Korupcija v zdravstvu: kriminalisti na 58 naslovih po Sloveniji

Osumljeni so zdravstveno-zavarovalnemu sistemu povzročili za 1.180.000 evrov škode. Med pridržanimi tudi dva kirurga.

Objavljeno
19. december 2013 10.25
PREISKAVE V UKC MARIBOR
Ba. P., Delo.si, Brane Piano, Celje, Bojan Rajšek, Litija; Robert Galun, Maribor
Ba. P., Delo.si, Brane Piano, Celje, Bojan Rajšek, Litija; Robert Galun, Maribor
Ljubljana - Generalni direktor policije Stanislav Veniger je konec avgusta s sklepom ustanovil delovno skupino za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo. Skupina je naslednji mesec začela sistematično in usmerjeno zbirati obvestila in dokaze o kaznivih dejanjih, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

Današnje operativne aktivnosti so del preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov Republike Slovenije. »Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, za kateri je zagrožena kazen zapora do tri oziroma do pet let,« so sporočili s policija.

Kriminalisti danes na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor opravljajo preiskave na 58 naslovih, v okviru katerih preiskujejo poslovne in zasebne prostore ter vozila, kjer iščejo materialne dokaze in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Osumljeni povzročili za 1.180.000 evrov škode

Pri preiskavah sodeluje 116 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Novo Mesto, Ljubljana, Nova Gorica, Kranj, Murska Sobota in Nacionalnega preiskovalnega urada, pomoč pa nudijo tudi računalniški forenziki iz policijskih uprav Celje, Ljubljana in Koper.

Trinajst osumljencev so za čas, ko traja preiskava, pridržali, a so okrog 14. ure dva že izpustili. Od pridržanih jih šest dela v zdravstvenih ustanovah, štirje so vodje oddelkov, dva kirurga, dve vodji lekarn. Po podatkih NPU so osumljeni slovenskemu zdravstveno-zavarovalnemu sistemu povzročili za 1.180.000 evrov škode.

Med preiskovanimi sta po informacijah, ki jih je pridobil Večer, ortopeda Robert Cirman iz bolnišnice Valdoltra in Gregor Kavčič iz bolnišnice Novo mesto, kirurg Miodrag Vlaović iz celjske bolnišnice, radiologa Zoran Miloševič iz UKC Ljubljana in Jožef Matela iz UKC Maribor ter ortoped iz ljubljanskega kliničnega centra Vane Antolič.

Osumljeni so imeli v tujini (v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem) odprte račune, kamor so jim dobavitelji nakazovali podkupnine, je povedal vodja preiskave NPU Robert Slodej.

Slodej je pojasnil, da so dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov ponudili nagrade zdravnikom in zaposlenim na zdravstvenih ustanovah v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke. Del strukture cene teh zdravstvenih pripomočkov je že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine.

Po besedah Slodeja se danes preiskave še ne bodo sklenile, verjetno pa bodo končane v roku 48 ur.

NPU je ugotovil, da je bilo med pet in 20 odstotkov cene dobavljenega blaga namenjene za nedovoljene nagrade oziroma podkupnine. Med pridržanimi so tako tisti, ki so podkupnine dajali kot tisti, ki so jih prejemali. Med preiskavo so kriminalisti med drugim našli zlate palice in gotovino.

Kriminalisti so med drugim obiskali Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Neuradno naj bi preiskovali nakup opreme za nov oddelek za onkologijo, na spletnem omrežju poroča TV Maribor.

V UKC Maribor so za STA potrdili, da se pri njih izvaja kriminalistična preiskava, drugih informacij pa za zdaj ne dajejo. Obisk predstavnikov NPU so potrdili tudi v UKC Ljubljana, kjer pa poudarjajo, da v preiskavi ni UKC Ljubljana, temveč gre za preiskavo treh fizičnih oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana. »V preiskavi ni niti generalni direktor niti nihče iz ožjega vodstva UKC Ljubljana,« so sporočili.

V celjski bolnišnici je nedovoljenega prejemanja daril osumljen kirurg

Direktor Splošne bolnišnice Celje Marjan Ferjanc je potrdil, da so jih zjutraj obiskali kriminalisti.
Ferjanc je v izjavi za medije povedal, da je današnja kriminalistična preiskava potekala zoper enega izmed zdravnikov v bolnišnici, ki je osumljen nedovoljenega prejemanja daril. Ta zdravnik je bil namreč član komisije za javna naročanja in naj bi od dobaviteljev prejemal darila.

