Na pikniku streljal na člane druge romske družine

Silvu Šerkeziju ni uspelo prepričati sodišča, da je s streljanjem le preprečil neposredni napad nanj in njegove bližnje.

Objavljeno
08. marec 2016 16.40
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – Na leto in štiri mesece zapora je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo 44-letnega Silva Šerkezija zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Obtožen je bil, da je junija lani v romskem naselju v Željnah pri Kočevju streljal na pripadnike druge romske družine. Sodba še ni pravnomočna.

»Potrdim lahko, da je bilo na kraju streljanja najdenih in zavarovanih sedem tulcev in da so ostanki delcev na rokah Silva Šerkezija potrdili, da je streljal s pištolo, ni pa mogoče z gotovostjo zatrditi, kolikokrat je ustrelil,« je sodišču povedal izvedenec balistične stroke Franc Sablič, ki je bil še zadnja priča na glavni obravnavi. Pojasnil je, da so bili streli, ki so povzročili rane oškodovancem, dejansko izstreljeni v njihovo smer, za vse druge pa je nemogoče povedati, kje je bil strelec, v katero smer je streljal, kako daleč je bil od oškodovancev in kam so se ti razbežali, ko se je streljanje začelo. Na vprašanje tožilstva je odgovoril, da je v takih okoliščinah, s takim strelnim orožjem in s take razdalje precej težko koga zadeti, če strelec ni vrhunsko usposobljen. Preiskava je pokazala, da je streljal proti večji skupini ljudi, vendar so bili zadetki bolj ali manj naključni.

Namen je bil zastraševanje

»Ker je bilo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti storjeno z namenom zastraševanja, torej v kvalificirani obliki, za Šerkezija predlagamo leto in pet mesecev zapora,« je sklepno besedo začelo tožilstvo. Kot je poudarilo, je dokazni postopek pokazal, da je Šerkezi izpolnil vse zakonske zanke očitanega mu kaznivega dejanja, ki mu je tudi v celoti dokazano. Tožilstvo ni verjelo obtoženčevemu zagovoru, da je šlo za silobran, saj so oškodovanci v romsko naselje v Željnah prišli kot gostje piknika, s seboj pa so imeli otroke, torej niso imeli nobenega namena, da bi v tujem romskem naselju napadli gostitelje. Zaradi ponovitvene nevarnosti je sodišču predlagalo podaljšanje pripora.

»Zavračam vse očitke tožilstva,« je v sklepni besedi poudaril Šerkezijev zagovornik Matiček Žumer. »Še več, prepričan sem, da dejanje, ki ga je storil Šerkezi, ko je enkrat ustrelil v zrak, sploh ni kaznivo dejanje.« Oškodovanci so v Željne prišli oboroženi s sekirami, koli, kupi kamenja in ročko, polno bencina, navzočnost otrok pa je bil le kamuflažni manever. »Šerkezi se je branil oziroma od sebe in svojih odvračal neposredno nevarnost, zato naj ga sodišče oprosti vseh obtožb,« je predlagal odvetnik.

Dva laže poškodovana

»Priznam tisto, kar sem naredil, ne pa tistega, česar nisem. Nikogar nisem ranil,« je na sodišču glede priznanja krivde za povzročitev splošne nevarnosti in dveh lahkih poškodb, storjenih v sostorilstvu, sicer povedal Šerkezi. Kot piše v obtožnici, je 1. julija lani skupaj s 16-letnim pajdašem, ki je bil medtem že pravnomočno obsojen, na dvorišču romskega tabora v Željnah pri Kočevju okoli šeste ure popoldne streljal na udeležence tamkajšnjega piknika. Najmanj štirje izstreljeni naboji so iz razdalje desetih metrov leteli proti Vojku Šarkeziju starejšemu, Vojku Šarkeziju mlajšemu, Tanji Hudorovič, Draganu Šarkeziju in Alenu Pljaskoviću. Nato sta se odpravila do svoje barake, od koder sta proti dvorišču tabora ustrelila še najmanj trikrat.

En naboj je priletel v Marjano Šarkezi, ob kateri sta bili takrat vnukinji, stari dve in dvanajst let, drugi pa v njenega zeta Roberta Hudoroviča. Oba sta dobila le lažje poškodbe. Po mnenju tožilstva sta Šerkezi in njegov mladoletni pajdaš vse to storila, da bi omenjena peterica zapustila tabor, vendar se očitno nista zavedala, da sta s tem ogrožala še druge stanovalce tabora, med drugim štiri vnuke Vojka Šarkezija starejšega.

Policija poslala celo helikopter

Kmalu zatem je prizorišče obkolila policija, območje je preletaval helikopter, saj je, tudi zaradi brezglavega bega in kričanja, najprej kazalo, da se je tam zgodila prava tragedija in da je več mrtvih. A se je izkazalo, da gre le za spor med romskima družinama. Šerkezi je povedal, da so v njihov tabor prišli člani družine Šarkezi iz Ribnice in jih hoteli napasti. Ker so se spravili nad mladoletnika, je s pištolo sprožil opozorilni strel. Nato je pištolo vzel v roke mladoletnik in streljal naprej, sam pa je prestrašen pobegnil. Z družino Šarkezi, kot je še povedal, so bili sicer v dobrih odnosih vse do dobrega meseca pred dogodkom, ko jih je ta družina začela obtoževati, da so enega od njenih članov prijavili zaradi kaznivega dejanja, kar pa je obtoženi zanikal. Najprej je proti Šerkeziju sicer tekla preiskava tudi zaradi štirih kaznivih dejanj poskusa uboja, vendar preiskovalcem ni uspelo dokazati, da bi hotel gostom piknika dejansko vzeti življenje.

Sodišče je nazadnje pritrdilo trditvam tožilstva in Šerkezija obsodilo na leto in štiri mesece zapora. Do pravnomočnosti sodbe mu je tudi podaljšalo pripor.