Janša na zatožno klop zaradi zapisa o »odsluženih prostitutkah«

Senat je zavrnil njegova ugovora proti zasebni tožbi, ki sta ju vložili novinarka in urednica na TV Slovenija. 

Objavljeno
30. september 2016 15.01
Posvet - Borut Pahor
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana − Zunajrazpravni senat celjskega okrožnega sodišča meni, da sta zasebni tožbi, ki sta ju proti Janezu Janši vložili novinarka TV Slovenija Eugenija Carl in urednica dnevnoinformativnih oddaj na nacionalni televiziji Mojca Šetinc Pašek zaradi zapisa o »odsluženih prositutkah«, primerni za obravnavo. Senat je namreč zavrnil Janšev ugovor na tožbi, s katerima mu novinarki očitata razžalitev.

Janša je, spomnimo, 21. marca na twitterju objavil zapis: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.« To vsebino je tvitnil po tistem, ko je novinarka Eugenija Carl v prispevku Razraščanje sovraštva v televizijskem Dnevniku poročala, da so se med člani facebook strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se skupini pridružili sami.

Carlova in Šetinc Paškova sta proti predsedniku SDS aprila vložili zasebni tožbi, Janša pa je prek odvetniške družbe Matoz vložil ugovora. Zunajrazpravnemu senatu je predlagal, naj tožbi ne dopusti, češ da je šlo za provokativen odziv na poročanje, ki da je bilo žaljivo tako do članov SDS kakor za stranko, ki jo zastopa in predstavlja. Trdil je, da je vse to storil v okviru opravljanja politične dejavnosti in da je šlo za kritiko novinarskega dela zasebnih tožilk, ki sta, po trditvah Janše, javni osebi, pri katerih so meje dovoljenega širše, kot če bi šlo za anonimni osebi, ter da tega ni zapisal z namenom zaničevanja.

Utemeljeni sum

A je senat njegova ugovora zavrnil, saj meni, da že sam Janšev zapis zadostuje za dokazni standard utemeljenega suma, ki se zahteva ob vložitvi zasebne tožbe, iz opisa dejanja pa izhajajo vsi zakonski znaki kaznivega dejanja razžalitve. Doslej zbrani dokazi po mnenju senata zadostujejo in dovolj potrjujejo utemeljen sum, da je predsednik SDS storil očitano dejanje, sprejetje oziroma ocena dokazov in njihove verodostojnosti pa bodo predmet nadaljnjega postopka pred razpravljajočim senatom.

Senat pri tem poudarja, da pri presoji utemeljenosti zasebne tožbe ni odločal o njeni vsebinski utemeljenosti in ni presojal, ali dejstva in okoliščine, na katerih temeljita, ponujajo zanesljive dokaze o obdolženčevi krivdi.
Pooblaščenec zasebnih tožilk odvetnik Stojan Zdolšek je pri tem sicer prepričan, da je namen zaničevanja jasno razviden že iz uporabe žaljivih izrazov, kot so: odsluženi prostitutki, javna hiša, zvodnik, poceni usluge. Izrazi, s katerimi je Janša izrazil prezir in podcenjevanje do zasebnih tožilk, so žaljivi že sami po sebi in, poudarja odvetnik, pomenijo negativno vrednostno oceno in izrazito slabšalno pisanje, da se novinarki prikažeta kot zaničevanja vredni osebi. Sporne izjave pa nikakor ni mogoče razumeti kot kritiko dela novinarke in urednice, kot je to hotel Janša pozneje prikazati v javnosti.

Odškodninski tožbi

Janševe navedbe o novinarkah kot javnih osebnostih so po Zdolškovem mnenju neutemeljene, saj ne gre za javni osebnosti, tako grobi in prostaški posegi v čast in dobro ime pa ne bi bili upravičeni niti, če bi šlo za absolutno javno osebnost, še meni odvetnik. V imenu novinark je zato julija vložil tudi odškodninski tožbi, s katerima na velenjskem okrajnem sodišču od Janše zahtevata vsaka 6000 evrov odškodnine zaradi posega v čast in dobro ime.

Kot je znano, sta se na Janšev tvit odzvali tako strokovna kakor širša javnost, ki sta ga ocenili kot žaljivega, poniževalnega do novinark in v celoti nesprejemljivega, platforma za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki deluje v okviru Sveta Evrope, pa ga je na podlagi prijave Društva novinarjev Slovenije ocenila z najvišjo možno stopnjo pritiska na novinarje; vsebina Janševega tvita je bila med drugim povod za razpravo v parlamentarnem odboru za kulturo. Zapis sta obsodili obe novinarski organizaciji, prav tako so ga obsodili na RTV Slovenija, pa tudi v nekaterih političnih strankah. Toda Janša je s svojimi zapisi o »medijski prostituciji« na tviterju nadaljeval tudi po spornem zapisu.