Hotel Bellevue je spet gorel

Na srečo so se gasilci izkazali in se klicu mimoidočih odzvali v nekaj minutah.

Objavljeno
11. maj 2014 19.10
Posodobljeno
11. maj 2014 19.10
Požar/hotel Bellevue
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Ljubljana - Hotel Bellevue ob vznožju Šišenskega hriba jemalo pred 19. uro zagorel. To ni bil prvi podtaknjeni požar, a še nikoli plameni niso bili tako visoki. Zagorelo in zgorelo je ostrešje. Na srečo so se gasilci izkazali in se klicu mimoidočih odzvali v nekaj minutah.

Čeprav so bili ognjeni zublji strahoviti, je kar nekaj sprehajalcev pripomnilo, da bi bilo dobro, če bi Bellevue pogorel do tal. Nekoč prestižni hotel je namreč ena največjih, če ne največja sramota Ljubljane, ki se iz dneva v dan dobesedno vidno sesuva vase ter kazi ožjo in širšo okolico in ogroža mimoidoče. V njem imajo že več let zatočišče klateži in narkomani, a kljub temu požari niso naključni.

Bellevue so v devetdesetih letih z denacionalizacijo vrnili družini Šterk, ta pa ga je prodala. Nakupa, ki sta sledila, sta imela čudno ozadje, saj se ne prvi ne drugi kupec nista lotila obnove. Od družine Šterk je hotel kupil Študentski servis Maribor in ga leta 2009 za 7,5 milijona evrov prodal družbi Mawared International v posredni lasti jordanskega državnega sklada. Ta je vse odprtine hotela, okna in vrata, obila z lesenimi deskami, ki pa so jih vandali kmalu odstranili. Investicija Jordancev se je s temi deskami in ograjo okrog hotela, ki je tudi kmalu klonila pod vandalizmom, končala. Vandalizem se je to pot pokazal kot koristen, kajti če bi bil Bellevue z obeh dostopov še vedno ograjen, gasilci ne bi mogli do objekta oziroma bi morali prej porušiti ograjo.

Menda Jordanci že leta iščejo novega kupca in ga ne najdejo. Propadajoči Bellevue je spomenik lokalnega pomena, ki ga zaradi skrajno slabega stanja v resnici že pred desetletji ne bi bilo mogoče več obnoviti. S prostorskim načrtom mesta je na tem mestu predviden hotel z 90 sobami. Skratka, Bellevue veličastno propada pod nadzorom zavoda za kulturno dediščino.