Iščejo medveda, ki je napadel lovca

Po ugrizu je napadeni lovec kosmatinca z nogo treščil po gobcu.

Objavljeno
27. julij 2016 18.11
Medved na krmišču v snežniških gozdovih.Mašun 16, 07,2015
Bojan Rajšek, Iva Ropac
Bojan Rajšek, Iva Ropac

Novo mesto, Ljubljana – Danes je skupina članov lovske družine Gorjanci preiskala dobršen del pogorja, vendar medveda, ki je v torek zvečer napadel njihovega člana Tomaža Robeka iz Velikega Cerovca, ni izsledila. Lovec se za posledicami medvedjega ugriza zdravi v novomeški bolnišnici.

Kot poročajo z novomeške policijske uprave, so jih v torek nekaj po 20. uri obvestili, da je na cesti med Gospodično in Vahto medved napadel 53-letnega lovca in mu poškodoval noge. Po prvih ugotovitvah policistov je moški hodil po cesti, ko naj bi ga presenetil in napadel medved, nato pa odhlačal v gozd. O dogodku so bili obveščeni pristojni iz intervencijske skupine kočevske in dolenjske regije za hitro ukrepanje v primeru ogrožanja življenja ljudi in njihovega premoženja po velikih zvereh, so še sporočili s policije.

»To ni normalno, kar se zdaj dogaja na svetu in v naših gozdovih,« je prizadeto povedal gospodar lovske družine Gorjanci Franc Šega, ki je prepričan, da jo je medved po napadu ucvrl naravnost na Hrvaško, saj je državna meja od kraja dogodka oddaljena vsega dober kilometer. Lovci so obvestili pristojne službe in zdaj pričakujejo, da bodo dobili dovoljenje za odstrel 80 kilogramov težkega kosmatinca, starega od tri do štiri leta.

Nekdanji predsednik gorjanskih lovcev Aloj Dragan iz Petelinjeka je povedal, da bo medveda zelo težko dobiti in da je zelo nenavadno, da je napadel človeka, saj se kaj takega v njegovi 40-letni lovski karieri še ni zgodilo. Po njegovih informacijah je medved na žrtev čakal v grmovju. V trenutku, ko je bil lovec z eno nogo že na lovski preži, se je silovito pognal vanj in mu poškodoval drugo okončino. Lovec je bil še toliko priseben, smo izvedeli v novomeški bolnišnici, da je medveda z drugo nogo menda kresnil po gobcu, nakar se je zver prestrašila in zbežala v gozd.

Dragan je povedal, da njihovo lovišče obsega 5000 hektarov, vse do reke Krke, da na Gorjancih živi pet medvedov in da za tak primer, ko bi divja zver napadla človeka na njihovem terenu, še ni slišal, kaj šele doživel. »Imeli smo že bližnja srečanja z medvedi, vendar smo lovci odšli svojo pot, kosmatinci pa svojo,« pravi Dragan, ki je prepričan, da po tem dogodku nič več ne bo tako, kot je bilo, saj bodo lovci odslej bolj previdno odhajali na lov za divjimi prašiči in drugo divjadjo. V novomeški bolnišnici so povedali, da ima lovec nekaj ran na nogi, vendar bolj površinskih, zato zapletov pri nadaljnjem zdravljenju ne pričakujejo.

Po podatkih zavoda za gozdove se je v zadnjih desetih letih sicer zgodilo 13 bližnjih srečanj medvedov z ljudmi, pri katerih so jo slednji odnesli s poškodbami. Smrtnih primerov napadov medvedov ni bilo; od druge svetovne vojne naj bi bili le trije, zadnji v zgodnjih 70. letih na Kočevskem.

Odgovorna je država

Ker 51. člen zakona o divjadi in lovstvu v zvezi s 158. členom obligacijskega zakonika določa, da država kot imetnik divjadi objektivno odgovarja za škodo, ki jo v naravi povzročijo medvedi, zaradi posledic bližnjega srečanja z največjo zverjo pri nas žrtve lahko od države zahtevajo odškodnino. Nekaj primerov je končalo na sodišču.

Tako jedenimo A. M. zoper Republiko Slovenijo vložila tožbo, s katero zahteva plačilo 2549 evrov za škodo, ki ji je nastala pri srečanju z medvedko (ta je sicer ni napadla). Ko je s samokolnico peljala plevel na od stanovanjske hiše nekoliko oddaljeno parcelo, ji je pred samokolnico najprej skočil medvedji mladič, nato pa iz grmovja še medvedka. Ženska je začela bežati nazaj proti hiši. Medvedka je nekaj časa tekla za njo, ko pa je padla, pri čemer si je laže poškodovala nogo, je medvedka stekla za mladičem. Okrajno sodišče v Cerknici je z vmesno sodbo razsodilo, da je zahtevek po temelju podan, pritrdilo mu je tudi višje sodišče v Ljubljani; prvostopenjsko sodišče končne sodbe še ni izdalo.

J. R. je zoper državo vložil tožbo za plačilo 7990 evrov odškodnine za škodo (hujša poškodba leve roke), ki naj bi mu pri nabiranju gob v bližini markirane pešpoti do Predjamskega gradu nastala pri srečanju z medvedom. Sodišče naroka za glavno obravnavo še ni razpisalo.

Zaradi napada medvedke junija 2010 je sodišče ženski, ki jo je odnesla z več ranami in nočnimi morami, določilo 17.388 evrov odškodnine (z obrestmi). Kosmatinka jo je napadla, ko se je kot že ničkolikokrat prej zvečer s psičko sprehajala po običajni poti.

Napad medvedke se je bistveno huje iztekel za možakarja, ki je marca 2007 skupaj z očetom in prijateljico odšel na sprehod v gozd, da bi našli primeren teren za postavitev solnice za divjad in kakšno rogovje, ki v tem času odpada jelenom. A jih je presenetila medvedka in 31-letnika tako hudo razmesarila, da je kot tetraplegik priklenjen na invalidski voziček in ni zmožen samostojno opravljati niti najosnovnejših življenjskih opravil.

Sodišče je njegov primer opredelilo kot katastrofalno škodo in mu pred dvema letoma pravnomočno prisodilo 253.000 evrov odškodnine in 910 evrov mesečne rente, njegovim staršem pa zaradi duševnih bolečin zaradi hude invalidnosti sina vsakemu po 10.000 evrov, vse to s pripadajočimi obrestmi. Potem ko je kmetijsko ministrstvo odškodnino že izplačalo, je vrhovno sodišče delno ugodilo reviziji države in znižalo odškodnino in rento, saj je zvišalo možakarjev soprispevek k dogodku. Država ga zdaj toži za vračilo 135.427 evrov.