Med ovadenimi tudi nekdanji in sedanji minister za infrastrukturo

Anonimna kazenska ovadba zaradi suma milijonskega oškodovanja z napačnim zaračunavanjem vozovnic, poroča Večer.

Objavljeno
13. avgust 2016 11.18
Posodobljeno
13. avgust 2016 13.00
Ljubljanska avtobusna postaja. V Ljubljani 20.4.2016[avtobusna postaja.prevozi]
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana - Organi pregona in nadzora so prejeli anonimno kazensko ovadbo zoper nekatere nekdanje in sedanje odgovorne na ministrstvu za infrastrukturo ter prevoznike za potniški promet zaradi suma milijonskega oškodovanja z napačnim zaračunavanjem vozovnic, poroča današnji Večer. Koncesionarjem naj bi omogočali, da vozovnice zaračunavajo po stari tarifi.

Iz ovadbe izhaja, da naj bi bili koncesionarji potniških prevozov najmanj od leta 2011 dobivali preveč plačane vozovnice, ker naj bi jim bilo ministrstvo omogočalo, da so vozovnice zaračunavali po starem, torej po nižji tarifi iz leta 2007, ne pa po tisti iz 2009, čeprav za to ni bilo pravne podlage.

Če bi obračunavali po veljavni tarifi, bi to za kupce vozovnic pomenilo od 25 do 50 odstotkov nižjo ceno glede na razdaljo njihovega potovanja.

Oškodovanje za več kot sto milijonov evrov

Sicer se anonimna ovadba nanaša na domnevno veliko oškodovanje javnega in zasebnega premoženja, ki naj bi od leta 2011 na letni ravni znašala več kot sto milijonov evrov (okoli 24 milijonov naj bi bilo državnega denarja, okoli sedem milijonov iz žepov potnikov, za skoraj 70 milijonov evrov naj bi bilo oškodovano gospodarstvo).

Kazensko ovadeni so nekdanji infrastrukturni oz. prometni ministri Patrick Vlačič, Zvonko Černač, Igor Maher, Samo Omrzel in sedanji Peter Gašperšič ter nekdanji generalni direktorji za javni potniški promet na ministrstvu za infrastrukturo Bojan Žlender, Miloš Pregl, Miran Sečki in Mirko Komac.

Ovadeni so, ker naj bi bili dopuščali možnost kršitve koncesionarjev javnega prevoza potnikov in jim s tem omogočali protipravno premoženjsko korist.

Agencija za varstvo konkurence je pojasnila, da določenim izvajalcem potniškega prometa že izdali odločbo o ugotovitvi obstoja kršitve, vendar je sodišče odločbo odpravilo in zadevo vrnilo nazaj v nov postopek, ki še ni končan. Nanašalo pa se je na podjetja Alpetour, Integral Brebus, Avrigo, Izletnik Celje ter druge.