Ljubosumnežu višje sodišče zvišalo kazen

V bivše dekle se je zaradi ljubosumja zaletel z avtom, zato so ga višji sodniki obsodili na deset let zapora.

Objavljeno
22. november 2013 18.58
Slovenija, Maribor, 27.2.2013 - pričetek sojenja TRINKAUS Martinu foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Za višje sodnike šest let in pol zapora za poskus uboja ter še tri kazniva dejanja ni bilo dovolj. Martinu Trinkausu, ki ni mogel preboleti, da ga je dekle zapustilo, in se je nanj spravil z avtom, so kazen spremenili v poskus umora in mu skupaj prisodili deset let in osem mesecev zapora.

»Pred to nezgodo sem si ustvaril novo življenje z drugo osebo, zdaj pa me obravnavate kakor največjega kriminalca. Nikoli je nisem nameraval ubiti ali ji kaj slabega narediti. Prosim za milo kazen, sem še mlad, imam še vse pred seboj,« je sodni senat okrožnega sodišča aprila letos nagovoril Martin Trinkaus.

Senat mu je takrat celo nekoliko pogledal skozi prste, saj ga je namesto za poskus umora obsodil za poskus uboja ter mu je prisodil štiri leta in šest mesecev zapora. Za povzročitev splošne nevarnosti je dobil dve leti zapora, za grožnje tri mesece zapora in za poškodovanje tuje stvari (razbil je mobilni telefon nekdanjega dekleta) pa dva meseca zapora. Enotna kazen se je glasila šest let in pol zapora.

Enaindvajsetletnik iz Desternika se je na zatožni klopi znašel, ker je 22. novembra lani poskušal umoriti Majo Kos, potem ko ga je po dveh letih zveze zapustila. Ta se je s sodelavko Mojco Požegar iz Trnovske vasi peljala v službo v Lenart, ko ju je ob 13.25 v kraju Biš prehitel Trinkaus. V bližini Spodnje Senarske je avtomobil obrnil in se odpeljal nazaj v smeri Trnovske vasi, kjer Kosova živi. Zunaj naselja Gočova je v izteku blagega desnega preglednega ovinka z najmanj 90 kilometri na uro zapeljal na nasprotno smerno vozišče in s sprednjim levim delom svojega passata trčil v njenega golfa. Na srečo ne čelno, saj je Maja Kos še pravočasno obrnila volan v desno. Trinkaus je po nesreči pobegnil.

»Česa takšnega ne bi mogel narediti namenoma. Še sem v šoku. Morda sem bil v boju za Majo res malo žaljiv, a česa takšnega ne bi hotel narediti. »Priznam uničenje telefona, drugega pa ne morem priznati,« se je na sodišču branil Trinkaus. A zgodba Maje Kos je bila precej drugačna. Potem ko se je Trinkaus celo preselil k njej v Trnovsko vas, sreča ni dolgo trajala. Po njenih besedah je bil ljubosumen, žalil jo je, jo primerjal z žensko sumljivega slovesa in grozil, da jo bo ubil, če bo imela koga drugega. Oktobra lani se je zato odločila zvezo prekiniti.

Da se v zvezi nista ravno cedila med in mleko, je bilo jasno, ko je opisovala pripetljaje. Ko so se, denimo, vračali z družinskega obiska, jih je počakal na avtobusni postaji, se vozil za njimi, jih prehitel in se nenadoma ustavil, da je morala močno zavirati. Ali pa nekoč v diskoteki, kjer se je baje do nje vedel tako neprimerno, da je morala prositi varnostnike, naj jo za zaščitijo. Ti so mu pokazali vrata, on pa ji je zatem poslal SMS z žaljivo vsebino.

Če bi Trinkaus krivdo priznal, bi se lahko s tožilstvom pogodil za osem let in sedem mesecev zapora. Vendar je tvegal in se raje odločil za sojenje. »Ne priznavam,« je takrat dejal v solzah. Tveganje se mu je obrestovalo le na prvi sodni stopnji, medtem ko je višje sodišče v pritožbenem postopku menilo drugače.

Delno je ugodilo tožilstvu in kazensko sankcijo iz poskusa uboja spremenilo v poskus umora ter mu ob upoštevanju omilitvenih določil za to dejanje izreklo deset let zapora, so pojasnili v uradu predsednice mariborskega okrožnega sodišča. Pritožbe proti preostalemu delu sodbe je višje sodišče zavrnilo in mu izreklo enotno kazen deset let in osem mesecev zapora. Sodba je zdaj pravnomočna.