Toliko heroina letos pri nas še niso zasegli

Tržna vrednost zaseženega prepovedanega mamila presega milijon evrov.

Objavljeno
04. november 2016 14.08
pu kp heroin
M. Č., STA
M. Č., STA
Obrežje - Policisti na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so med opravljanjem mejnega nadzora v soboto pred zadnjima praznikoma v prirejenem prostoru osebnega vozila, ki ga je vozil 51-letni srbski državljan, odkrili 80 zavitkov s skupaj 45 kilogrami prepovedanega heroina. Gre za največji zaseg heroina letos na državni ravni in na Obrežju.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto France Božičnik je na današnji novinarski konferenci na postaji mejne policije Obrežje povedal, da tržna vrednost zaseženega prepovedanega mamila presega milijon evrov, omenjenemu vozniku, za katerega je preiskovalni sodnik odredil pripor, pa grozi pet do 15-letna zaporna kazen.

Dodal je še, da so na mejnem prehodu Obrežju, ki je del t. i. balkanske poti za tihotapljenje mamil, od leta 2001 skupaj odkrili in zasegli približno 900 kilogramov različnih mamil, od teh pa približno 460 kilogramov heroina.

Po podatkih pomočnika komandirja postaje mejne policije Obrežje Borisa Kostevca na tem največjem mejnem prehodu za cestni promet v državi državno mejo letno prečka približno 10,5 milijona ljudi s 4,5 milijona vozil, letos pa se je število potnikov okrepilo in je v prvem polletju preseglo šest milijonov. Sicer pa njihovo število zadnja leta stalno narašča.

Mejni prehod Obrežje je najbolj obremenjen v poletnih mesecih, saj tam julija in avgusta mejo mesečno v povprečju prestopi več kot milijon ljudi. Promet je močno povečan tudi med velikonočnimi in božično-novoletnimi prazniki.

Na Obrežju letno odkrijejo približno 450 ponarejenih listin, od 30 do 45 ukradenih vozil in približno deset primerov tihotapljenja prepovedanih mamil, tihotapljenje orožja in v nekaterih primerih še druga kazniva dejanja.

Tamkajšnja policijska postaja je letos obravnavala skupaj 1900 prekrškov, približno 550 na področju cestno-prometnih predpisov, preostale pa v zvezi z zakonom o tujcih, zakonom o nadzoru državne meje, zakonom o orožju ter zakonom proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Na področju PU Novo mesto so letos odkrili tudi več kot 250 tujcev, ki so se skriti v vozilih, predvsem v tovornjakih, skušali izogniti mejnemu nadzoru, sicer pa na Obrežju letno vstop v državo in s tem v EU zavrnejo približno 1400 tujcem. Med tujci, ki se skušajo izogniti mejnemu nadzoru, prednjačijo Afganistanci, Pakistanci in državljani Bangladeša, oktobra letos pa se je med njimi okrepilo tudi število kosovskih državljanov, je še navedel Kostevc.