Leto, ko si je umor na spletu ogledalo četrt milijona ljudi

Letos je bilo 19 ubojev in umorov, najbolj sta odmevala uboj igralca Gašperja Tiča in »facebook umor«.

Objavljeno
30. december 2017 07.00
Jure Predanič
Jure Predanič
Nad mater, brata, sina, dekle ... Opisali smo najbolj odmevne tragedije, a nasilja je bilo še nekaj. V nedeljo, 2. aprila, so policiste obvestili o umoru in samomoru v vasi Gostinca pri Podčetrtku. Tam je 50-letni Gorazd Dolenšek zadavil 13-letnega sina Maja in se nato obesil, menda zaradi razmer in stiske ob skrbi za otroka s posebnimi potrebami. V petek, 28. aprila, je 44-letna Dušanka Gluvič, menda odvisnica od mamil, na Metelkovi ulici v Mariboru hladnokrvno z nožem večkrat zabodla mater, 76-letno Anko Gluvič, menda zaradi denarja. Sojenje še traja. Na Dravski ulici na Ptuju naj bi 4. junija z rokami, brcami in železno grebljico 56-letni Franc Vajda in 42-letni Andrej Bagari ubila 64-letnega Srečka Marina, trojica je pred tem popivala. Krivde nista priznala. V petek, 30. junija, so policiste obvestili o umoru v Sostrem, kjer je 20-letni Simon Vogel z nožem prerezal vrat svojemu 23-letnemu dekletu Klavdiji Čučnik. Vogel je priznal umor na grozljiv in zahrbten način v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in bil obsojen na 17 let. V nedeljo, 20. avgusta, je v Zgornji Voličini 60-letni Vinko Ribič zabodel svojega tri leta mlajšega brata Toneta Ribiča. Kar štiri dni naj bi po umoru v stanovanju na Preradovičevi ulici 17 v Mariboru truplo skrival 34-letni Bojan Sep, ki naj bi 29. septembra vzel življenje 45-letni Vlatki P. Morilca sumijo tudi skrunitve trupla. Med partnerjema naj bi bila nesoglasja že prej, oba naj bi bila tudi odvisnika od mamil. V ponedeljek, 18. decembra, sta se v stanovanju hiše v Mariboru na Kettejevi sprla 75-letni Jože Jurič in njegov prijatelj, 45-letni Zdravko Nadižavec. Jurič je pozneje mlajšega menda zabodel, ko je spal, zatem pa truplo odvlekel na dvorišče in se vrnil v stanovanje. O zadnji tragediji smo poročali minule dni. Večer pred božičem je 60-letni Silvo Palčič iz Rumanje vasi zabodel nož v telo svoje dve leti starejše žene Anice Palčič. In ko je domačinka, sicer zdravstvena delavka, v negibno telo prislonila prst na vrat ter začutila srčni utrip in klicala pomoč, je storilec slišal te besede, se vrnil in jo zabodel vsaj še dvakrat.Poleg 19 ubojev in umorov je bilo še nekaj poskus tovrstnih kaznivih dejanj. Za prav vse najhujše zločine so letos razkrinkali storilce.Ljubljana – Tudi leto 2017 žal ni minilo brez nasilnih tragedij, v katerih so iz takšnih in drugačnih razlogov sočloveku življenje vzeli posamezniki, ki zdaj zaradi svojih dejanj ždijo na hladnem, še čakajo na to, kakšno usodo jim bodo namenila sodišča, nekateri pa so si sodili kar sami. Zaradi nasilja je letos do današnjega dne umrlo 19 ljudi.

Najbolj odmevna umora leta 2017, ki sta iz sicer različnih razlogov pritegnila pozornost največ ljudi, sta bila najbrž umor igralca Gašperja Tiča in umor, ki ga je prek spletnega omrežja, preden so posnetek le umaknili, spremljalo kar četrt milijona ljudi – ki je postal znan kar kot »facebook umor«.

