Mavsar in Miklavc le za hip sedla na zatožno klop novomeškega okrajnega sodišča

Sojenje. Obramba nekdaj vodilnih mož v Semenarni je zahtevala izločitev sodnice, obravnava je bila preložena.

Objavljeno
23. junij 2016 22.22
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – Zelo hitro se je včeraj končala glavna obravnava na tukajšnjem okrajnem sodišču, ko sta na zatožno klop sedla nekdanja vodilna moža v Semenarni Ljubljana Borut Mavsar in Sašo Miklavc. Obtožni predlog jima očita, da sta nekdanjemu uslužbencu Silvu Mesojedcu kršila temeljne pravice delavcev.

Odvetnica nekdanjega predsednika uprave Semenarne Ljubljane Boruta Mavsarja Marija Hladnik je sodnici Meliti Perko med drugim očitala, da do obtoženega goji zaničevalen odnos in da mu je sodni poziv vročil detektiv, ki nima več licence. Zahtevala je njeno izločitev, prav tako izločitev predsednice okrajnega sodišča Andreje Beg. Perkova je očitke v celoti zavrnila kot »neresnične in neutemeljene«, nato pa je glavno obravnavo preložila za nedoločen čas.

Vse skupaj se je začelo, ko je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve leta 2009 objavilo javni razpis za spodbujanje prezaposlitev in samozaposlovanja, za kar je bilo na voljo 72 milijonov evrov. Ker je tudi Semenarna Ljubljana hotela pridobiti del finančnih sredstev, saj je razpis med drugim predvideval prezaposlitev delavcev v drugo podjetje in ohranitev delovnih mest za dobo enega leta, je 141 delavcev iz maloprodaje prezaposlila na podjetje Semfin, ki je bilo njen delničar. Semfin je bil tako upravičen do pol milijona evrov državnega denarja, vendar se je ta vsota postopno vsak mesec prelila v Semenarno Ljubljana.

Mesojedec brez delavskih pravic

Zgolj na papirju in z novo pogodbo o zaposlitvi se je spremenil delodajalec, medtem ko je vse poslovanje potekalo enako. Naročanje iz skladišča Semenarne v Ljubljani in obračun plač sta se denimo opravljala v Semenarni.

Med prezaposlenimi delavci je bil tudi Silvo Mesojedec, v javnosti znan kot predsednik regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike. Po enem letu pa so ga odpustili. Ponudili so mu sicer sporazumno odpoved, a jo je odklonil, nato je prejel odpoved iz krivdnih razlogov. Mesojedec je 2011. zoper Semfin vložil tožbo na delovno in socialno sodišče in jo tudi dobil. Semfin se je na sodbo pritožil, vendar je višje sodišče pritožbo zavrnilo. Na podlagi sodbe bi moral Semfin pozvati Mesojedca nazaj na delo in mu izplačati vse plače s prispevki vred od 21. julija 2011. Podjetje je Mesojedca sicer formalno pozvalo na delo, toda delati ni začel, ni mu bilo na novo vzpostavljeno delovno razmerje, niti ni prejel nobene plače, saj podjetje ni več poslovalo.

Mesojedčevo zgodbo sta zaznamovali dve gladovni stavki. Predlanskim je več tednov gladovno stavkal na Gregorčičevi cesti v Ljubljani, lani pa se je pred Semenarno na Dolenjski cesti ulegel v krsto in odklanjal hrano.

Poravnava s Semfinom

Ker sta se Mesojedec in direktor Semfina David Kavčič poravnala, je novomeško okrožno državno tožilstvo letos zoper pravno osebo Semfin in zoper Kavčiča ustavilo pregon. Nadaljuje pa ga zoper nekdanjega predsednika uprave Semenarne Ljubljana Boruta Mavsarja in nekdanjega pravnika Saša Miklavca, prav tako zoper Semenarno Ljubljana, ki jo zdaj vodi Aleš Šebeder. Za očitano kaznivo dejanje je zagrožena denarna kazen ali do tri leta zapora.

V vsej zgodbi je zanimiva še ena podrobnost, in sicer pogodba o prenosu delavcev, ki je bila 25. maja 2010 podpisana med Semenarno Ljubljana in Semfinom. V njej je jasno zapisano, da če prenesenim delavcem preneha delovno razmerje v podjetju Semfin, se jih Semenarna Ljubljana zavezuje vzeti nazaj v delovno razmerje. Delavci pa lahko kadarkoli (brez datumske omejitve) uveljavljajo varstvo svojih pravic na pristojnem sodišču.