Je smrt dojenčice povzročila malomarnost?

Martina Furlan in Žiga Birsa se zagovarjata zaradi povzročitve smrti svoje osemmesečne hčere.

Objavljeno
12. junij 2013 20.32
Žiga Birsa in Martina Furlan na začetku sojenja v Ljubljani 12. Junija 2013.
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – »K zdravniku nisva šla, ker se je deklica po povsem normalnem porodu normalno razvijala,« je na sodišču povedala Martina Furlan, ki se skupaj z nekdanjim partnerjem Žigo Birso zagovarja zaradi povzročitve smrti njune takrat osemmesečne hčere iz malomarnosti.

»Po lastni odločitvi sem hčer Lucijo rodila v počitniški hišici naših prijateljev,« je pripovedovala Furlanova. Porod je precej naravna stvar in telo samo poskrbi, da je vse v redu. »Čeprav nima ustrezne izobrazbe, je bil ob porodu navzoč moj takratni partner Žiga in mi dal potrebno čustveno podporo, ki je najpomembnejša,« je nadaljevala Furlanova. Kot je povedala, popkovine nista prerezala takoj, pač pa sta jo skupaj s posteljico pustila še dva dni, da se je posušila, in jo nato odstranila. Pred porodom sta se z Žigo natančno pozanimala o vsem, pregledala sta svetovni splet in se pogovarjala z znanci. Furlanova je še razložila, da je deklico normalno dojila prvih šest mesecev, nato pa sta jo začela hraniti tudi z različnimi kašicami in omakami, ki so bile vse veganske. Tudi o tem sta se pozanimala na spletu, kjer sta izvedela, da zelenjava in sadje povsem zadostujeta za normalen razvoj otroka. Mesa v hrani ni bilo, to naj bi prišlo na vrsto šele po osmem mesecu starosti. Deklice nista vodila na preglede, ni imela svojega pediatra in ni bila nikoli cepljena. »Škodljivi stranski učinki cepljenja so zelo slabo raziskani, dejstvo pa je, da obstajajo,« je povedala Furlanova in poudarila, da takrat s partnerjem sploh nista vedela, da je cepljenje obvezno oziroma da sta v prekršku. Vnovič je poudarila, da k zdravniku nista šla, ker je bila Lucija zdrava. Šele dan pred njeno tragično smrtjo sta opazila, da je nekaj narobe. Videti je bila dehidrirana, odklanjala je hrano in bila je čudne barve. »Ker so se zadeve umirile, sva se odločila, da počakava še eno noč, zjutraj pa je bilo že prepozno.«

»Očitno je, da smo storili nekaj narobe in da smo precenili svoje znanje,« je nato v solzah povedal Žiga Birsa. Zanikal je očitke, da sta z Martino s hčerjo ravnala malomarno. »Večkrat sva slišala, da celo preveč skrbiva zanjo, ves čas sva jo imela na očeh, veliko je bila v naročju, skoraj nikoli je nisva dala iz rok.« Na vprašanje, zakaj nista upoštevala nasvetov Martininih staršev, češ da je z otrokom nekaj narobe, da je neodziven, da odklanja hrano, da je podhranjen, je Birsa odgovoril, da se z Martininimi starši niso dobro razumeli. »Komaj smo shajali, njunih pripomb nisva jemala resno.« Tudi on je potrdil, da zdravnika nista obiskovala, ker za to ni bilo potrebe, deklica je bila namreč zdrava. Glede obiskov pediatra in cepljenja pa nista vedela, da so obvezni, tudi nobenega vabila na cepljenje nista dobila. Usodnega dne sta Lucijo vendarle odpeljala k zdravniku, vendar je bilo prepozno. »Nisva vedela, da bo prišel mrliški oglednik, da bo odrejena obdukcija, to je bilo za naju grozljivo. Dali so nama uro časa, da se posloviva, kar je bilo odločno premalo. Ker po eni uri svojega otroka nisva vrnila, so poklicali policijo.« Razložil je še, da sta bila oba z Martino člana društva Kine Klub, ki zagovarja zdrav način življenja, da tradicionalne uradne medicine ne zavrača, zavzema pa se za tvorno sodelovanje z alternativno medicino.

V obtožnici piše, da deklica ni bila primerno hranjena, zaradi česar je bila podhranjena, prav tako ni bila primerno zdravstveno nadzorovana. Kljub težavam z zdravjem oziroma pljučnici je starši v skladu s svojim prepričanjem niso odpeljali k zdravniku, zato je deklica, ki bi sredi maja praznovala četrti rojstni dan, umrla.

Mati in oče se zagovarjata zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar je zagroženih od šest mesecev od pet let zapora, ker pa menda nista primerno skrbela zanjo, jima tožilstvo očita še zanemarjanje otroka in surovo ravnanje.