Na avtocesti preventivna signalizacija za meglo

Dars je na štajerski avtocesti med Domžalami in Šentjakobom vzpostavil preventivno signalizacijo, ko je vidljivost zmanjšana zaradi megle.

Objavljeno
09. december 2014 15.44
vreme
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana - Družba za avtoceste v RS (Dars) je na štajerski avtocesti med Domžalami in Šentjakobom vzpostavila preventivno obvestilno signalizacijo, ki uporabnike avtoceste v primeru megle napotuje k pravilni in previdni vožnji. Gre za pilotni projekt oz. napotek uporabnikom, kako ravnati med vožnjo v megli.

Signalizacija, ki napotuje voznika, kako naj v tem primeru prilagodi vožnjo, je sestavljena iz sklopa treh vertikalno postavljenih znakov in horizontalne signalizacije, to je ob desni robni črti zarisanih polkrogov, so sporočili iz Darsa.

Na avtocestnem odseku Domžale-Šentjakob, tako v smeri Ljubljane kot v smeri Maribora, signalizacija voznike opozarja, da je treba hitrost vožnje ob gosti megli prilagoditi določenim zahtevam. Če sta vidna dva polkroga, je treba vožnjo nadaljevati s hitrostjo 70 kilometrov na uro, če pa je viden en polkrog, je treba upočasniti na 50 kilometrov na uro.

Ker je projekt novost na slovenskih avtocestah in ker signalizacija ne bo postavljena po celotnem omrežju, na Darsu voznikom svetujejo, da ob gosti megli ravnajo po navodilih po signalizaciji, povečajo varnostno razdaljo in zmanjšajo hitrost ter vklopijo zadnje meglenke.