Gradnjo nadzoroval le župan

Poslovna goljufija: izvajalec del je prejel navodilo, naj račun napiše za neopravljena dela.

Objavljeno
05. december 2016 21.56
Nadaljevanje sojenja za Srečka Jesenška, 17.8.2016, Maribor [srečko jesenšek, pohorska vzpenjača]
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Maribor – Na nedavnem nadaljevanju sojenja Dragu Rataju in Srečku Jesenšku, nekdanjima prvima možema smučanja na Mariborskem Pohorju, zaradi poslovne goljufije in oškodovanja občine za dobrih 60.000 evrov, je pričal predstavnik podjetja, ki je izvajalo dela, in priznal, da je prejel navodilo, naj na račun napiše, da so dela opravljena na stebrih, čeprav so bila dejansko opravljena drugje.

»Ko gledam nazaj, lahko rečem, da je bil tak dogovor vendarle moralno sporen,« je med svojim pričanjem na mariborskem okrožnem sodišču dejal Marko Babšek, zastopnik družbe Impott, d. o. o., ki je podobno kot druga družba Peterlin, d. o. o., prejela plačilo za navidezne račune. Nedvomno je, da sta obe družbi izvedli veliko vzdrževalnih del, a je vprašljivo, ali sta izvedli natančno to delo, za kar sta izstavili račune, ki jih je pozneje poravnala občina. Babšek pred senatom, ki mu predseduje Barbara Nerat, ni zanikal, da je od Robertina Ribiča – ta bi moral z obtoženima Ratajem in Jesenškom sedeti na zatožni klopi, a je krivdo priznal in se pogodil za pogojno kazen – prejel navodilo, kako napisati račun in za katera dela.

Babšek je še poudaril, da se mu takrat zadeva ni zdela sporna, ker je njihova družba s Športnim centrom Pohorjem in Smučarskim klubom Branik dobro sodelovala in se ni spraševal, zakaj takšna navodila. »Zaupali smo si, meni pa je bilo pomembno, da dobimo plačilo,« je sklenil. Predstavnika družbe Peterlin, ki ga je sodišče tudi povabilo za pričo, na glavno obravnavo ni bilo. Je pa senat zaslišal še Uroša Kosija iz sektorja za komunalo in promet na mariborski občini. Ta je pojasnil, da o konkretni zadevi ne ve ničesar, a preverjanje računov na občini v praksi pomeni, da se preveri, ali se ujema z zneski v pogodbi in dodanih prilogah (računih). Po njegovem časa za preverjanje na terenu ni, kar je zelo zmotilo sodnika porotnika in je komentiral: »Nekdanji župan (Franc Kangler, op. p.) je dejal, da je sam pri gradnji žičnice pogosto zašel na teren, da vidi, kako potekajo dela. Zanimivo je, da je to počel župan, tisti, ki pa je bil skrbnik pogodbe, pa ni šel na teren.«

Ribič v kazenskem postopku zoper Draga Rataja in Srečka Jesenška doslej še ni bil zaslišan kot priča (po priznanju se je njegov status iz obtoženca spremenil v status priče), a je neuradno poznano, kaj je povedal med sodno preiskavo. Pred preiskovalno sodnico naj bi bil Ribič povedal, da ga je bil prav obtoženi Rataj ob pregledovanju računov poklical k sebi in mu naročil, naj konkreten račun uvrsti v »kvoto občine«.

Sojenje se bo nadaljevalo sredi januarja prihodnjega leta.