Kriminalisti zaznali nadstandarden življenjski slog

Spregovoril kriminalist, ki je koordiniral kriminalistično akcijo. Po podatkih policije prvoobtoženi pet let ni imel prihodkov.

Objavljeno
30. avgust 2017 18.05
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Na tukajšnjem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Arminu Mujagiću, ki ga kot prvoobtoženega obtožnica bremeni preprodaje mamil in orožja, in njegovemu kolegu Senadu Budimoviću. Pred časom je več soobtoženih v tej zadevi že priznalo krivdo. Pred sodiščem sta kot priči nastopila dva kriminalista in član moto kluba Hells Angels Adnan Hodžić.

Pred sodiščem je nastopil koordinator kriminalistične akcije iz kranjske policijske uprave. Ta je pojasnjeval okoliščine, ki so jih popisali v uradnih zaznamkih o poteku preiskave. Pred časom je Dejan Perić že priznal očitana kazniva dejanja, saj je prodajal kokain, omogočal jemanje mamil in preprodajal orožje. Kriminalist je dejal, da sta se Perić in Armin Mujagić poznala, kar so ugotovili na podlagi njunih skupnih fotografij oziroma objav na spletnem družabnem omrežju.

Kriminalisti so ugotovili še, da Mujagić od leta 2011 do leta 2016 po uradnih evidencah ni imel izkazanih dohodkov. Njegov način življenja pa je bil nadstandarden. Na vprašanje odvetnika Mateja Sršena, ki zastopa Mujagića, je zaslišani povedal, da ne ve, da bi Mujagić leta 2014 delal v Avstriji, niti da bi bil v Združenih arabskih emiratih, prav tako v času kriminalistične preiskave od avstrijskih kolegov ni izvedel, da Mujagiću v postopku obravnavajo avstrijski varnostni organi. Kriminalisti v času preiskave niso vedeli, da bodo s preiskavo prišli do Mujagića.

Ta je imel vozilo na lizing, plačeval je najemnino za dve stanovanji, v Mojstrani in v Celju. Kriminalist je povedal še, da je plačeval tudi stroške najema za gostinski lokal in dva tatu studia. Mujagić je imel po njegovih besedah v posesti tri motorna kolesa v vrednosti nad 15.000 evrov, ki pa uradno niso bila njegova last. En motor je redno vozil, zato so kriminalisti sklepali, da je motor njegov. Poleg tega je Mujagić plačeval še 235 evrov lizinga na mesec za ženino vozilo. Da je imel v lasti tri motorje, so kriminalisti ugotovili s tem, da so Mujagića kolegi spraševali, ali si lahko izposodijo katerega od motorjev. Kriminalist je dejal, da ni strokovnjak za motoristične skupine, vendar ve, da je vloga predsednika motorističnega kluba (predsednik Hells Angels na Jesenicah je bil prav Mujagić), ki je hierarhično organiziran, zelo pomembna.

S tajnimi prisluškovalnimi metodami so kriminalisti zaznali še, da je Mujagić Adnanu Hodžiću dejal, da ima velike stroške in da mu zmanjkuje denarja. Koordinator je v zvezi s tajnim policijskim sodelavcem, ki je od Perića kupoval kokain, še povedal, da njegove identitete ne more razkriti.

Kriminalist, ki je tudi sodeloval v kriminalistični akciji, je dodal, da je bil kokain, ki so ga preprodajali, izjemno čist, visoke kakovosti in da je bil takšen redkost na slovenskem črnem trgu.

Zagovornika Sršena je zanimalo, kako so ugotovili, da je bilo Perićevo SMS-sporočilo, v katerem je Mujagića spraševal za barve za izdelavo tetovaž, v resnici šifra za kokain. Ob vsakem srečanju s tajnim policijskim sodelavcem je Perić pričakoval naročilo prepovedane droge, zato je že pred sestankom kontaktiral Mujagića z vprašanjem o barvah za tetovaže. Perić pred tem Mujagića s SMS-sporočili nikoli ni spraševal o barvah za tetovaže. Ko je Mujagić Periću odgovoril pritrdilno, je sledilo srečanje med njima, malo zatem je Perić tajnega policijskega sodelavca obvestil, da ima nov kokain. Mujagić in Perić se sicer nista družila, le ob kriminalni dejavnosti, je še dejal zaslišani koordinator.

Hodžić, sicer Mujagićev bratranec, je o Periću povedal, da je prihajal v motoristični in tetovatorski klub, vendar se z njim ni rad družil. Poledice kriminalistične akcije je občutil s tem, da je po 13 letih dela ostal brez službe v prodajalni pohištva, čeprav ni bil povezan z očitki o preprodaji mamil. Sodnici je Hodžić povedal še, da je namen kluba tudi humanitarna dejavnost, in ne ukvarjanje z mamili oziroma s kriminalno dejavnostjo. Motorje si člani kluba izposojajo, Mujagić pa ima kot predsednik kluba pravico, da uporablja vsak motor, ki jih imajo v lasti člani kluba. Stanovanje v Celju so uporabljali za namestitev umetnikov (tetovatorjev), ki so prihajali v Slovenijo. Povedal je še, da je posel s tetovažami donosna dejavnost.