Janković spet pod drobnogledom kriminalistov

Med osumljenci sta po naših podatkih tudi Mateja Duhovnik in nekdanja članica uprave Darsa Gordana Bošković.

Objavljeno
13. februar 2014 18.06
Posodobljeno
13. februar 2014 21.00
rondo Tomačevo
Mitja Felc, kronika, Janez Petkovšek, Ljubljana, Aleš Stergar, gospodarstvo, Iva Ropac, kronika
Mitja Felc, kronika, Janez Petkovšek, Ljubljana, Aleš Stergar, gospodarstvo, Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Skupaj nekaj več kot pet milijonov evrov škode oziroma protipravne premoženjske koristi so do zdaj v novem paketu domnevno kriminalnih dejanj izračunali kriminalisti, ki so med hišnimi preiskavami iskali dokumente o spornih poslih Mestne občine Ljubljana (MOL), tokrat v povezavi z Darsom in zahtevami po donacijah občini.

Preiskave so razdelili v dva sklopa: v prvem so se osredotočili na podkupovanje, sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje in zlorabe položaja odgovorne osebe na občini, v drugem pa na sum kaznivih dejanj pri opravljanju gospodarske družbe - Darsa.

Med osumljenimi je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je po prepričanju kriminalistov v več primerih zahteval večja denarna nakazila za mestno občino, v zameno pa gospodarskim družbam omogočal koristi. Znano je, da je Janković zahteval donacije za mestno občino, kriminalisti pa sumijo, da so bile izplačane tudi podkupnine, da je MOL tem podjetjem omogočila posamezne koristi.

Kriminalisti so župana obiskali že drugič v tem mesecu. Janković opaža, »da je očitno trenutno največji problem Slovenije«, zato mu je zaradi nenehnih preiskav škoda tako svoje družine kot sodelavcev, ki morajo to prenašati, a odstopiti s položaja župana zato ne namerava.

Zatrdil je, da zanj ni sporna nobena od omenjenih donacij, da je bilo vse izpeljano zakonito in v korist MOL. Če so sporne donacije Festivalu Ljubljana in drugim mestnim prejemnikom, potem je po Jankovićevem prepričanju vprašanje, kako bo z donacijami in sponzorstvi društev in klubov v prihodnje, saj bo vsakogar strah, da gre za dajanje ali jemanje podkupnin.

V središču preiskav se je znašla tudi direktorica Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) Mateja Duhovnik (včeraj so jo za čas hišnih preiskav tudi pridržali), vendar domnevno kazniva dejanja segajo še v čas, ko je bila na vrhu uprave Darsa. Med osumljenci je tudi nekdanja članica uprava Darsa Gordana Bošković. Osumljeni so menda zlorabili položaj s tem, da so za MOL pridobili 1,5 milijona evrov koristi in so v nasprotju s programom razvoja avtoceste izvedli investicijo v rekonstrukcijo krožišča Tomačevo. S tem sta občini omogočili, da ji rekonstrukcije krožišča ni bilo treba sofinancirati. Preiskujejo še posel med Darsom in LPT, saj so brez javnega naročila sklenili pogodbo o izvajanju storitev nadzornega centra semaforizacije in javnemu podjetju omogočili ugodnejši položaj v postopku javnega naročanja.

V lovkah preiskave se je tokrat znašlo šest osumljencev, pet so jih včeraj začasno pridržali, vendar se nihče od njih ni srečal s preiskovalnim sodnikom.

Stiskanje oborča okoli ljubljanskega župana

Kriminalisti preiskujejo tri projekte v prestolnici, za katere je župan Zoran Janković zahteval donacije. Oči kriminalistov pa so bile usmerjene tudi v nekdanje vodstvo Darsa, ki je MOL menda omogočilo protipravno korist.

Direktor NPU Darko Majhenič je razkril, da so nove nepravilnosti ugotovili na podlagi lastnih zaznav kaznivih dejanj, sodelovanja z drugimi organi, nekaj obremenilnih dokazov pa so našli v predhodnih hišnih preiskavah.

Janković je o preiskavah dejal: »Kot osumljenca so me kriminalisti danes zasliševali v petih zadevah. Očitali so mi, da je menda jemal podkupnino v korist MOL. Zanimale so jih donacije Gratela, Mihaela Karnerja (Tovil), Tridane, MID investicij in Studia Forming.«

Mehki pri donacijah

Prvi preiskovani posel je iz leta 2007 s kranjsko družbo Gratel, od katere je Janković zahtevali pol milijona evrov donacije za občino, četrt milijona so je nato tudi nakazali, da so Gratelu izdali ponovno dovoljenje za polaganje optičnih kablov po Ljubljani. S tem je odpravila lastno odločbo, na podlagi katere je inšpektor prepovedal nadaljevanje izvajanja gradbenih del.

