Lovšin bo ostal brez stanovanja

Sodišče dovolilo izvršbo s prodajo nepremičnin.

Objavljeno
20. marec 2015 18.25
ium*Lovsin
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Če oziroma ko bo sklep, s katerim je piransko okrajno sodišče za poplačilo davčnega dolga Andreja Lovšina dovolilo izvršbo s prodajo nepremičnin, pravnomočen, bo Lovšin ostal brez apartmaja v nekdanjem Aparthotelu Jadranka na eminentni lokaciji v Portorožu.

Dolg, ki ga skuša država izterjati od Lovšina z rubežem nepremičnin, izvira iz nadzora, ki so ga davčni inšpektorji pri njem opravili za obdobje med leti 2006 in 2010 ter odkrili za 1,6 milijona nenapovedanih prihodkov, pregledali pa so obdobje, v katerem je bil predsednik uprave Intereurope.

Ker izvora denarja menda ni znal ustrezno pojasniti, so ga obdavčili s 693 tisoč evrov, a ker se državi v davčni izvršbi ni uspelo poplačati, je državno pravobranilstvo zaradi izterjave dveh terjatev, ki jih je že prej zavarovalo s hipoteko, 13. marca vložilo predlog za izvršbo s prodajo dveh nepremičnin, apartmaja v Portorožu in gozda v Ribnici (nanj je hipoteko za državo vpisala tudi Intereuropa), »v skupni višini 810.864,59 evorov in nadaljnjih zamudnih obresti od glavnice 683.836,81 evrov od 5. marca dalje ter vseh stroškov izvršilnega postopka z zakonskimi zamudnimi obrestmi,« pojasnjujejo na pravobranilstvu.

Sodišče je državi ugodilo in minulo sredo izdalo sklep o izvršbi, ki pa še ni pravnomočen.

Iščejo lastnika zemljiškega pisma

Ko bo sklep o izvršbi pravnomočen, bodo nepremičnini lahko prodali, pri čemer je država tretja v vrsti upnikov, saj je na stanovanju že konec leta 2006. vknjižena hipoteka SKB v višini posojila 930.000 evrov, ki ga je Lovšin najel za nakup delnic Intereurope in ga je menda večinoma tudi poplačal.

Naslednji je vknjižen zemljiški dolg v višini 300.000 – v zvezi s tem je piransko okrajno sodišče ravno ta teden objavilo oklic imetniku zemljiškega pisma, ki ga poziva, naj se v treh mesecih razkrije in sporoči svoje identifikacijske podatke ter izroči izvirnik pisma.

Če tega ne bo storil, bo njegova pravica prenehala, saj nastopi domneva, da je zemljiški dolg ustanovil lastnik nepremičnin sam, ob takšni ugotovitvi pa se šteje, da nepremičnina ni obremenjena z zemljiškim dolgom, zato lahko svoje terjatve uveljavljajo drugi upniki.

Zoper Lovšina sicer teče kazenski postopek v zvezi z naložbo v logistični center Čehov v Rusiji; decembra lani na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, preiskava, ki teče zoper njega v zvezi s posli Intereurope v Ukrajini, pa po naših podatkih še ni končana.

Država se bo na enak način kot od Lovšina poplačala tudi za dolg Roberta Časarja, nekdanjega prvega moža Luke Koper (v sredo je na Dobu začel prestajati zaporno kazen po letu dni na begu, s katerim se je izogibal zaporu), v višini 86.000 evrov, kolikor mora Časar vrniti po pravnomočni kazenski sodbi.

Pred dnevi je sodišče, kot smo pisali, namreč ugodilo predlogu pravobranilstva za izvršbo na štirih Časarjevih nepremičninah. Ko bo ta sklep pravmomočen, mu bo država rubila hišo v Portorožu in vikend v Lendavskih goricah.