Marjanović vedel, da posojilo ne bo nikoli vrnjeno

Eto Kamnik v dobrem letu dni oskubel za pet milijonov evrov
Objavljeno
09. november 2017 16.02
Simona Fajfar
Simona Fajfar
LjubljanaDragan Marjanović, ki je leta 2011 prevzel Eto Kamnik in je obtožen treh hudih gospodarskih kaznivih dejanj, je na predobravnavnem naroku dejal, da ni kriv. Tožilstvo mu očita poslovno goljufijo pri opravljanju gospodarske dejavnosti, zlorabo položaja in pranje denarja.

Na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je začel proces zoper Dragana Marjanovića, ki mu tožilstvo pod prvo točko obtožnice očita poslovno goljufijo pri opravljanju gospodarske dejavnosti in pri sklenitvi pogodbe. Leta 2011 je Marjanović, ki je bil edini lastnik in direktor družbe Fineta, nagovoril takratnega direktorja Ete, Andreja Stuška, da je sredi junija 2011 Eta družbi Fineta zagotovila kratkoročni kredit v višini štirih milijonov evrov.

V pogodbi so zapisali, da bo posojilo vrnjeno do konca julija 2011, čeprav je Dragan Marjanović vedel, da se to ne bo zgodilo, ker je denar potreboval za financiranje nakupa delnic družbe Eta. S tem je, pravi obtožnica, storil posel, ki je prepovedan, saj je delniškim družbam prepovedano sklepanje poslov, ki pomenijo nudenje finančne asistence nekomu pri pridobivanju njenih delnic. Fineta je kredit porabila za nezakoniti nakup delnic Ete in denarja Eti ni nikoli vrnila, zato je podjetju Eta nastala škoda v višini štirih milijonov evrov.

Mercator je Eto prodal leta 2011 za 10 milijonov evrov. Fineta je postala lastnica 72 odstotkov podjetja, podjetje Ettera, ki je bila v lasti nekdanjega finančnega direktorja srbskega Centroproizvoda Svetlana Živkovića, pa je kupila 28 odstotkov Ete. Dragan Marjanović je bil sprva prvi nadzornik Ete, od oktobra 2011 pa je bil predsednik upravnega odbora, ki je menda imel popoln nadzor nad družbo.

Tako naj bi, mu očita obtožnica v drugi točki, od konca januarja 2012 do konca avgusta 2012 večkrat iz koristoljubnosti zlorabil položaj in zaupanje pri gospodarski dejavnosti. Kot predsednik upravnega odbora družbe Eta je sam s sabo kot z direktorjem in edinim družbenikom Finete sklenil deset posojilnih pogodb in s tem pridobil veliko premoženjsko korist. Eta je Fineti v tem obdobju nakazala skupno 1,1 milijona evrov posojil, s tem, da je Marjanović vedel, da Fineta posojil ne bo vrnila in da bo denar v večji meri porabljen za nezakonit nakup delnic Ete. S tem ni ravnal kot dober gospodar, saj je - razen manjšega zneska, ki je bila kompenzacija -, Fineti pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 999.767,00 evrov.

Dragan Marjanović pa je obtožen tudi pranja denarja oziroma prikrivanja izvora denarja v času od sredine februarja 2012 do konca avgusta 2012 v skupnem znesku 955.702,00 evrov. Denar, ki ga je Marjanović z zlorabo položaja iz podjetja Eta pridobil podjetju Fineta kot posojilo, je banka na njegovo zahtevo porabila za poplačilo kreditov pri banki Volksbank, s katerimi je financiral nakup delnic družbe Eta. S tem je prikazal, kot da gre za poplačilo kredita, ki ga je sklenila družba Fineta za nakup delnic Ete z njenimi lastnimi sredstvi in je prikril nezakonito financiranje.

Obenem pa je julija 2012 dal banki nalog za prenos sredstev na njegov osebni transakcijski račun v višini 150.000,00 evrov, ga istega dne dvignil z računa in z njim razpolagal na neugotovljen način. Vse to je storil z namenom, da prikrije izvor denarja.

Za prvo obtožbo, poslovno goljufijo pri opravljanju gospodarske dejavnosti, je zagrožena kazen do deset let zapora, za drugo in tretjo obtožbo, zlorabo položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pranje denarja, pa je za vsako kaznivo dejanje zagrožena kazen do osmih let zapora.