Ivanu Zidarju ni treba izročiti ključev od hiše

Okrajno sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek Vincencije Zidar, ki je moža tožila zaradi zamenjave ključavnice

Objavljeno
15. april 2016 18.22
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Ljubljansko okrajno sodišče je v pravdi, v kateri Vincencija Zidar toži svojega moža Ivana Zidarja zaradi motenja posesti, njen tožbeni zahtevek zavrnilo. Zidarjeva ga je tožila, češ da zaradi tega, ker je zamenjal ključavnico na skupni hiši, ne more do svojih stvari.

Pooblaščenec Ivana Zidarja odvetnik Boštjan Podgoršek nam je potrdil, da je sodišče s sklepom zavrnilo tožbeni zahtevek Vincencije Zidar glede ugotovitve motenja posesti zato, ker ni imela posesti nad hišo na Zelenovi v Ljubljani, čeprav je njena polovična solastnica, saj se je iz hiše prostovoljno odselila. Tožnica bi namreč morala dokazati tako imenovani obstoj posesti, a ker ni bila zaslišana, drugih dokazov ni predložila oziroma ni predlagala zaslišanje prič, ki bo to potrdile, je sodišče njen zahtevek zavrnilo, Zidarju pa ji ni treba izročiti ključev, pojasnjuje Podogoršek. Dodaja, da je imel hišo v posesti njegov varovanec, odkar se je njegova žena odselila, pa tam tudi živi.

Želi svoje stvari

Obstoj posesti se namreč dokazuje z zaslišanjem, 80-letna Vincencija Zidar pa se na vabilo za zaslišanje ni odzvala, ker se menda ne želi izpostavljati v javnosti, je krhkega zdravja in ji pritiski v zadnjih mesecih povzročajo težave pri zdravju; umaknila je tudi predlog za zaslišanje svoje hčere.

Pooblaščenec Zidarjeve odvetnik Zoran Hartman je napovedal, da se bo zoper odločitev okrajnega sodišča pritožil, saj je Zidar sam priznal, da je zamenjal ključavnico in zato motenja posesti ni treba posebej ugotavljati in dokazovati.

Spor med zakoncema Zidar se je menda začel oktobra lani, ko je Vincencija Zidar zapustila njuno domovanje v hiši v Zelenovi ulici v Vevčah, katere lastnika sta oba, ker da je bilo stanje tam nevzdržno. Hiša naj bi bila polna svetovalcev, pomočnikov in osebja, od kuharjev do šoferjev, v vseh bivalnih prostorih pa naj bi bile kamere. Kasneje naj bi Zidar oziroma »ljudje, ki jih za to najema« na varnostnih kamerah videli, da v hišo prihajajo njemu neznani ljudje in da odnašajo stvari. Posledično so zamenjali ključavnico, naknadno je Zidar vložil tudi tožbo za razvezo zakonske zveze. Ta še ni končana, saj je sodišče k sodelovanju zaradi ugotavljanja Zidarjeve pravdne sposobnosti menda pritegnilo izvedenca.

Vincencija Zidar trdi, da zdaj ne more v hišo in do svojih stvari, zato je tožila moža Ivana za motenje posesti. Vse, kar želi, je, da ji omogočijo vstop in dostop do njenih stvari, ki so še v hiši, v kateri pa po besedah njenega pooblaščenca na marčevskem naroku na sodišču zdaj očitno »živi Ivan Zidar skupaj s svojimi pomočniki«. Ob odhodu naj bi s seboj vzela posteljo, omaro in nekaj osebnih stvari, kasneje pa naj bi Zidar zamenjal ključavnico.

Pooblaščenec Zidarjeve Hartman je vztrajal, da je Zidar to storil neupravičeno, še preden se je njegova stranka odselila iz hiše, medtem ko Zidar vztraja, da je dal zamenjati ključavnice, »ker so tam hodili razni ljudje in odnašali stvari iz hiše«. Objekt je pod video kamerami, ključev pa ne more imeti vsak, poleg tega se je Zidarjeva žena izselila iz hiše in odnesla vse svoje stvari, je na enem prejšnjih narokov vztrajal Zidarjev odvetnik Podgoršek.

Vzrok oziroma povod za tožarjenje med dolgoletnima priletnima zakoncema se je menda pojavil sredi lanskega leta, ko so pred hišo v Vevčah oropali Zidarjevega kurirja z denarjem. Že nekaj mesecev pred tem pa naj bi se pri Zidarjevih zgodila tatvina: nekdo naj bi bil iz hiše oziroma sefa odnesel kovček, domnevno z denarjem. Zidar se je odločil zadevo raziskati sam, zato je najel zasebnega detektiva. Izginotje denarja so kasneje prijavili tudi policiji.

Prestali detektor laži

Prvoosumljeni naj bi bili družinski člani – žena Vincencija, vnukinja in njen partner, ki so takrat še živeli v hiši v Vevčah. Morali so prestati preizkus z detektorjem laži, ki ga je na Zidarjevo zahtevo opravil detektiv z licenco. Preizkus je družinske člane opral vseh sumov. Odvetnik Podgoršek je preizkus z detektorjem potrdil, čeprav sam, pravi, pri tem ni bil navzoč.

Sicer pa je nekdanji prvi mož propadlega gradbenega velikana SCT tudi pravnomočno v osebnem stečaju, saj je višje sodišče zavrnilo njegovo pritožbo na januarski sklep o uvedbi stečaja. Kot izhaja iz objave na Ajpesu, rok za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic poteče prihodnji torek. Kot je znano, je okrožno sodišče osebni stečaj nad Zidarjem začelo že septembra lani, a je ljubljansko višje sodišče na pritožbo njegovih pooblaščencev postopek razveljavilo in ga vrnilo okrožnemu sodišču v ponovno odločanje.