Kepic: Bil sem naiven

Upokojeni podjetnik krivdo zvrnil na nekdanjo direktorico Predencea Novakovo in svetovalca Galo.

Objavljeno
12. november 2014 20.07
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje upokojenemu podjetniku Milanu Kepicu iz Vopovelj pri Cerkljah. Na predobravnavnem naroku maja je namreč zanikal, da bi bil storil poslovni goljufiji pri gradnji hotelskega in medicinskega centra Drnča v Dvorski vasi.

Tožilka Helga Dobrin je Kepicu, ki je zdaj brez premoženja in prejema le pokojnino v višini 600 evrov, očitala, da je zaradi neplačil računov oškodoval podjetje Stil Commerce za 95.500 evrov in podjetje Neo Dom za 799.000 evrov.

Obtoženi je v več kot enournem zagovoru povedal, da so center Drnča začeli graditi konec leta 2007, pred začetkom del v notranjosti pa je kot direktorico podjetja Predence zaposlil Marjano Novak. Že prej je ministrstvo za gospodarstvo Predenceu za projekt odobrilo 3,5 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev. »Toda dobili smo le 350.000 evrov avansa in tega je bilo potem treba vrniti. Ker Novakova, ki je pripravljala vse potrebno, da bi izvajalci dokončali dela v hotelu, ni oddajala naročil na ministrstvo, so bila evropska sredstva izgubljena. Izvajalci so zaradi neplačil začeli stavkati, prišli so celo k meni domov in zahtevali, da odstopim od projekta.

Trije največji, med njimi je bilo podjetje Neo Dom Milana Živca, so prevzeli objekt, in ustanovljena je bila družba Neodom ladjedelništvo. O tem, da so prevzeli tudi vse terjatve, povezane s projektom Drnča, pa obstaja tudi notarski zapis,« je poudaril Kepic.

Poldrugi milijon za zemljišča v Srebrenici

Obtoženi je glavno krivdo, da mu ni bilo odobreno bančno posojilo, pripisal Marjani Novak. Prav ona se je domislila, da bi del medicinskega centra spremenili v igralnico. »Šele pozneje sem izvedel, da je bila Novakova zaposlena v Hitu Kranjska Gora in tudi pri enem od izvajalcev elektro in strojnih instalacij,« je navedel in mimogrede omenil, da je Predence med gradnjo objekta Drnča kupil v bosanski Srebrenici zemljišča za 1,53 milijona evrov.

»Bil sem naiven. In kriva ni le Novakova, ki je odšla nato v Rimske terme in tam naredila še večjo jamo kakor v Drnči. Tudi Peter Gala, ki je bil odgovoren za projekt in ki sem mu plačeval 10.000 evrov na mesec, skupaj 305.000 evrov, je katastrofa. Zaradi projekta, ocenjen je bil na šest milijonov evrov, vendar je na koncu stal 12,5 milijona evrov, sem po 33 letih poštenega dela izgubil vse premoženje,« je potožil Kepic.

Marjana Novak je v pričanju pojasnila, da čeprav je bila direktorica Predencea, ni imela polnih pooblastil. O načinu plačil je odločal Kepic in večina jih je bila kompenzacij. Evropska sredstva so bila za Drnčo odobrena še pred njenim prihodom, ko pa si je komisija z ministrstva ogledala potek naložbe, so se čudili, kako so lahko bila odobrena, saj projekt zaradi nastanitvenih kapacitet ni ustrezal razpisu.

»Kljub popravkom so bila nepovratna sredstva odvzeta, pozneje pa sem ugotovila, da je bilo štirimilijonsko posojilo NKBM, odobreno še pred mojim prihodom v Predence, porabljeno nenamensko.« O zemljišču v Srebrenici ni vedela nič. »Delala sem po svojih najboljših močeh, toda ko se je finančna konstrukcija oktobra 2009 sesula, sem odšla,« je poudarila. Sojenje se bo nadaljevalo decembra.