Ferjanc je dejal, da so kriminalistom izročili dokumentacijo glede javnega naročanja zdravstvenega materiala, šlo je za obdobje med leti 2008 in 2013, nekaj dokumentacije pa še zbirajo. Na vprašanje, za katerega zdravnika gre, Ferjanc ni želel odgovoriti, pojasnil je le, da ta zdravnik že dolga leta dela v celjski bolnišnici, ni vodja oddelka in nima zasebno ambulanto.

Po neuradnih informacijah gre za kirurga Miodraga Vlaovića, ki pa ni član ožjega vodstva bolnišnice.

Ferjanc še ne ve, za koliko je bila celjska bolnišnica oškodovana. Če se bo ugotovilo, da je bolnišnica oškodovana, bodo sprejeli določene ukrepe zoper zdravnika v preiskavi.

Po naših neuradnih podatkih so v včerajšnji preiskavi policistov in kriminalistov NPU pridržali kirurga iz Novega mesta, ki bi ravno včeraj moral opraviti štiri zahtevne operacije, na katere so njegovi pacienti čakali že nekaj let. V preiskavi v novomeški splošni bolnišnici so sodelovali tudi tamkajšnji kriminalisti.

V mariborskem UKC je sumljiv en zdravnik

V mariborskem UKC so se kriminalisti oglasili zgodaj, še preden je v službo prišel direktor Gregor Pivec, je pojasnil vodja Centra za odnose z javnostmi, marketing in informatiko UKC Maribor, Janez Lencl. Potrdil je, da preiskujejo sum korupcije, in sicer v obdobju od leta 2008 do danes. Zahtevali so dokumentacijo za to obdobje, vpogled v finančne transakcije, pri posameznikih pa so pregledali še elektronsko pošto.

Koga konkretno preiskujejo, Lencl zaradi varovanja osebnih podatkov ni želel razkriti, potrdil pa je, da je sum padel na enega izmed zdravnikov. Na katerem oddelku dela ta zdravnik oziroma kateri oddelek so pod drobnogled vzeli kriminalisti, ni želel povedati. Ali je ta zdravnik kdaj delal kot zasebnik, ne ve, ali gre za predstojnik oddelka pa ni želel razkriti:

»Funkcije so bile različne, lahko da je bil včasih predstojnik.« Zatrdil je le, da se preiskava ne nanaša na dobavo opreme za onkologijo, kot se je ugibalo v nekaterih medijih.

Po njegovih besedah je šesterico kriminalistov zanimala pogodba o dobavi materiala, finančne transakcije na osnovi te pogodbe ter poraba materiala po določenih oddelkih. Zasegli so računovodsko dokumentacijo in pogodbe za dobavo materiala ter osebni računalnik.

Lencl pravi, da je policiste zanimalo, kdo so bili dobavitelji v določenem obdobju, kakšna zdravila in opremo so dobavljali, za katere oddelke in kdo je bil prevzemnik. Kolikor se spomni, gre za pet ali šest dobaviteljev. Poudaril je še, da sami doslej niso posumili, da bi bilo kaj narobe, prav tako niso zaznali kakršnih koli sumov glede nezakonitih provizij.

Mezek upa, da bodo osumljeni korupcije uspeli dokazati, da delajo zakonito

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek ob današnjih kriminalističnih preiskavah upa, da bodo osumljeni korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu uspeli dokazati, da delujejo zakonito in pošteno. Če se izkaže nasprotno, pa bodo imeli tudi direktorji zdravstvenih zavodov dodatno odgovornost, da povrnejo ugled zavodom.

Kot je Mezek dejal za STA, si želi, da bodo zagovori osumljenih ustrezni in korektni. Če se je v javnih zdravstvenih zavodih dogajalo karkoli koruptivnega, pa je prav, da se to preganja, ker na združenju zagovarjajo ničelno stopnjo korupcije.

Zagotovo pa bo to vplivalo na okrnitev ugleda zdravstva, pri čemer Mezek pravi, da je škoda, da se zadnje čase toliko govori o korupciji v zdravstvu na splošno. Zdravstvo je, kot pravi, del družbe in v zdravstvu je verjetno toliko pozitivnih kot negativnih pojavov kot sicer v družbi.

