Medvedka napadla sprehajalko

Okrog 12. ure je v bližini Velike Slevice v občini Velike Lašče  medvedka napadla 53-letno žensko.

Objavljeno
23. maj 2012 15.34
Posodobljeno
23. maj 2012 16.00
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Velike Lašče - Danes okrog 12. ure je v bližini Velike Slevice v občini Velike Lašče  medvedka napadla 53-letno žensko, ki se je sprehajala s psičkom. Žensko so zaradi poškodb najprej odpeljali v ambulanto v Velikih Laščah, kjer so jo oskrbeli, potem pa so jo odpeljali naprej v Klinični center Ljubljana. Medvedka je žensko lažje poškodovala, vendar bo ostala na opazovanju, po neuradnih informacijah zaradi poškodb glave.

Na težave z medvedi, ki hodijo v neposredno bližino naselij in tudi v vasi, v občini Velike Lašče opozarjajo že več let. Pred desetletjem ni bilo medvedov, ki bi obiskovali vasi. Zadnja leta se je to spremenilo.

»V zadnjih dveh, treh letih so prebivalci naše občine opazili medvede v kar 30 naseljih,« pravi Anton Zakrajšek, župan Velikih Lašč, ki še dodaja: »Medved je zver, ki ne spada v kulturno krajino, medved spada v neokrnjeno naravo.«

Zakrajšek zato zagovarja stališče, da naj se stroka izjasni, kolikšno število medvedov bi zadostovalo za ohranitev te vrste oziroma za takšno število medvedov, da ne bi več hodili v vasi.

»Medveda ne smemo obravnavati sanjaško, ampak moramo z njim gospodariti,« je prepričan tudi Ciril Štrumbelj, lovec in upokojeni gozdar, ki je dolga leta vodil Lovišče s posebnim namenom Medved. Velika napaka je, če bi želeli, da medved živi tudi v kulturni krajini, je prepričan Štrumbelj, saj je medved predvsem zver, ki potrebuje obširne gozdove oziroma ohranjeno naravo, kjer sta mir in ni ljudi. »Nekoč so bila mrhovišča, ki so zadrževala medvede daleč od naselij in tudi konfliktov je bilo manj,« pravi Štrumbelj, prepričan, da je bila leta 2004 narejena velika napaka, ko so se mrhovišča ukinila in so medvedje začeli iskati hrano tudi po vaseh.

Po uradnih podatkih naj bi bilo v Sloveniji 440 medvedov, kar je enkrat več kot pred dvema desetletjema, ko je bilo medvedov 250 oziroma leta 1957, ko je bilo medvedov 150.