Jože Anderlič mora plačati milijon

Podjetnik je priznal krivdo za očitano kaznivo dejanje pri prodaji in nakupu podjetja Hypo Upro.

Objavljeno
03. april 2015 12.56
Okrožno sodišče v LJ., Jože Anderlič
M. B., gospodarstvo
M. B., gospodarstvo

Ljubljana - Na današnjem predobravnavnem naroku zoper Jožeta Anderliča, lastnika Kranjske investicijske družbe v zadevi Hypo, so državni tožilec Stanislav Pintar in Anderličeva pravna pravna zastopnika sodišču predložili sporazum o priznanju krivde za očitano kaznivo dejanje.

Sodnica je sporazum sprejela in Anderliča obsodila na leto in pol pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Plačati mora 800.000 evrov, ki jih je protipravno pridobil s kaznivim dejanjem, in to v korist državnega proračuna. Po 100.000 evrov mora nakazati Rdečemu križu in Karitasu ter prevzeti sorazmerni del stroškov, ki jih je z dosedanjim postopkom imelo sodišče.

Spomnimo, postopek je na začetku tekel proti dvema osumljencema, Anderliču in Andreju Oblaku, nekdanjemu direktorju Hypo Alpe Adria Consultance, sodnica pa ga je na predobravnavnem naroku prejšnji teden ločila.

Za zdaj sodišče ni ugodilo zahtevku za povračilo premoženjske škode, ki naj bi jo Anderlič in Oblak storila s prodajo in nakupom deleža podjetja Hypo Upro.

Sodišče je hkrati zavrnilo premoženjski zahtevek Hypo Alpe Adrie, zdaj Hete Assest Ressolution, ki od Anderliča in Oblaka zahteva več kot 2,2 milijona evrov. Podjetje naj sproži pravdni postopek za to.