»Jasno pa je, da se je treba temu sistematično zoperstavljati in zagotovo bodo imeli direktorji dodatno odgovornost, da bodo pozorni na vse postopke, ki se s tem v zvezi v zavodu vodijo,« je dejal Mezek in dodal, da bodo morali, če se bodo sumi korupcije izkazali za resnične, direktorji zavodov še veliko več delati na poštenosti in korektnosti poslovanja, da povrnejo ugled zavodov.

Za Možino današnja kriminalistična preiskava ni presenečenje

Predsednika Zdravniške zbornice Slovenije Andreja Možino današnja obsežna kriminalistična preiskava v zdravstvu ni presenetila in jo je pričakoval. Kot je povedal v izjavi za medije, je že pred 14 dnevi ali tremi tedni iz neuradnih virov izvedel, da se pripravlja preiskava. Sicer Možina ni seznanjen s konkretnimi podatki o preiskavi.

»Slovenija boleha za sistemsko korupcijo in slabo poslovno prakso, zdravstvo pa ni nikakršna izjema,« je opozoril Možina. Po njegovih besedah zbornica zato podpira tovrstne ukrepe države, da se končno preide od besed k dejanjem. Možina je pojasnil, da NPU ni obiskal zbornice in je tudi ni obvestil o preiskavi.

Glede zdravnikov, ki so se znašli v preiskavi, Možina meni, da njihovo delo z bolniki »ne sme biti večji problem«. »Kar pa se tiče zdravnikov, ki so v teh postopkih, in sočasno delujejo aktivneje v zbornici, pa je naše stališče znano. Sprejeti kodeks zavezuje vsakega zdravnika, ki pride v tak položaj, da se sam izloči iz delovanja zbornice,« je poudaril.

Možina še pričakuje, da bodo morebitne ugotovljene nepravilnosti tudi strogo sankcionirane.

Erjavec pričakuje preiskave tudi na področju investicij in razpisov v zdravstvu

Če gre za sistemsko korupcijo, so odgovorni tudi tisti, ki so to podpirali s tem, ko niso nič naredili, je kriminalistične preiskave v zdravstvu komentiral Karl Erjavec, ki opravlja funkcijo ministra za zdravje. Ob tem pričakuje, da bo Nacionalni preiskovalni urad pod drobnogled vzel tudi investicije, razpise in nabavo medicinske opreme.

Erjavec je dodal, da se je takoj po nastopu funkcije ministra za zdravje srečal s predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so mu podrobneje pojasnili, kaj se v zdravstvu dogaja na področju korupcije. Zagotovil jim je polno podporo, da lahko začnejo z operativnim delom.

Organi pregona in sodišče morajo po mnenju Erjavca ugotoviti odgovornost vseh tistih, ki aktivno delujejo v zdravstvu, zlasti nosijo veliko odgovornost vodilni kadri. »Ne gre samo za to, ali si sprejel podkupnino ali ne, ampak za to, ali si ustrezno ukrepal, če si za to vedel,« je zatrdil.

V zdravstvu se letno obrne štiri milijarde evrov, zato je minister prepričan, da je še posebej na tem področju treba zadeve čim prej razjasniti. »Vsi namreč govorijo, da obstaja korupcija v zdravstvu, zato je prav, da pristojni organi opravijo svojo nalogo,« je zatrdil Erjavec.

Erjavec je v nadaljevanju povedal, da tudi zato vladi v soglasje ni dal imenovanja direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca dokler se ne bo ugotovilo objektivno ali subjektivno odgovornost vseh vpletenih. To velja tudi za nekatere druge predstojnike zdravstvenih zavodov, ki so jih sveti zavodov že imenovali. Povsod tam, kjer tečejo preiskave, bo minister zadržal obravnavo njihovega imenovanja na vladi.

Ali lahko nek zdravnik kljub preiskavi nadaljuje svoje delo, je po besedah Erjavca odvisno od predstojnika zavoda. Zakon o delovnih razmerjih mu daje možnost suspenza, vendar je odgovornost predstojnika, da odloči, katere instrumente bo uporabil.

Po napovedih Erjavca bo tudi v naslednjih dneh imel pogovore s predstavniki NPU, kjer se bodo dogovorili, na kakšen način bodo v prihodnje postopali. Treba je namreč zaščititi vse dokaze, da bi lahko bil sodni postopek uspešen, je še dodal minister.