in Valenčiču so očitali zlorabo položaja. Odobrila sta sporni kredit, kar je prineslo 100.000 evrov koristi porokoma.

Objavljeno
18. november 2016 19.10
*lvu*Dušan Valenčič
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Zaradi odobritve spornega kredita v višini 350.000 evrov so danes na ljubljanskem okrožnem sodišču na dobro leto dni zaporne kazni obsodili nekdanja člana uprave Factor banke Borisa Pesjaka in Dušana Valenčiča. Sodba še ni pravnomočna.

Obtožnica specializiranega državnega tožilstva Pesjaku in Valenčiču očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti. Konec septembra 2012 je takratni predsednik uprave banke Ciril Dragonja za tedni dni pooblastil Borisa Pesjaka, takrat je bil svetovalec uprave banke, da v njegovem imenu sodeluje in glasuje pri odobravanju kreditov in drugih predlogov uprave. Pesjak in Valenčič, takratni član uprave banke, sta 1. oktobra odobrila kratkoročni kredit beograjskemu poslovnežu Dejanu Lukiću v višini 353.000 evrov. Posojilo je bilo namenjeno poplačilu Lukićevih še neporavnanih kreditnih obveznosti do Factor banke po dveh predhodnih kreditnih pogodbah, in sicer najprej za poplačilo 100.000 evrov po pogodbi iz septembra 2009 in nato še preostalih 253.000 po pogodbi iz aprila 2010.

Nezadostno zavarovanje kredita

Posojilo sta odobrila, čeprav sta bila seznanjena z bonitetno oceno, da Lukić ni sposoben vrniti kredita, ki pa je bil tudi nezadostno zavarovan, celo slabše kot prvo posojilo. Lukić namreč ni imel nobenega premoženja, razen poslovnega deleža v družbi Van-Mar, d. o. o., ki je bila ustanovljena zgolj z namenom pridobivanja srbskih vrednostnih papirjev, in 10.648 delnic družbe Finworld. a. d. Factor banka je skupno vrednost zastavljenih delnic Finworld ocenila na zgolj 213.185 evrov, kar pomeni, da je bil na novo odobren kredit zavarovan z vrednostjo premoženja, ki je precej manjša od višine odobrenega posojila, iz prejšnjega načina zavarovanja pa sta z novo pogodbo odpadla poroka.

Ta dva solidarna poroka, ki sta jamčila s svojim premoženjem, da se bo kredit poplačal, sta bila družinska člana obtoženega Pesjaka, in sicer sin Blaž Pesjak (kasnejši predsednik uprave Merkurja) in hči Anja Pesjak, ki je bila direktorica družbe Daj Invest Limited s Cipra (skupaj z očetom je bila tudi dejanska družbenica).

Poroka razrešena svoje obveznosti do 100.000 evrov

Factor banka je vse do odobritve in izplačila spornega kredita imela možnost svojo terjatev izterjati vsaj od Blaža Pesjaka in družbe Daj Invest, saj sta razpolagala z dovolj premoženja za njeno celotno poplačilo, s podpisom sporne pogodbe pa sta bila oba poroka razrešena svoje poroštvene obveznosti do višine 100.000 evrov.

S podpisom kreditne pogodbe sta Pesjak in Valenčič Blažu Pesjaku in družbi Daj Invest pridobila premoženjsko protipravno korist v skupni višini 100.000 evrov v obliki prenehanja njunega poroštva, trdi tožilec Jaka Brezigar in sodišče mu je v celoti pritrdilo. Sodnik Boris G. Hrovat je tožilstvu v celoti sledil tudi glede predlagane zaporne kazni za oba obdolžena in glede predlagane denarne kazni za Pesjaka. Obdolžencema je tako izrekel leto in tri mesece zapora, Pesjaku pa še denarno kazen v višini 9231 evrov, ki jo bo moral plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe. Oba bosta morala plačati stroške kazenskega postopka.

Kot olajševalno okoliščino je Brezigar v končni besedi navedel, da je bila premoženjska škoda, ki sta jo povzročila obdolženca, banki povrnjena, in sicer z zunajsodno poravnavo (Blaž Pesjak jo je povrnil, ko je že bila vložena zahteva za preiskavo in po tem, ko je banka zoper Dragonjo in oba obdolžena vložila odškodninsko tožbo).

Na začetku aprila je sodišče sicer zavrnilo tožbeni zahtevek DUTB, h kateri je bila Factor banka pripojena, proti Pesjaku, Dragonji in Valenčiču zaradi osem milijonov evrov kratkoročnega posojila Merkurju. Pesjaka in Dragonjo naj bi čakala še ena tožba, Valenčiča pa še dve.