Prvi se je zgodil 18. junija v stanovanju 44-letnega Tiča na Trubarjevi ulici. Tistega večera je bil Tič v družbi 20-letnega Stefana Cakića. Neuradno se je že kmalu začelo govoriti, da sta oba tistega večera skupaj popila precej alkohola, vendar je pravi vzrok za Cakićev brutalni napad na igralca, ki naj bi ga večkrat zabodel z nožem, še vedno skrivnost – morda se je tudi zaradi tega in zaradi govoric o sporu intimne narave v povezavi s slavno osebo v medijih pojavilo cel kup govoric in celo teorij zarot. Za Cakića je psihiater sicer ocenil, da je bil v času storitve kaznivega dejanja uboja bistveno zmanjšano prišteven. Ali bo razloge za svoje dejanje Cakić razkril na sodišču, bo treba še malo počakati, vse pa bo najbrž odvisno od tega, ali se bo sploh zagovarjali oziroma če bo sojenje sploh potekalo v navzočnosti javnosti.

Zelo javno pa se je zgodil umor, ki sta ga zagrešila Aleš Olovec in Martin Kovač, saj sta morilca svoje dejanje predvajala v živo na facebooku. Sodni senat ju je za umor na grozovit način Andreja Cekute v noči na 13. februar in neupravičenega slikovnega snemanja obsodil na 21 let in 11 mesecev zapora (za Olovca) oziroma na 20 let in 11 mesecev (za Kovača). Čeprav je obramba v tem postopku zatrjevala, da storilca nista nameravala ubiti Cekute in da bi v tem primeru lahko šlo kvečjemu za kaznivo dejanje povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, je sodišče v dejanju prepoznalo morebitni naklep – obdolžena sta se namreč zavedala možnosti, da Cekuta lahko umre in tega nista preprečila. Eden izmed dokazov, da sta Olovec in Kovač prepoznala nevarnost, je bil po mnenju sodnice tudi stavek: »Ta je sam' še za v trugo.«

Dekle naznanilo fantov samomor

Potem ko so morali izpeljati kar tri predobravnavne naroke za 87-letnega Ivana Grobina, obtoženega umora svoje 70-letne zunajzakonske partnerice Ane R. v mariborskem blokovskem naselju v Novi vasi, saj je ta na sodišču razlagal, kako nič ne vidi in nič ne sliši, se je nato v enem dnevu začelo in tudi končalo sojenje. Izkazalo se namreč, da morilec dobro vidi in sliši (in očitno igra), obsodili pa so ga na 20 let zapora.

Grobina je partnerico umoril zaradi brezobzirnega maščevanje 28. januarja s strelnim orožjem, ko je ležala v postelji. Tožilec je trdil, da jo je ustrelil v zatilje, ker ni upoštevala njegove zahteve glede delitve denarja od prodaje njene nepremičnine.

Kriminalno zgodbo za film pa je s svojimi dejanji spisala Patricija Cenček, 23-letnica z Jesenic, ki se je morala zagovarjati zaradi uboja svojega 30-letnega fanta Blaža Novaka v stanovanju na Cesti na Prevoje v Ljubljani s 17-centimetrskim kuhinjskim nožem. Prav ona je 4. februarja malo po peti uri zjutraj poklicala na številko 112 in dejala, da se je njen fant sam zabodel. Vendar so jo na laž postavile že njegove zadnje besede. »Punca me je zabodla,« je še dejal policistu, ko je ta prišel, in zaprl oči.

Skozi postopek se je pokazalo, da sta se tiste noči skregala, se pobotala in v času, ko sta odhajala v stanovanje, spet skregala. Med prepirom je Cenčkova vzela kuhinjski nož in v predel prsnega koša zabodla Novaka. In že ko je klicala na pomoč in dejala, da se je fant zabodel sam, se je na posnetku slišalo tudi njegove besede »Prebodla si mi pljuča!«. Če bo sodba obveljala, bo za svoje dejanje sedela 13 let.

Maščevanje in nerazumljiv napad s sekiro

Maščevanje pa je bilo (v prvem primeru po trditvah tožilstva, po drugem pa kar sodeč po izjavi storilca) razlog za tragediji v Ljubljani in Mariboru. Bojan Kajfež, ki mu tožilstvo očita umor 38-letne Petre Kramberger, najemnice lokala v Pržanu, naj bi dejanje storil iz maščevanja, saj je Petri Kramberger lani posodil 21.000 evrov, ki bi mu jih morala vrniti v letu dni. A mu Krambergerjeva posojenega denarja ni vrnila. Začela se mu je tudi posmehovati, ga ignorirati in mu govoriti, da denarja ne bo nikoli videl. A Kajfež je sodeč po lastnih besedah dejanje storil iz obupa, saj naj bi ga prijateljica spravila v dolgove in proti volji v nelegalne posle, nanj pa so se začeli spravljati tudi njeni prijatelji in ga enkrat celo ustrelili v nogo.

