Policija potrdila, da je moški ubil mater

Policija uradno potrdila, da je moški v soboto pri Dolenjskih Toplicah ubil svojo mater in hudo poškodoval očeta.

Objavljeno
12. april 2015 19.50
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto, Mitja F., Mi. K., kronika
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto, Mitja F., Mi. K., kronika

Obrh – V Obrhu pri Dolenjskih Toplicah se je v soboto popoldne zgodila družinska tragedija. Dvainštiridesetletni Gašper je z vrtnimi škarjami do smrti zabodel 74-letno mater, očeta pa huje poškodoval in ga zdravijo v bolnišnici. Osumljenca je policija pridržala, uradne informacije pa so zelo skope.

Obrh je mirno podeželsko naselje v bližini Dolenjskih Toplic. Širše je bil poznan pred leti, ko so vaščani nekajkrat na novega leta dan pripravili skoke v Obrščico, za katere je bilo veliko zanimanja. Pred dvanajstimi leti si je novoletne skoke 15 junakov iz vse Slovenije ogledalo okoli 2000 gledalcev od blizu in daleč. Skoraj gotovo so bili med njimi tudi udeleženci sobotne tragedije. Zakaj se je 42-letnik obrnil proti lastnima staršema, še ni znano.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik je v nedeljo zgolj potrdila, da obravnavajo nasilno smrt ženske v okolici Dolenjskih Toplic, da se ena oseba zdravi v bolnišnici in da so storilca prijeli.

Dolenjski policisti so danes sporočili, da je bil v soboto nekaj minut pred poldnevom operativno-komunikacijski center obveščen, da je v okolici Dolenjskih Toplic moški napadel in poškodoval dve osebi. »Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih kriminalistov je 41-letni moški pred stanovanjsko hišo z vrtnim orodjem napadel svojo mater in očeta in ju hudo poškodoval,« so danes potrdili na novomeški policijski upravi.

Po neuradnih informacijah sta bila Gašper Pelko in njegova mati v času napada sama doma. Sin se je iz še neznanega vzroka spravil nad mater. Ko je oče prišel domov, je menda na dvorišču zagledal ženo, ki je ležala v mlaki krvi, medtem ko je menda imel sin v rokah še vedno morilsko orožje. S njim je večkrat zamahnil tudi proti očetu in ga huje porezal po vratu.

Po tem, ko je bil novomeški operativno-komunikacijski center obveščen o napadu, so v vasico Obrih pri Dolenjskih Toplicah takoj napotili lokalne policiste, novomeškega kriminalista in reševalce, ki so hudo poškodovano 73-letno žensko in hudo poškodovanega 76-letnega moškega odpeljali v bolnišnico, kjer je ženska zaradi hudih poškodb nekaj ur zatem umrla.

»Policisti so na kraju dogodka odvzeli prostost 41-letnemu osumljencu in ga kasneje zaradi zdravstvenih težav predali zdravstvenemu osebju. Opravili so ogled, zavarovali najdene sledi in zasegli orodje, uporabljeno v napadu,« so sporočili iz novomeške policijske uprave. Gašperja Pelka so že v soboto hospitalizirali v psihiatrični kliniki v Ljubljani.

Osumljenec, ki je živel pri starših in pomagal pri vseh delih na manjši kmetiji, je imel po naših informacijah zdravstvene (psihične) težave ter boljše in slabše dneve predvsem za sprejemanje nasvetov vse od poškodbe glave v otroštvu. Zakaj sta se v soboto tako sprla z materjo, da jo je do smrti zabodel s škarjami, in da je huje poškodoval očeta, ko je ta poskušal pomagati ženi, bo morda pokazala preiskava. Oče, ki so ga s hudimi ranami odpeljali v bolnišnico, je zunaj smrtne nevarnosti.