Janša zaradi Patrie na ustavnem sodišču išče pravico

Predsednik SDS je danes vložil ustavno pritožbo. V kratkem se bosta na sodišče obrnila tudi Krkovič in Črnkovič.

Objavljeno
27. november 2014 14.48
mfe patria
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Ljubljana − Predsednik SDS Janez Janša, ki prestaja dveletno zaporno kazen, je prek zagovornika Francija Matoza na ustavno sodišče danes vložil ustavno pritožbo zaradi obsodbe v zadevi Patria. Na ustavno sodišče se bosta v kratkem obrnila tudi druga dva obsojenca, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič.

Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je za STA potrdil, da so danes prejeli Janševo pritožbo. Kdaj jo bo ustavno sodišče obravnavalo, pa v tem trenutku še ni znano.

Predvidoma danes naj bi ustavno pritožbo vložil tudi Tone Krkovič, je pojasnil njegov odvetnik Jože Hribernik. Tudi zagovornik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič je napovedal, da bo ustavno pritožbo vložil v kratkem.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna, trojica je na to odločitev odgovorila z zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovno sodišče je zahteve zavrnilo. Vsi trije že prestajajo zaporne kazni. Janša jo je nastopil junija, Krkovič julija, Črnkovič pa konec oktobra.

Vsi trije so ves čas procesa vztrajali, da gre za politično motiviran proces in da niso krivi. Že tedaj so napovedali, da bodo pravico iskali na ustavnem sodišču in na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Ustavno sodišče lahko pritožbo sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

Ustavno sodišče lahko v postopku odločanja o ustavni pritožbi posamičen akt odpravi oziroma razveljavi in vrne zadevo pristojnemu sodišču v novo odločanje. Če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji, lahko tudi samo odloči o sporni pravici oziroma svoboščini.

Janša se je na ustavno sodišče obrnil že po drugostopenjski sodbi, a so sodniki tedaj pritožbo zavrnili, saj Janša tedaj še ni izčrpal vseh pravnih sredstev.