Na servisih uporabljali ukradene avtomobilske dele

Mehanika, ličar in klepar na Obali so pri svojem legalnem poslu uporabljali nelegalne avtomobilske dele.

Objavljeno
29. januar 2017 21.42
Jure Predanič
Jure Predanič
Koper – Tukajšnji kriminalisti so razbili združbo razpečevalcev ukradenih avtomobilskih delov. Ovadbo so spisali za četverico, ki se je ukvarjala z avtomehaniko, kleparstvom in ličarstvom, kot tudi trojico, ki je kradla vozila in prodajala njihove dele. Kriminalisti so med osumljenci ugotovili povezave, saj so naleteli na dele istih osebnih vozil.

Začelo se je lani, ko so koprski kriminalisti ugotovil, da na več lokacijah na območju slovenske obale z okolico četverica popravlja poškodovane in pokvarjene avtomobile, pri tem pa uporabljajo dele podobnih ukradenih avtomobilov. Teh dejanj so osumili 30-letnika in 52-letnika iz okolice Kopra, ki se ukvarjata avtokleparstvom in avtoličarstvom, ter 32-letnika in 62-letnika, prav tako iz okolice Kopra, ki se ukvarjata z avtomehaniko. Osumljeni so v daljšem časovnem obdobju na črnem trgu rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov pridobili večje število različnih delov ukradenih avtomobilov, da bi jih uporabili pri svojem poslu, s katerim se ukvarjajo legalno, so pojasnili na PU Koper.

Ukradene dele skladiščili v najetem prostoru v Izoli

»Obenem so kriminalisti iz Kopra v okviru svojih rednih nalog oktobra 2016 ugotovili, da obstaja sum, da se je več oseb, in sicer 59-letnik z območja Ljubljane ter 26-letnik in 42-letnik z območja Kopra, združilo, da bi kradli osebne avtomobile, da bi tako prišli do avtomobilskih delov, ki so jih prodali naprej. Sumi se, da so bili organizirani za tatvine osebnih avtomobilov tako v tujini kot tudi v Sloveniji, poleg tega pa sumimo, da so še razstavljali ukradene osebne avtomobile ter skladiščili njihove dele na posameznih domačih naslovih kot tudi v večjem najetem prostoru na območju Izole,« so pojasnili na PU Koper.

Kriminalisti so tako med julijem in novembrom lani na podlagi odredb okrožnega sodišča v Kopru opravili več »zahtevnejših preiskav različnih prostorov in vozil«, ki so jih uporabljali osumljenci, tri so tudi pridržali.

Skupno so policisti v okviru omenjenih preiskav zasegli okoli 600 avtomobilskih delov, v večini delov različnih osebnih avtomobilov. »Doslej je bilo ugotovljeno, da že identificirani zaseženi deli motornih vozil predstavljajo skupno 52 različnih ukradenih motornih vozil. V večini gre za dele osebnih avtomobilov znamke BMW, v manjšem delu tudi za vozila znamke Volkswagen, Mercedes, Audi in Citroen,« so še povedali. Dodali so, da so bila vozila, ki jim ti deli pripadajo, v večini ukradena v zadnjih nekaj letih tako v Sloveniji, in sicer najmanj 10 vozil, kot tudi v tujini, zlasti v Italiji, Švici in Avstriji. Zasegli so tudi kmetijski traktor, ukraden lani na območju PU Koper. Postopki identifikacije vseh zaseženih avtodelov sicer še potekajo.

Osumljenci med seboj »tako ali drugače povezani«

Policijska preiskava je pokazala, da gre v vseh opisanih primerih za med seboj »tako ali drugače povezane osumljence«, saj so pri različnih preiskavah našli posamezne dele nekaterih istih ukradenih avtomobilov. Osumljence bodo na okrožno državno tožilstvo v Kopru ovadili zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj velike tatvine, za kar je predvideno do osem let zapora, in prikrivanja, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora.

Kot so še povedali na policiji, vsi zbrani dokazi potrjujejo sum, da je na območju Slovenije razširjen črni trg rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov, ki izvirajo iz razstavljenih ukradenih vozil, s katerimi opravljajo popravila podobnih poškodovanih in okvarjenih vozil, tako v legalnih kot tudi v nelegalnih delavnicah. »Njihovo razpečevanje poteka med neposredno med vpletenimi subjekti, pa tudi s pomočjo različnih oglasov, predvsem prek svetovnega spleta. Nedvomno je v Sloveniji zelo razširjen tudi trg prodaje rabljenih osebnih avtomobilov, ki so jih pripeljali iz tujine poškodovane in tu popravili s takšnimi nelegalnimi nadomestnimi deli ter prodali dalje. Ob tem jih pogosto oglašujejo celo kot nepoškodovane,« pravijo na policiji in dodajajo, da so še posebej pereč problem glede na njihove ugotovitve poškodovana in pokvarjena vozila znamke BMW.

Ne samo nelegalno, temveč tudi nevarno

Koprski policisti tako pozivajo vse, naj bodo previdni. Nestrokovno popravljena motorna vozila z deli ilegalnega izvora nedvomno predstavljajo določeno grožnjo varnosti v cestnem prometu. »Popravila motornih vozil je priporočljivo zaupati strokovno usposobljenim delavcem in pri tem uporabljati nove nadomestne dele, občani pa naj bodo skrajno previdni tudi pri nakupih rabljenih motornih vozil, zlasti tistih, ki izvirajo iz tujine. Pri tem priporočamo, da se po pomoč pred takšnimi nakupi obrnejo na strokovno usposobljene osebe, zlasti na delavce pooblaščenih zastopstev posameznih avtomobilskih znamk. O sumih ilegalne trgovine z deli ukradenih motornih vozil pa naj čim prej obvestijo policijo,« opozarjajo.

Obenem apelirajo na različne gospodarske družbe in druge subjekte, katerih dejavnost je povezana z rabljenimi motornimi vozili, kot so zavarovalnice in serviserji ter prodajalci motornih vozil, organizacije, pooblaščene za registracije in tehnične preglede motornih vozil, naj bodo pri delu prav tako pozorni na morebitne sume popravil motornih vozil z deli ukradenih in naj o tem obvestijo policijo.

Na območju PU Koper sicer v zadnjih letih povprečno na leto ukradejo okrog 30 osebnih avtomobilov. Daleč največ primerov tatvin motornih vozil predstavljajo kraje koles z motorjem, pri čemer prevladujejo vozila različnih nemških znamk, tudi znamke BMW, ki so že nekaj časa na območju Slovenije med pogostejšimi tarčami. »Ocenjujemo, da je večina ukradenih osebnih avtomobilov v Sloveniji, tudi tistih z območja PU Koper, namenjenih nadaljnjemu razpečevanju po delih,« so še povedali.