Morilcu na Dravi šest let zapora

Čeprav je trdil, da ni kriv, ga je sodišče obsodilo uboja 33-letnega Martina Rogine.

Objavljeno
20. december 2017 07.00
Posodobljeno
20. december 2017 07.00

KLJUČNI POUDARKI

Obtoženi zagovor spreminjal in prilagajal.

Ključna je bila priča, ki je dogajanje spremljala.

Uboj je storil v stanju zmanjšane prištevnosti.

Sodba še ni pravnomočna.

Slovenj Gradec – Peter Vravnik, 48-letni Dravograjčan, bo moral za šest let in dva meseca v zapor, saj ga je senat tukajšnjega sodišča spoznal za krivega uboja 33-letnega Martina Rogine. Sodba, ki jo je senat izrekel skoraj dve leti in pol po tragičnem dogodku na reki Dravi, še ni pravnomočna. Vravnikov zagovornik je napovedal pritožbo.

»Žal mi je. Dogodek obžalujem. Če bi vedel, sploh ne bi šel zraven,« se je obtoženi pokesal na sodišču, ki mu je kazen omililo, ker je dejanje obžaloval, zaradi dosedanje nekaznovanosti, hude bolezni, s katero se spopada, in stanja zmanjšane prištevnosti v času storitve kaznivega dejanja. Za oteževalno okoliščino pa je sodišče štelo njegovo ravnanje po dogodku, saj ni nikomur povedal, kaj se je zgodilo, še manj poklical na pomoč.

Julija 2015 je oče pokojnega Martina Rogine policiji prijavil sinovo izginotje. Tri dni pozneje so njegovo truplo našli v Dravi. Martin Rogina, Peter Vravnik in Janko Helbl so 17. julija 2015 proti večeru pijani sedli v gumijast čoln in se z njim odpeljali po reki navzgor. Alkohol pa so dolivali tudi na čolnu. A veseljačenje se je kmalu sprevrglo v tragedijo. Peter Vravnik je Martina Rogino izzival, da je imel intimni odnos z njegovo mamo. Med Vravnikom in Rogino se je vnel prepir, v katerem je Vravnik Rogino najprej malo, nato pa močno in sunkovito potisnil. Rogina, neplavalec, je pristal v vodi, od koder je zaman klical na pomoč.

Veslo je bilo prekratko

Medtem ko je Vravnik dogajanje neprizadeto opazoval, je sopotnik na čolnu in edini očividec dogodka Janko Helbl poskušal pomagati utapljajočemu. A veslo je bilo prekratko, roka tudi, plavati pa za razliko od Vravnika ni znal. Rotil ga je, naj Rogini pomaga, a Vravnik se ni zganil.

Po padcu v vodo sta se Vravnik in Helbl več ur vozila po Dravi. Obramba je poskušala prepričati sodišče, da zato, ker sta Rogino iskala in mu poskušala pomagati, a sodišče navedbam obrambe ni sledilo. Sledilo je pričevanju Helbla, za katerega je obramba trdila, da je nekredibilna priča. »Sodišče ni imelo razloga, da izpovedbi Janka Helbla ne bi sledilo,« je povedala predsednica senata. Helbl je pričal, da je spor zanetil Vravnik. Zanikal je, da bi po dogodku utopljenega iskala po Dravi. Sodišče je zato razsodilo, da je Vravnik očitano kaznivo dejanje storil naklepno, pri čemer se je zavedal posledic svojih dejanj. Prav tako ni omahovalo pri odločitvi, ali je obtoženi po dogodku lažje telesno poškodoval Helbla.

Sodišče se je veliko ukvarjalo z vprašanjem, kako je bilo z Vravnikovo prištevnostjo v času uboja. Angažiralo je kar tri izvedence, a v sodbi sledilo izvedencu psihiatrične stroke Mateju Kravosu. Ta je ugotovil zmanjšano prištevnost v času storitve kaznivega dejanja, a ne bistveno zmanjšano. »Obtoženi se je zavedal, kje se spor dogaja. Torej na reki. Ravnal je samoohranitveno,« je presodil senat.

Tožilstvo je bilo s sodbo zadovoljno, saj je sodišče skoraj v celoti sledilo obtožnici. »Peter Vravnik je vseskozi spreminjal svoj zagovor in ga prilagajal, krivdo pa poskušal prevaliti na sopotnika v čolnu Janka Helbla. Jasen je bil le v eni zadevi; da reko Dravo zelo dobro pozna, saj vse življenje živi na njenem bregu,« je ugotavljala višja državna tožilka.

»Rogini ni pomagal, čeprav je dober plavalec, ki je bil na čolnu odet v rešilni jopič,« je nadaljevala. Prepričana je, da se je Vravnik zavedal nevarnosti, pa tudi posledic, saj je Rogini pred usodnim padcem v vodo zabrusil: »Na, tu imaš!«

Vravnikov zagovornik po uradni dolžnosti je poskušal sodišče prepričati, da obtožen ni začel prepira in da je aktivno pomagal pri reševanju Martina Rogine iz vode. Skliceval se je na slabe družinske razmere, v katerih je odraščal Vravnik, in na njegovo kar 26 let trajajočo odvisnost od alkohola. »Očita se mu lahko le malomarnost, saj se je za svoja dejanja pokesal. Rogini ni želel smrti,« je Vravnikov odvetnik pojasnjeval na sodišču.

Petru Vravniku zaradi slabega premoženjskega stanja ne bo treba plačati stroškov pravde, njegov zagovornik pa bo poplačan iz proračuna. Vravnika bodo bremenili le stroški pooblaščenke oškodovancev, to je staršev pokojnega Rogine, ki so zoper Vravnika vložili premoženjskopravdni zahtevek.