Povsem v skladu s predpisi ni šlo niti pri gradnji kompleksa Situla na obrobju načrtovanega potniškega terminala v Ljubljani. V tem primeru je Janković leta 2008 od zastopnika Tridane, ki je zgradila Situlo, domnevno terjal, nato pa sprejel 2,1 milijona evrov podkupnine v korist MOL, da je ta postala lastnik dveh zemljišč. »Ugotovili smo, da jih je družba prodala po precej nižji ceni kot kupila, razlika v cenah pa znaša milijon evrov. V drugem primeru je šlo za brezplačno daritev, čeprav je družba za zemljišče plačala milijon evrov,« je pojasnil Majhenič. Jankovića sumijo, da je v zameno izdal objavo javnega zbiranja ponudb, namenjenega gradnji potniškega centra, družbo pa so na občini izbrali kot kupca. V tem delu je nezakonito delovala tudi uradnica na občini, ki je dokumentacijo prirejala tako, da bi bila videti zakonita. Neuradno je verjetno šlo za vodjo mestne službe za pravne zadeve Jasno Plazl.

Zastopnika družbe Tridana sumijo dajanja podkupnine, še ena oseba pa je osumljena pomoči pri tem dejanju. Najverjetneje gre za direktorja Tridane Zorana Madona in nekdanjega prokurista Igorja Jurančiča. Zadnji je bil načelnik oddelka za urbanizem v MOL, vendar je zaradi več afer moral službo konec leta 2005 prisilno zapustiti. Takoj po odhodu med zasebnike je z županjo Danico Simšič podpisal sporno svetovalno pogodbo za načrtovani Potniški center Ljubljana (eden od soavtorjev zazidalnega načrta in javno-zasebnega partnerstva za PCL) za takratnih 11 milijonov tolarjev. Leta 2009 pa je Tridana donirala pol milijona evrov Festivalu Ljubljana, aprila istega leta pa je mestni svet dovolil dvig Situle z 18 na 20 etaž. V tretji zgodbi pa je Janković osumljen, da je od fizične osebe zahteval darilo v znesku 300.000 evrov, da bi kot župan vplival na mestne svetnike in dosegel spremembe občinskega prostorskega načrta. Po zanesljivih informacijah se je to menda zgodilo pri projektu Urbana oaza, ki ga na Viču hoče uresničiti domnevni preprodajalec poživil Mihael Karner. Po naših informacijah Karner v tej zadevi (še) ni med preiskovanci.

Darsova naveza

V drugem sklopu preiskav so se osredotočili na Matejo Duhovnik, nekoč prvo damo Darsa, zdaj direktorico Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT). Duhovnikovo in Gordano Boškovič, takrat članico uprave Darsa, sumijo, da sta od februarja 2010 do oktobra 2011 zlorabili položaj v gospodarski dejavnosti. Kriminalisti ugotavljajo, da sta MOL pridobili 1,5 milijona evrov premoženjske koristi in v nasprotju s programom za avtoceste izvedli investicijo v rekonstrukcijo krožišča Tomačevo kot delo v javno korist.

Zgodba sega v leto 1996, ko sta sporazum o sofinanciranju gradnje avtocestnih odsekov Malence-Šentjakob in Zadobrova-Tomačevo podpisala takratni župan Dimitrij Rupel in predsednik uprave Darsa Jože Brodnik. Ker pogodbena določila niso bila uresničena, so Janković in predsednik ter član uprave Darsa Tomislav Nemec in Boštjan Rigler leta 2008 podpisali dopolnilo k pogodbi, po katerem je MOL pripadlo skoraj 25 milijonov evrov za gradnjo cest. Dolžnost MOL je, da zagotovi zemljišča za ceste in projekte, gradnjo cest pa bo financiral Dars. Do maja 2011 je Dars mol skladno z aneksom, ki je določal dinamiko plačil, nakazal več kot 20 milijonov evrov, MOL pa je dotlej porabil zgolj 2,6 milijona evrov, vse za Peruzzijevo cesto. Dars pa je leta 2010 SCT plačal skoraj tri milijone za rekonstrukcijo krožišča Tomačevo, ki so ga menda izvedli zaradi boljše prepustnosti avtoceste.

Duhovnikovo in Boškovićevo sumijo še, da sta se med februarjem 2011 in marcem 2012 dogovorili in sklenili pogodbo z LPT o izvajanju storitev nadzornega centra semaforizacije v vrednosti približno 150.000 evrov ter javnemu podjetju tako pridobili nepremoženjsko korist v obliki pridobitve prednosti ali ugodnejšega položaja v postopku javnega naročanja. KPK, državna revizijska komisija in računsko sodišče so se jeseni 2011 ukvarjali z anonimno prijavo, da je bilo v primeru krožišča Tomačevo z razpisom za izvajalca izbran LPT, ki ga je kratek čas pred prihodom na Dars, pravzaprav hkrati, kot v. d. vodila Mateja Duhovnik, ki je tam direktorica tudi po odhodu z Darsa poleti 2012.