Kaj drugega kot maščevanje pa bo kot razlog za svoje dejanje težko navedel 54-letni Senad Softić, ki je pretresel slovensko javnost s surovim strelskim obračunom v Mariboru sredi belega dne in v prometni konici. Pokazalo se je, da je zaradi ljubosumja izstrelil v Rada Mitrovića več deset nabojev, prepričan, da ima dve leti mlajši moški razmerje z njegovo nekdanjo ženo. Storilec ne obžaluje umora, mu je pa žal, tako naj bi povedal preiskovalcem, da v avtomobilu ni bilo še nekdanje žene, ki bi jo doletela enaka usoda.

»Tega nisem storil. Bog mi je priča, da je to resnica,« pa je še tik pred izrekom 12 let in pol dolge zaporne kazni na sodišču zatrjeval Slobodan Bobić. A mu sodišče ni verjelo, da ni bil on ta, ki je 2. junija letos v Delavski ulici 7 v Ljubljani nekaj pred poldnevom s sekiro ubil soseda Jana Šoška. Kaj natančno se je dogajalo tistega dne, ni znano, a Bobića sta kar dve sosedi videli čez ograjo, kako ves krvav zamahuje nad nečim.

Da je Bobić morilec, po besedah sodnice dokazuje tudi njegov telefonski klic na 113 po dogodku. Bobić, ki tako kot najbrž še marsikdo drug ni vedel, da se klic snema, še preden operater dvigne slušalko, je v srbohrvaščini svoji materi rekel, »naj ne pove, da ga je ubil on, temveč naj reče, da je to storil nekdo drug«.

Čeprav sta bila Bobić in Šoško tudi v občasnih sporih (največji ja star kakšni dve leti), pa razlogi za njegovo dejanje niso bili jasni prav nikomur. Z zadevo se bodo ukvarjali tudi višji sodniki. Obramba je namreč predlagala oprostilno sodbo, tožilec pa je predlagal 27 let zapora.Ko do tragedije pripelje bolezenTudi letos je bilo nekaj umorov, storjenih iz razlogov, ki so povprečnemu človeku še manj razumni, storilce pa je očitno vodila tudi njihova bolezen. Eden izmed njih je 36-letni Stefan Lango, ki je bil osumljen umora 53-letne Izolanke februarja, a je bil po mnenju izvedencev psihiatrije neprišteven, zato bo tožilstvo zanj predlagalo izrek psihiatričnega zdravljenja. Lango je žensko spoznal med zdravljenjem v idrijski psihiatrični bolnišnici, po odpustu iz bolnišnice pa se je preselil k njej. Trinajstega februarja jo je v stanovanju večkrat zabodel, nekaj dni kasneje pa njeno truplo zavil v preprogo in ga po Manziolijevem trgu odvlekel do smetnjakov.Izrek ukrepa obveznega zdravljenja v ustanovi je tožilstvo predlagalo tudi v primeru še ene tragedije na Obali, in sicer za 30-letnega Miha Staniča iz Izole, ki je umoril svojega 60-letnega očeta. Stanič je imel že prej psihične težave in se je zaradi njih zdravil. Osmega maja ponoči je na center za obveščanje 112 sporočil, da sta do umora samo še dve uri. Policijska patrulja je odšla na teren in od očeta izvedela, da je klical sin. Dejal je, da bo sam poskrbel za sina in ga naslednjega dne odpeljal k psihiatru. Svojo napoved je sin Miha uresničil čez tri dni.Je pa sodišče na kazensko odgovornost poklicalo 35-letnega Marka Abrama, ki je v vasi Lukovec pri Štanjelu na Krasu 20. marca letos umoril svojega štiri leta mlajšega brata in 80-letno babico. Trupli je nato obglavil in glavi sežgal v peči za centralno kurjavo, policistom pa med drugim omenjal tudi »glasove iz onstranstva.« A izvedenec psihiatrične stroke je zanj ugotovil, da naj bi bil »le« bistveno zmanjšano prišteven, ne pa neprišteven. Abram se o krivdi še ni izrekel.