Morilec zaradi goljufije dolguje še tisoč evrov

Sodišče odloča o preklicu pogojne obsodbe zaradi poslovne goljufije za Primoža Čerina

Objavljeno
04. april 2016 16.00
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Dobra tri leta po pravnomočni sodbi zaradi poslovne goljufije, s katero je povzročil za 2800 evrov škode, morilec Primož Čerin še ni poravnaval vse škode. Dolguje še tisoč evrov, zato bi mu lahko sodišče preklicalo pogojno kazen, kar bi pomenilo, da bo v zaporu preživel dodatno leto.

Leto dni, preden je Primož Čerin z več streli ubil upnika Fatmirja Bajramija, sta proti njemu stekla dva kazenska postopka zaradi poslovne goljufije, oba pa sta se pozneje končala s pravnomočno obsodbo. Novembra 2011 je postala pravnomočna sodba, po kateri je bil pogojno obsojen na leto dni zapora s triletno preizkusno dobo. Čerin je leta 2005 kot vodja prodaje v podjetju prejel predplačilo oškodovanca v znesku 8840 evrov (2,1 milijona takratnih tolarjev) za dobavo in montažo kopalniške opreme, čeprav je že vnaprej vedel, da podjetje zaradi slabega finančnega stanja naročila ne bo moglo izpeljati.

Skoraj natančno eno leto po prvi je postala pravnomočna tudi druga sodba zaradi poslovne goljufije, s katero si je na račun dveh oškodovancev neupravičeno pridobil 2386 evrov. Kljub pogojni obsodbi mu je sodišče izreklo novo pogojno kazen. Tudi v tem primeru je bil obsojen na leto dni zapora s triletno preizkusno dobo. Poleg tega je sodišče odločilo, da mora oškodovancema v treh letih vrniti ves denar.

Čerin do roka za izplačilo, ki se je iztekel 19. novembra lani, ni vrnil niti centa, zato je ljubljansko okrožno sodišče sklicalo narok za preklic pogojne kazni. »Sodišče je prejelo dopis obsojenca z dne 9. decembra 2015, v katerem sporoča, da posebnega pogoja ni izpolnil, ker je od aprila 2011 do aprila 2019 na prestajanju zaporne kazni na Dobu,« je na naroku pojasnil sodnik Srečko Škerbec.

Februarja letos je Čerin oškodovanki vendarle nakazal del denarja, in sicer 1368 evrov. Na naroku za preklic pogojne obsodbe prejšnji teden je povedal, da je ostal brez premoženja, vendar po njegovih besedah obstaja možnost, da dobi še preostalih tisoč evrov, kar pa bi raje plačal na obroke. »Od februarja letos nisem mogel poravnati preostanka, imam ga namen poravnati, če mi bo sodišče to dovolilo,« je dejal Čerin.

»Takšen namen ste izrazili že ob obsodbi,« ga je spomnil sodnik Škerbec. »Bil sem v situaciji, ki je ne bi razlagal, bil sem brez premoženja in v tem času sem se postavljal nazaj,« mu je odgovoril Čerin in dodal, da bi lahko najverjetneje aprila poravnal preostali dolg. Ali bo sodišče pokazalo usmiljenje do obsojenega morilca s tem, da mu pogojne kazni ne bo preklicalo, bo znano v prihodnjih tednih, ko bodo Čerina po pošti obvestili o odločitvi.

Ubil upnika

Kot smo že poročali, je Čerin 19. aprila 2011 s pištolo ubil upnika Fatmirja Bajramija. Tožilstvo mu je najprej očitalo umor iz koristoljubja, nato pa obtožbo spremenilo v uboj. Čerin je na sojenju pripovedoval le o tem, da je šlo med njim in Bajramijem za upniško-dolžniško razmerje, medtem ko o tem, ali ga je ustrelil, ni govoril. Zaradi dolgov je na Bajramija prepisal 300.000 evrov vredno stanovanje v Logatcu, toda upnik je menda zahteval še več denarja, pri čemer naj bi mu z nenehnimi grožnjami življenje spremenil v pekel.

Okrožno sodišče je Čerinu izreklo desetletno zaporno kazen, kot olajševalne okoliščine pa je upoštevalo nekaznovanost, da ima tri otroke ter ozadje umorjenega. Izkazalo se je namreč, da je umorjeni posojal denar za oderuške obresti, nekaj prič je tudi potrdilo, da je bil nasilen. Višji sodniki so po pritožbi kazen znižali na osem let zapora.