Ljubljansko sodno palačo odslej varujejo pravosodni policisti

Fizično varovanje od zasebne varnostne službe danes prevzeli pravosodni policisti; na tej lokaciji jih bo 21.

Objavljeno
31. marec 2017 18.29
Varovanje sodne palače
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Ljubljansko sodno palačo, kjer poleg ljubljanskega okrožnega sodišča domujeta še ljubljansko višje in vrhovno sodišče, od danes namesto varnostnikov zasebne varnostne službe varujejo pravosodni policisti. Način in obseg varovanja sodne stavbe ostaja enak.

Stavba na Tavčarjevi 9 je prvi primer prenosa fizičnega varovanja katerega od slovenskih sodišč z zasebne varnostne družbe na pravosodne policiste. Poleg praktičnih vidikov je izjemno pomemben tudi simbolni pomen, saj pod varovanje pooblaščenih uradnih oseb prehaja še poslopje tretje veje oblasti, poudarja pravosodni minister Goran Klemenčič.

Kot je dejal predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, so si za tovrsten način varovanja sodišč prizadevali že dolgo. Pravosodni policisti so za to funkcijo usposobljeni, želijo pa si, da bi pravosodni policisti prevzeli varovanje tudi v drugih sodnih stavbah, če že ne na vseh slovenskih sodiščih, vsaj tam, kje imajo specializirane oddelke. Za zdaj sicer ne morejo zagotoviti, da bo ta način zagotovilo varovanje vseh sodišč v državi, si bodo pa za to vsekakor prizadevali. Klemenčič ob tem dodatno pojasnjuje, da ne gre za finančni vidik, temveč za kadrovske načrte oziroma kvote zaposlitev, saj je zaposlovanje javnih uslužbencev, kamor sodijo pravosodni policisti, omejeno. Sicer pa sprememba po njegovih besedah ne predstavlja dodatnega bremena za sistem. Vlada je namreč odobrila dodatne zaposlitve, tako da zaradi dodatnih obveznosti pravosodnih policistov delo v zaporskih zavodih ne bo trpelo.

Dodatne zaposlitve

Odločitev, da pravosodni policisti najprej prevzamejo varovanje ljubljanske sodne palače, je bila sprejeta tudi zato, ker tu domuje največje okrožno sodišče v državi, kjer pogosto obravnavajo tudi za medije zanimive zadeve specializiranega kazenskega sodstva z največjim številom obdolžencev. Po drugi strani pa gre za lokacijo, ki najbolj izstopa po nepriljubljeni statistiki, saj so v sodni palači našteli največ varnostnih dogodkov, od najav o eksplozivnih telesih do zasegov nevarnih predmetov.

Sodno palačo v Ljubljani na dan obišče več kot 800 ljudi, zato je treba zagotoviti stalno preverjanje, kaj nosijo s seboj in, zakaj vstopajo v zgradbo, sicer pa je ta zelo obremenjena tako z obravnavami kot drugimi dogodki (izobraževanji, mednarodnimi srečanji).

Priprave na prevzem varovanja sodne palače so se začele lanskega maja. Na tej lokaciji bo delalo 21 pravosodnih policistov. V ta namen so jih zaposlili 17, v teku pa so postopki za še štiri, je pojasnil generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Prepričan je, da so izbrani kandidati odlično pripravljeni za prevzem nalog in bodo svoje delo opravili kakovostno. Podržaj se zaveda, da je pred upravo odgovorna in zahtevna naloga, hkrati pa poudarja, da je kljub temu, da se obseg dela uprave povečal, je to zanje priznanje, izziv in izraz zaupanja pravosodnega ministrstva in sodne veje oblasti. Varovanje oziroma opravljanje dela na tej lokaciji gre tudi v smeri prizadevanj, da bi vlogi pravosodnih policistov dali dodaten pomen.

Florjančič je še poudaril, da v spremembo niso šli, ker bi bili nezadovoljni z delom zasebne varnostne službe. Ravno nasprotno. Svoje delo so po njegovi oceni opravili dobro, za kar se jim je ob tej priložnosti tudi posebej zahvalil.