Kalan Živčečeva ne bo dobila še 50.000 evrov

Nekdanja predsednica zdravniške zbornice lahko obdrži že izplačanih 12 tisočakov, preostalega zahtevanega denarja pa ne bo.

Objavljeno
16. december 2016 20.30
Razsodba Okrajnega sodišča v zadevi Gordana Živcec Kalan 13.januarja 2014
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Gordana Kalan Živčec od zbornice s tožbo terja izplačilo celotne odpravnine, ki naj bi ji pripadala po pogodbi o zaposlitvi. To pomeni, da bi ji morala zbornica izplačati še dobrih 50.000 evrov, a je ljubljansko delovno in socialno sodišče njen zahtevek zavrnilo, sklenilo pa je tudi, da ji ni treba vrniti že izplačanih dobrih 12 tisočakov.

Kalan Živčečeva je funkcijo poklicne predsednice stanovske organizacije zdravnikov opravljala od avgusta 2008 do oktobra 2012, in sicer za 80 odstotkov delovnega časa, preostalo petino pa je opravila v izolskem zdravstvenem domu, kjer je bila nekaj časa tudi v. d. direktorice. V pogodbi o zaposlitvi je imela tudi določilo o izplačilu odpravnine v višini šestih mesečnih plač in 13. plače. A ker je njen naslednik Andrej Možina menil, da je to nepravično do članstva, ki zbornico plačuje, je na račun prejela izplačila treh plač, zmanjšanih za 20 odstotkov. Takrat je Možina pojasnil, da je takšna rešitev sprejemljiva in povsem zadošča za prehodno obdobje, v katerem je treba najti novo službo. Potem ko se je razvedelo, kolikšna odpravnina ji pripada po pogodbi po koncu mandata, se je članstvo zbornice uprlo in zaradi spornih zadev, ki so močno odmevale v njenem mandatu, zahtevalo, da odpravnine ne dobi.

Odpravnina pred poravnavo

Zbornica je s Kalan Živčečevo po prenehanju funkcije predsednice poskušala doseči sporazumno rešitev. Skupščina zbornice je sprejela sklep o izplačilu odpravnine in ga tudi uresničila vse s pričakovanjem, da bo poravnava sklenjena ter da bo Kalan Živčečeva v skladu z njo ostala zaposlena na zbornici do konca januarja 2013 in da se ji v tem času izplačuje 80 odstotkov plače, da pa se ji ne priznajo ostali zahtevki. Kalan Živčečevi je izplačala dobrih 12 tisočakov, a nekdanja predsednica ZZS s poravnavo ni soglašala, temveč je s tožbenim zahtevkom terjala izplačilo celotne odpravnine, še dobrih 50 tisoč evrov, češ da ji ta pripada v skladu s pogodbo o zaposlitvi.

Kalan Živčečeva je na sodišču pojasnjevala, da je ob nastopu funkcije v zdravniški zbornici v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica morala dati odpoved in je služba ni čakala. Pogodbo o zaposlitvi na zbornici pa ji je pripravil generalni sekretar Brane Dobnikar, ki pa je, ker ni bila zadovoljna z njegovim delom, po letu in pol dal odpoved. »Kot pravnemu strokovnjaku sem mu zaupala. Zame je pripravil enaka določila, kot so bila v njegovi pogodbi, saj sva bila oba vezana na mandat. Predlagal je enoletno odpravnino, jaz pa sem jo znižala na šest mesecev za oba, 13. plačo pa so dobili tudi vsi funkcionarji pred menoj,« je pojasnjevala. Dodala je, da noben organ zbornice njene pogodbe v vsem tem času ni problematiziral, dokler ni prišel Možina, ki je hkrati takoj, tokrat za nedoločen čas, Dobnikarja znova zaposlil v zbornici.

Zbornica je po drugi strani z nasprotno tožbo terjala vračilo že izplačane odpravnine – 12.359 evrov, češ da je vse, kar je Kalan Živčečeva prejela po 23. oktobru 2012, prejela neupravičeno. S tem zahtevkom zbornici ni uspelo, je pa bila uspešna pri zatrjevanju, da je pogodba o zaposlitvi, sklenjena s Kalan Živčečevo, pravzaprav neveljavna, ker je v imenu zbornice ni podpisala pooblaščena oseba (to je namreč storila podpredsednica zbornice Sabina Markoli), prav tako je ni naknadno odobrila pooblaščena oseba oziroma organ zbornice.

Pogodbo o zaposlitvi s predsednico zbornice bi morala v skladu s statutom skleniti oziroma o vsebini odločiti skupščina. Čeprav je ta potrdila mandat Kalan Živčečeve ob vednosti, da bo opravljala funkcijo predsednice na podlagi pogodbe o zaposlitvi, po mnenju sodišča ni mogoče šteti, da je skupščina pogodbo tudi odobrila.

Delovno sodišče tako zaključuje, da zbornico pogodba o zaposlitvi ne zavezuje, ker jo je v njenem imenu sklenila oseba, ki za zastopanje zbornice pri tem ni bila upravičena, za to pristojni organ (skupščina) pa je ni niti naknadno odobril. Čeprav je obstajalo faktično delovno razmerje, pogodba ni veljavna, zato Kalan Živčečevi ne pripada šest mesečnih plač ob prenehanju mandata kot tudi ne nagrada za leti 2012 in 2013.

Hkrati je sodišče, kot omenjeno, zavrnilo tudi zahtevek po nasprotni tožbi ZZS, ki je terjala vračilo dobrih 12 tisočakov z zamudnimi obrestmi, kolikor so nekdanji predsednici izplačali v pričakovanju poravnave. Sodišče se je namreč postavilo na stališče, da ji je zbornica izplačala odpravnino v pričakovanju sklenitve poravnave, čeprav je vedela, da pogajanja še tečejo in da poravnava še ni sklenjena.

Neuspela kandidatura

Sodba še ni pravnomočna, saj se je zoper njo pritožila Kalan Živčečeva (sodišče ji je naložilo tudi vračilo dobrih dva tisoč evrov pravdnih stroškov zbornici), prav tako je pritožbo vložila zbornica, nam je potrdil pooblaščenec zbornice odvetnik Jure Debevec.

Sicer je nekdanja predsednica zbornice znova poskušala priti na čelo stanovske organizacije zdravnikov potem, ko spomladanske volitve, na katerih se je potegovala za funkcijo skupaj z Možino, niso uspele zaradi nedoseganja kvoruma. Na ponovljenih volitvah Kalan Živčečeva ni dobila dovolj glasov, da bi prišla v drugi krog. Vanj sta se uvrstila Možina in Zdenka Čebašek Travnik.