Megliču za napad bulmastifov 86.000 evrov

Sodišče ne dvomi, da Stanislav Meglič zaradi napada trpi za posttravmatsko stresno motnjo.

Objavljeno
10. junij 2012 21.16
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Žrtvi štirih podivjanih bulmastifov Stanislavu Brasu Megliču morajo starši pokojnega Saše Baričeviča plačati 86.000 evrov za nepremoženjsko škodo, je konec marca odločila sodnica Mojca Lobnik. Meglič je o tem izvedel te dni, sodba pa še ni pravnomočna.

Pred dnevi je Stanislava Megliča razjezila novica, da je bila sodnica Mojca Lobnik, ki presoja o njegovi tožbi in je v enem delu že odločila, 12. aprila dodeljena na delo na ministrstvo za pravosodje in javno upravo za področje alternativnega reševanja sporov, njegov primer, ki se na sodišču vleče kot jara kača, pa da bo prevzel drug sodnik. Te dni pa je prejel prvo dobro novico, in sicer delno sodbo, v kateri je Mojca Lobnik odločila o delu, ki se nanaša na nepremoženjsko škodo. O premoženjski in renti, ki jo prav tako zahteva s tožbo, pa bodo presojali drugi.

Meglič in njegov pooblaščenec Franci Matoz, ki sta za nepremoženjsko škodo zahtevala 112.669 evrov, sta z višino odškodnine zadovoljna, saj jima je v večjem delu uspelo. A ostaja grenak priokus, saj bi morala biti zadeva po Matozovem mnenju razsojena že pred tremi leti. Matoz zato od pristojnega ministra pričakuje, da bo nad delom sodišča v tej zadevi zahteval nadzor in ugotovil očitne kršitve rokov pri reševanju tega primera.

Primer so podaljšala predvsem izvedenska mnenja

Tožba je bila vložena oktobra 2006. Potem ko sta se dve okrožni sodnici izločili zaradi poznanstva z Baričevičem, je primer dobila sodnica Mojca Lobnik. Novembra 2008 je izdelavo mnenja zaupala Komisiji za fakultativna izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti, ki pa je za izdelavo mnenja potrebovala pet mesecev in ga zaradi dodatnih vprašanj dopolnila aprila 2010, izvedenec infektolog pa še oktobra lani.

Nato je marca 2009 Meglič vložil še tožbo za plačilo premoženjske škode v višini 40.002 evra in 463 evrov mesečne rente, sodišče pa je pravdi združilo. Septembra 2010 je odločilo, da bo izdalo vmesno sodbo, s katero je razsodilo le o temelju tožbenega zahtevka, da morata Baričevičeva dediča plačati Megliču odškodnino. Stranke so sodbo prejele januarja 2011, aprila lani (takrat je bil pravnomočno končan zapuščinski postopek) pa se je sodnica odločila postaviti izvedenca pulmologa, zaradi ugotavljanja premoženjske škode pa še izvedenca ekonomske stroke. Pulmologinja je mnenje predstavila na obravnavi marca letos. Po njenem zaslišanju je sodnica sklenila, da bo izdala delno sodbo glede zahtevka za plačilo odškodnine za nepremoženjsko škodo, medtem ko se postopek glede materialne škode nadaljuje.

Tržičana Stanislava Megliča so bulmastifi sicer napadli 15. marca 2006, ko se je po Oražnovi ulici na ljubljanskem Viču nič hudega sluteč peš vračal iz službe domov. Šel je mimo vozila, v katero je Zora Roter malo pred tem spravila tri pse. Ko je odšla še po četrtega, je odprla prtljažnik in živali so planile na nič hudega slutečega mimoidočega. Psov od napada niso odvrnili niti udarci s palico, s katero je Megliča poskušal rešiti bližnji stanovalec. Ustavili so jih šele streli policistov. Meglič, ki so ga zdravniki po napadu pokrpali z več kot sto šivi, bo posledice čutil vse življenje, najhuje pa je bila razmesarjena desna roka, na kateri so mu psi raztrgali mišici. Zaradi akutne okvare jeter in ledvic je njegovo življenje viselo na nitki, sledile pa so številne infekcije.

Pred očmi se mu je odvrtel film življenja

Lobnikova je prisodila Megliču 12.000 evrov za strah, ki ga je pretrpel med napadom, ki je trajal kar 15 minut. V tem času je mislil, da je vsega konec in da bo umrl v hudih mukah, medtem ko so ga psi grizli povsod, tudi po glavi, ušesu in ustih, da mu je kri zalivala oči. Pred očmi se mu je odvrtel film njegovega življenja in pred očmi je imel podobo svojega še nerojenega otroka. Strah je preživljal tudi po dogodku, predvsem glede izida njegovega zdravljenja. Čeprav blažji bo strah zaradi dogodka čutil vse življenje, menijo izvedenci.

Zaradi hudih telesnih bolečin in nevšečnosti v zvezi z zdravljenjem je Lobnikova Megliču prisodila 21.000 evrov, še 15.000 pa zaradi skaženosti, saj ima zaradi napada brazgotine po celem telesu. Največji del, 38.000 evrov, pa je Megliču sodnica dosodila zaradi duševnih bolečin zaradi bistvenega zmanjšanja življenjskih aktivnosti. Povedal je, da zaradi poškodovanega bicepsa in tricepsa njegova roka nikoli več ne bo ista, saj si z njo niti kruha ne more več odrezati. Sodišče je med zaslišanjem uspešno prepričal, da prej psiholoških težav ni poznal, zdaj pa lahko na prste ene roke prešteje noči v zadnjih treh letih, ki jih je v celoti prespal. Poleg težav zaradi nočnih mor se je moral odpovedati športnim aktivnostim, težave ima tudi na delovnem področju. Sodišče ni podvomilo o tem, da zaradi dogodka trpi za posttravmatsko stresno motnjo.