Lani podvojeno število smrtnih žrtev med motoristi in mopedisti

Za motoriste najbolj nevaren odsek državne ceste Žaga−Kobarid, kjer se je lani zgodilo 12 nesreč.

Objavljeno
30. marec 2016 17.51
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana – Javna agencija za varnost prometa ob začetku motoristične sezone opozarja na skrb zbujajočo rast smrtnih žrtev med motoristi in mopedisti lani, ko jih je umrlo 26, kar je za kar 53 odstotkov več kot leto prej. Aprila bodo dnevi odprtih vrat na petih poligonih po državi.

Ob začetku motoristične sezone se je začela nacionalna akcija opozarjanja na varnost motoristov, ki poteka pod geslom »Nesreča spremlja prepogumne. Vozimo pametno«. Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) motoriste in mopediste ter tudi kolesarje poziva k uporabi zaščitne opreme in čelad ter k razmeram na cesti prilagojeni hitrosti vožnje oziroma upoštevanju omejitev hitrosti. »Pri tem naj nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči, ker pa je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo,« svetujejo na agenciji.

V sklopu akcije bo AVP do 10. aprila organizirala dneve odprtih vrat na poligonih za motoriste, na katerih bodo lahko obiskovalci spoznavali veščine varne vožnje, se seznanili z zaščitno opremo in se s praktično vožnjo preizkusili na poligonu. V času nacionalne akcije bodo mestni redarji poostreno nadzorovali voznike motorjev in mopedov, medtem ko bodo predstavniki direkcije za infrastrukturo, ki deluje v okviru ministrstva za infrastrukturo, pregledali za motoriste nevarne oziroma kritične odseke. »Tam, kjer bo to potrebno, bodo preplastili ceste, počistili pesek in pregledali varnostne ograje za motoriste,« so pojasnili.

Veščine bodo preizkusili na poligonih

Dnevi odprtih vrat za motoriste bodo v sodelovanju z lastniki poligonov 2. aprila na poligonih Blagomix v Logatcu, Španik Centru v Murski Soboti in Centru varne vožnje v Celju ter 9. aprila na poligonu Pagrat Krško Raceland. Zadnji dan odprtih vrat bo 10. aprila na poligonu AMZS na Vranskem.

Na AVP so pred začetkom nacionalne akcije izpostavili skrb zbujajoče podatke o varnosti voznikov motornih enoslednih vozil v preteklem letu. Povečalo se ni le število mrtvih, temveč tudi hudo poškodovanih voznikov. »Število je naraslo na 213, kar je 20 odstotkov več kot leta 2014, medtem ko je število lažje telesno poškodovanih višje za odstotek.«

Te številke so v primerjavi z daljšim, petletnim časovnim obdobjem po njihovih navedbah še »bolj šokantne«, saj je delež umrlih voznikov enoslednih motornih vozil leta 2015 znašal 22 odstotkov med vsemi umrlimi v prometnih nesrečah, in je največji v vseh petih letih. Sicer je ta delež v preteklih letih predstavljal okoli 18 odstotkov.

Lani sta po številu smrtnih žrtev najbolj izstopala julij, ko je umrlo šest motoristov, in avgust, ko jih je umrlo sedem. Skupaj je tako v teh dveh mesecih umrlo 13 voznikov enoslednih motornih vozil oziroma 50 odstotkov vseh smrtnih žrtev med motoristi in mopedisti v vsem letu.

Med državnimi cestami je najbolj kritičen odsek ceste Žaga–Kobarid, kjer se je zgodilo 12 prometnih nesreč, v katere so bili vpleteni motoristi, sledita odsek Ruta–Koroški most v Mariboru in Vršič–Trenta, na obeh odsekih se je lani zgodilo po šest nesreč. Na občinskih cestah so lani umrli štirje motoristi, največ nesreč se je zgodilo na Šmartinski in Celovški cesti v Ljubljani.