Na enem od bankomatov NLB odkrili skimming napravo

Sintalov intervent je v ponedeljek odkril dobro skrito napravo za snemanje magnetnega zapisa s kartic.

Objavljeno
25. januar 2012 19.13
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - V ponedeljek dopoldne je na enem od bankomatov banke NLB, ki jih varuje podjetje za varovanje Sintal, sistem tehničnega varovanja zaznal sumljive aktivnosti.

Sintalov varnostno-nadzorni center je k bankomatu nemudoma poslal interventa, ki je pri podrobnem pregledu ohišja odkril dobro skrito napravo za snemanje magnetnega zapisa s kartic. O tem so obvestili policijo in banko, kriminalistični tehnik pa je potrdil sum Sintalovega interventa in opremo strokovno odstranil.

Zadevo obravnava policija.

Skimming naprav ni lahko odkriti

Tako imenovani skimming je nevarna oblika tatvine, ki pa se jo da v veliki meri preprečiti. »Stoodstotna zaščita res ne obstaja, a lahko nepridipravom uspešno križamo načrte s kombinacijo sodobnih sistemov tehničnega varovanja, učinkovite intervencijske službe in pazljivosti uporabnikov,« je povedal Sintalov varnostni inžinir Andrej Pilko.

Nepridipravi skimming na bankomatih izvedejo s posebno napravo, ki presname magnetni zapis kartice, poleg tega pa pridobijo še PIN kodo kartice. To lahko storijo z miniaturno kamero, ki jo namestijo nad tipkovnico in posnamejo uporabnika med vnosom.

Skimming naprav ni lahko odkriti, saj gre za zelo domiselne rešitve. Na Sintalu zato znova opozarjajo, naj uporabniki bankomata ne uporabijo, če na njem opazijo kaj nenavadnega, na primer razpoke okoli reže za vstavljanje kartice ali špranjo, skozi katero bi lahko kamera posnela vnos PIN kode.