Ker ni prejel vabila, Franc Kangler ni prišel na sodišče

Tudi pričo Astrid Bah, okrog katere se vrti sodni proces, so spet čakali zaman, tokrat je na dopustu.

Objavljeno
18. avgust 2015 18.14
FRANC KANGLER
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Čeprav je vedel, da bi se moral znova oglasiti na sodišču, se nekdanji mariborski župan Franc Kangler ni prikazal v sodni palači. Sodišče mu namreč ni uspelo vročiti vabila, da bi se sojenja udeležil samoiniciativno, pa ga, kot kaže, ni zamikalo.

»Seznanjen sem, da ni prejel vabila,« je okrajni sodnici Alenki Golčer ki je zaman čakala, da bo Kangler sedel na zatožno klop, pojasnil njegov zagovornik Marko Bošnjak. Zato ji ni preostalo drugega, kot da je obravnavo preložila na september.

Odvetnik Bošnjak, ki je bil očitno v stiku s Kanglerjem, ob zapuščanju sodišča glede zapleta ni bil posebej zgovoren. Povedal je le, da je zakonsko določeno, kako se nekoga povabi na sodni narok, takšnega vabila pa Kangler ni prejel.

Le dve kandidatki

To pa ni edina težava, ki jo ima v tem sodnem procesu sodnica Golčerjeva. Ene pomembnejših prič, Astrid Bah, namreč nikakor ne uspe spraviti v hišo pravice. V začetku julija jo je Bahovi zagodlo zdravje in je izostanek opravičila, zdaj pa je na vnaprej načrtovanem dopustu in prav tako ni utegnila prestopiti praga mariborskega okrajnega sodišča.

A prav Bahova je tista, zaradi katere se je tožilstvo spravilo na Kanglerja in njegovo strankarsko kolegico Tanjo Vindiš Furman, sicer direktorico Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor (JMSSM). Višja državna tožilka Januša Kušar Rotman jima očita, da sta Bahovi uredila službo na JMSSM, pri čemer da je Kangler vplival na Vindiš Furmanovo. Tudi sicer je Astrid Bah v času županovanja Franca Kanglerja naredila bliskovito kariero, saj je s 24 leti postala celo mariborska podžupanja, pristojna za področje mladih.

Tožilstvo Kanglerju očita sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, ker da je iz prestreženih telefonskih pogovorov med Kanglerjem in Bahovo, ki jim javnost zaradi varovanja zasebnega življenja vpletenih ni smela prisluhniti, razvidno, da je beseda tekla tako o zaposlitvi na JMSSM kot tudi o plačilu šolnine (4642 evrov) za pridobitev sedme stopnje izobrazbe, in to baje še preden je sploh dobila službo.

Tanja Vindiš Furman se je na zatožni klopi, ker je zaposlila Bahovo, znašla zaradi suma zlorabe položaja ali pravic. Razpis za prosto delovno mesto je bil objavljen tako rekoč na dan, ko je Bahova diplomirala, in to le v prostorih zavoda za zaposlovanje. Prijavili sta se le dve kandidatki, saj za razpis po prepričanju tožilstva razen Bahove in neke kandidatke, ki ni izpolnjevala pogojev, ni vedel nihče drug, čeprav je bilo tega dne na seznamu brezposelnih oseb 228 diplomiranih ekonomistov.

Ta teden Kangler še dvakrat na sodišče

Franca Kanglerja v tem tednu na Okrajnem sodišču v Mariboru čakata še dve sodni obravnavi. V sredo mu bodo začeli znova soditi zaradi sumljive dodelitve razkošnega službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita, za kar je že bil pravnomočno obsojen na sedem mesecev zapora, a je vrhovno sodišče postopek vrnilo na začetek. Za to sojenje vročitev vabila še ni izkazana, so sporočili iz urada predsednice mariborskega okrožnega sodišča v Mariboru.

Je pa vabilo sprejel za četrtkovo sojenje, ko se bo zagovarjal zaradi afere z zloglasnimi radarji oziroma zaradi sklenitve pogodbe med Mestno občino Maribor in družbo Iskra Sistemi. Na zatožni klopi mu bodo družbo delali šef občinskega urada za komunalo in promet Vili Eisenhut, Tomaž Vrčko iz Iskre ter Boštjan Ferk iz Inštituta za javno-zasebno partnerstvo. Razpis je bil menda pisan na kožo Iskri, po predstavitvi predloga ponudbe za avtomatizacijo cestnega prometa v smeri, da bi si Iskra investicijo poplačala iz prometnih prekrškov, je po mnenju tožilstva Vrčko priskrbel zunanje svetovalce, med njimi Ferka, in domnevno so se dogovarjali, kako bo posel dobilo to ljubljansko podjetje.

Ta sodni proces je sicer za precej razburjenja poskrbel še preden se je sploh začel. Sodišče je namreč obdolženim poslalo vabilo za sedem obravnav, od tega za kar pet med sodnimi počitnicami, čeprav ni šlo za kakšno urgentno zadevo niti ni nihče od četverice v priporu.

Na sodišču so primer ocenili kot prednosten, Kangler pa je zagnal vik in krik, češ da ga hočejo uničiti in da se nekomu zelo mudi, da bi ga ponovno obsodili. Sodnica Tanja Husar je zatem teh pet obravnav le preklicala, čeprav razlog ni povsem znan. Najbrž je to storila zato, ker je obramba prosila za preložitev zaradi načrtovanih letnih dopustov.