Kamenik bo tokrat moral za rešetke

S heroinom zaslužil 180 evrov, v zapor bo moral za leto in osem mesecev.

Objavljeno
25. februar 2015 15.42
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Celje – Konrada Kamenika, najmlajšega člana znane družine in mlajšega brata Kristjana Kamenika, je celjska okrožna sodnica Marjana Topolovec Dolinšek obsodila zaradi preprodaje drog. Marijo Kukovič, ki je ovadila Kamenika in sebe, je zaradi omogočanja uživanja drog obsodila na pogojno kazen. Sodba še ni pravnomočna.

Konrad Kamenik je bil tokrat vendarle obsojen na zaporno kazen, če bo sodba pravnomočna, bo moral za leto in osem mesecev za zapahe. Kameniku se septembra 2018 izteče tudi preizkusna doba za pogojno kazen, združeno iz dveh prejšnjih obsodb, ki pa nista v povezavi s prepovedanimi drogami. Glede na to, da je bil sprva ovaden tudi zaradi samovoljnosti in ogrožanja varnosti, jo je pravzaprav še dobro odnesel.

Vsa zadeva je prišla na sodišče potem, ko je Marija Kukovič septembra 2011 prišla na policijo v Slovenskih Konjicah in ovadila Kamenika, da ji je grozil, da ji bo izrezal otroka iz trebuha, bila je namreč noseča. Prav tako naj bi jo klofutnil, da je padla na hrbet, in jo zmerjal. Na policiji je pojasnila, da je pri Kameniku za svojega partnerja Dejana Macuha dvakrat kupila heroin, s čimer se je sama ovadila kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog.

Kukovičeva je pojasnila še, da sta si od Kamenika z Macuhom sposodila denar. Tudi zato je šla na policijo, ker Macuha, s katerim je Kamenik šel na banko po denar, ni bilo domov. Macuha so končno našli v službi, kjer naj bi celo prespal, povedal pa je, da je od Kamenika šestkrat kupil heroin.

Kukovičeva in Macuh sta vse ponovila pred preiskovalnim sodnikom osem mesecev pozneje, na glavni obravnavi, ki se je začela januarja letos, pa sta povsem obrnila ploščo in dejala, da sta se lagala.

Že obsojena, pa ne pozna postopka

Kukovičeva je na obravnavi zatrjevala, da so policisti izkoristili njeno stanje. Kot je dejala, je bila takrat jezna, ker se je njen partner spet drogiral, in je hotela, da nekdo plača za to. To naj bi bil razlog, da je na policiji ovadila Kamenika. »Mislim, da so bili nakupi heroina plod moje domišljije. Ne zdi se mi tudi logično, da bi sama sebe ovadila. Izkoristili so mojo nevednost,« je takrat dejala Kukovičeva, ki je bila že trikrat obsojena, vse preizkusne dobe iz pogojnih kazni pa so že potekle. Prav na to je opozorila tožilka Simona Razgoršek Kuzman v zaključnih besedah, da namreč v njenem primeru o nevednosti in nepoznavanju kazenskega postopka pač ne more biti govora.

Zanimivo je, da so prav vsi, poleg Macuha in Kukovičeve še priča Matjaž Krošl, na glavni obravnavi preklicali svoje navedbe v preiskavi, ki bi lahko na kakršenkoli način obremenile Kamenika. Kukovičeva in Macuh sta okrivila tudi policiste, češ da so ju oni nagovarjali, naj Kamenika ovadita. Končno sta raje dejala, da sta lagala, čeprav to pomeni tudi krivo ovadbo, kot pa vztrajala pri navedbah proti Kameniku.

Sodnica ni verjela, da bi kdorkoli policiji ali preiskovalnemu sodniku lagal. Glede Kukovičeve je dejala, da bi bili dokazi, tudi izpovedbe prič, drugačni, so pa vedno le potrdili njene besede. Držalo je vse ostalo, kar je Kukovičeva povedala policiji in ni bilo povezano z drogo.

Kukovičeva je še ob koncu obravnave v zaključnih besedah želela rešiti situacijo: »Žal mi je, da smo zaradi moje izjave tu. Nisem se zavedala, da bo v postopku prišlo tako daleč zaradi mojih izjav.« Nikoli se ni opravičila zaradi laži, če so te sploh bile. Sodnica je upoštevala olajševalne okoliščine, da sama skrbi za triletnega otroka, saj je njegov oče v zaporu, in da se je sama ovadila, zato ji je dosodila pogojno kazen, in sicer deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Kamenik bo moral kazen odsedeti, vrniti pa bo moral 180 evrov, kolikor je, kot je ugotovilo sodišče, zaslužil s prodajo heroina v tem primeru.