Janša: Predlagane kazni so absurdne

Proces Patria: Janša je vrhovnemu državnemu tožilcu Ferlincu očital, da se vede kakor vojaški tožilec pred 25 leti.

Objavljeno
27. maj 2013 21.25
Patria
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – »Predlagane kazni so absurdne,« se je na kazni, ki jih je predlagal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, odzval Janez Janša. »Tožilec je bil političen, približno tako kot vojaški tožilec pred 25 leti, osebno pa je bil žaljiv še bolj kot vojaški tožilec,« je dejal Janša.

Pred sodno palačo je Janez Janša dejal, da so poslušali dva tožilca, ki sta dvakrat brala isto stvar. »Že to kaže na veliko konfuznost vsega, kar se je dogajalo v sodni dvorani, še bolj konfuzna pa je vsebina,« je izjavil in dodal, da na 60 obravnavah niti en očitek iz obtožnega predloga v zvezi z njim ni vzdržal.

Vse priče so obtožbe zanikale, tožilstvo pa po njegovem ni ponudilo niti enega dokaza, »kljub temu pa so danes v sklepni besedi dvakrat prebrali stavke iz obtožnega predloga, po katerih naj bi jaz na neugotovljen način, na neugotovljen dan, na neugotovljenem kraju dobil obljubo nagrade in še to za druge,« je povedal.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je za predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo predlagal 24 mesecev zapora. Za prvega človeka Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zapora. Tožilstvo predlaga za vsakega še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Novinarjem je Ferlinc med drugim povedal, da je krivda vsem obtoženim po mnenju tožilstva v celoti dokazana, obregnil pa se je tudi ob slovensko zakonodajo.

»Na Finskem in v Avstriji, pa ne samo v teh dveh državah, korupcija spada med najhujša kazniva dejanja, pri nas pa jo zakonodaja obravnava kot nekakšno bagatelno dejanje, ki spada v okrajno pristojnost,« je dejal in poudaril, da s to ugotovitvijo v ničemer ne zmanjšuje kompetentnosti in strokovnosti sodnice Barbare Klajnšek.

Dodal je, da k dejstvu, da dejanskega izplačila podkupnin, ki jih obtoženi »zmotno imenujejo provizija«, ni bilo, niso z ničemer prispevali obtoženi, ampak le golo, srečno naključje oziroma »vestnost avstrijskega bančnega uslužbenca, ki je posumil v legalnost dviga visokega zneska, ki ga je v avstrijski Lipnici poskušal dvigniti Walter Wolf«.