Zadeva Patria: Krkovič toži državo za 600.000 evrov odškodnine

Upokojeni brigadir in nekdanji poveljnik specialne brigade Moris se ne strinja s ponujeno odškodnino v višini 35.280 evrov.
Objavljeno
27. december 2017 21.02
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana - Upokojeni brigadir in nekdanji poveljnik specialne brigade Moris Tone Krkovič je pred nekaj dnevi na ljubljansko okrožno sodišče vložil tožbo zoper Republiko Slovenijo. Od države za 298 dni v zaporu zahteva 600.000 evrov in se ne strinja s ponujeno odškodnino v višini 35.280 evrov, ki mu jo je ponudilo državno pravobranilstvo, poročajo mediji.

V tožbi je po poročanju POP TV Krkovič zapisal, da so mu skozi skoraj desetletje trajajoči proces, zlasti pa z odvzemom osebne svobode, bile povzročene nepopravljive posledice. Tako zaradi duševnih bolečin, posega v čast in dobro ime, posega v osebnostne pravice, okrnitve svobode in strahu terja 600.000 evrov odškodnine v zadevi Patria.

Krkovič, ki je bil obsojen na 22 mesecev zapora, je zaporno kazen začel prestajati julija 2014. Aprila 2015 je ustavno sodišče razveljavilo sodbi prve in druge stopnje ter zadevo vrnilo v ponovno sojenje, Krkovič pa je bil izpuščen iz zapora. Primer Patria je nato po odločitvi okrajnega sodišča zastaral septembra 2015.

Krkovičev odvetnik Jože Hribernik je že oktobra povedal, da je ponujena odškodnina s strani državnega pravobranilstva bistveno prenizka. Kot je dejal, je skoraj žaljivo, da je pravobranilstvo ponudilo takšen znesek, ko pa je bil Črnkovič nezakonito v zaporu skoraj 300 dni.

Krkovič, predsednik SDS Janez Janša, prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič naj bi sicer zaradi nezakonitega zapora od države terjali skupno več kot 15 milijonov evrov. Vsi trije so tudi zavrnili prve poravnalne ponudbe državnega pravobranilstva.

Črnkovič, ki je bil v zaporu 184 dni, je zahteval nekaj več kot 13,4 milijona evrov. Danes za STA še ni želel komentirati vprašanja, ali oziroma kdaj namerava vložiti tožbo. Janša, ki je bil nezakonito zaprt 145 dni, pa je v zahtevku pravobranilstvu od države zahteval 900.000 evrov.