Na filozofski fakulteti spet udarili neonacisti

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je skupina neonacistov fizično napadla skupino študentov, ki je v avli fakultete predstavljala časopis. Na policiji so potrdili napad na 29-letnika, pri čemer pa napadeni ni bil poškodovan. ŠOU je napad na študente ostro obsodil.

Objavljeno
07. april 2010 18.49
Filozofska fakulteta v Ljubljani
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Skupina napadalcev je v torek popoldne pred Filozofsko fakulteto (FF) v Ljubljani fizično napadla skupino študentov, ki je v avli fakultete predstavljala časopis, je danes sporočila skupina študentov FF. Kot so zapisali študenti, je šlo za skupino neonacistov. Na policiji so potrdili napad na 29-letnika, pri čemer pa napadeni ni bil poškodovan.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala skupina študentov omenjene fakultete, incident, ki se je zgodil v torek okoli 12.30, ni prvi take vrste v na fakulteti ali v njeni okolici. Tako je pred letom dni, prav tako 8. aprila, skupina neonacistov prišla na okroglo mizo z naslovom Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji in fizično napadla snemalca, so zapisali študenti.

V obeh primerih je po njihovih navedbah šlo "za organiziran napad skupine, ki sovraži vse, ki izgledajo drugače, mislijo drugače" in katere glavno orožje je ustrahovanje. "Njihove izkrivljene ideje podpihujejo politični akterji s svojimi populističnimi izjavami, ki brez sankcij najdejo mesto v parlamentu," opozarjajo študenti.

Podobne narave je bil po njihovem tudi nedavni shod mladih z naslovom Mladi proti represiji, v okviru katere je skupina mladih pred tedni pred ljubljanskim okrožnim sodiščem nasprotovala domnevno nepravični kazni za napadalce na aktivista za pravice homoseksualcev Mitjo Blažiča. Prav napad na Blažiča pa je tudi eden od primerov "nasilniških izpadov tako imenovanih domoljubov", je zapisala skupina študentov.

Policija dogodek še preiskuje

Torkov napad so potrdili tudi na Policijski upravi Ljubljana. Kot navajajo policisti, je bil operativno-komunikacijski center o kršitvi javnega reda in miru obveščen v torek okoli 13. ure. Storilci so pristopili do 29-letnega občana ter ga fizično napadli, med tem pa uporabili tudi solzivec oz. solzivcu podobno snov. Občan po podatkih policije ni bil poškodovan.

Kljub temu policisti nadaljujejo s preverjanjem okoliščin dogodka ter z ugotavljanjem motiva in identitete storilcev. Ko bodo ugotovili njihovo identiteto, bodo zoper njih ukrepali v skladu z določili zakona o prekrških, če bodo podani elementi uradno pregonljivega kaznivega dejanja, pa bodo policisti ukrepali v skladu z določili zakona o kazenskem postopku, so še zapisali na PU Ljubljana.

Sicer pa študenti še navajajo, da se neonacistični aktivnosti lahko uprejo le tako, da okrepijo svoje dejavnosti. Zato vztrajajo, da "edino do nestrpnosti ne smemo biti strpni".

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) ostro obsoja torkov napad na študente. Pri tem navajajo, da ŠOU v Ljubljani obsoja vse oblike represije in se zavzema za svobodno družbo medsebojnega spoštovanja, v kateri ne bo prostora za nasilje nad drugačnimi in kjer bodo takšne ideje, kot jih izražajo včerajšnjim napadalcem podobni ljudje, dokončno pristale na smetišču zgodovine. Organizacija ob tem poziva medije in politične akterje, naj brezkompromisno obsodijo takšne in podobne napade, so v sporočilu za javnost zapisali v študentski organizaciji.