Malteška novinarka umrla v eksploziji avtomobila

Daphne Caruana Galizia je bila kritična preiskovalna novinarka, ki je večkrat stopila na prste tamkajšnjim politikom.

Objavljeno
16. oktober 2017 21.04
MALTA-CARBOMB/
K. M.
K. M.

Priznana malteška novinarka Daphne Caruana Galizia je danes umrla v eksploziji avtomobila blizu svojega doma v kraju Bidnija. Po poročanju BBC je eden izmed njenih sinov slišal močan pok, stekel iz hiše, da bi videl, kaj se je zgodilo, in naletel na grozovit prizor.

Na kraju dogodka so zdaj forenziki, gasilci, preiskovalci in strokovnjaki za bombna eksploziva. Močno eksplozijo, ki je avto, v katerem se je peljala malteška novinarka, razstrelilo na več delov, je menda povzročila bomba. Njeno truplo so našli na polju ob cesti.

Daphne Caruana Galizia je bila kritična preiskovalna novinarka, ki je največ pozornosti pritegnila s svojim blogom Running Commentary. Na njem je objavljala preiskovalne prispevke in komentarje o politikih, ki so jih mnogi videli kot osebne napade, zaradi njih pa se je večkrat znašla tudi na sodišču.

Med drugim je s pomočjo panamskih dokumentov razkrila, da se v davčnih oazah nahajta podjetji dveh sodelavcev malteškega premiera Josepha Muscata - ministra za energijo Konrada Mizzija in šefa Muscatovega kabineta Keitha Schembrija. Trdila je, da je na seznamu teh podjetij tudi podjetje Ergant, ki je v lasti premierove žene Michelle. Njeno odkritje je junija spožilo predčasne volitve, na katerih pa je Muscat ponovno zmagal. Premier, ki ga je Daphne Caruana Galizia obtožila korupcije, je brutalno dejanje obsodil in zatrdil, da se ne bo ustavil, dokler ne bo zadoščeno pravici.

Priznana novinarka je bila v zadnjem času tudi močna nasprotnica vodje opozicije Adriana Delie. Malteški TVM pa poroča, da je pred dvema tednoma policiji prijavila, da ji grozijo.