Na sodišču zaradi tatvin, v priporu zaradi krute smrti

Martin Kovač, javnosti od začetka tedna poznan zaradi hudega nasilja in smrti 26-letnika, zaradi tatvine stopil pred sodnika.

Objavljeno
17. februar 2017 21.18
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Brežice – »Nobene odškodnine ne zahtevam za ukradene predmete, samo mir si želim,« je na sodišču povedal eden od okradenih vaščanov. Martin Kovač, ki je v priporu zaradi smrti Andreja Cekute, ki je »umiral« pred očmi javnosti, je skupaj z Darkom Kuharjem vlamljal v zidanice in kradel vse, kar mu je prišlo pod roke. Nasploh so prebivalci hiše »odprtih vrat« v Žabjeku 3 pri Podbočju ustrahovali vso okolico.

Martin Kovač, ki je skupaj z Alešem Olovcem v priporu in jima zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki se je končala s smrtjo, prijatelja Andreja Cekute grozi do 15-letna zaporna kazen, je priznal vlomni tatvini, ki mu jih je očitala tožilka Mateja Bahčič Resnik. Pred štirimi leti je z Darkom Kuharjem, prav tako starim znancem policije, ki je v tistem obdobju bival pri Kovačevih, vlomil v dva vikenda na območju Starega Grada.

Od žage in svedrov do feferonov in ribjih konzerv

Iz enega vikenda sta odnesla zidarsko kladivo, dleto, žago, svedre, klešče, komplet ključev gedore ter druge ključe in klešče ter drugo uporabno orodje in predmete, vključno s tremi glavami za kosilnico. Lastnika, ki je sicer precej stvari že dobil vrnjenih, za ostalo pa bo moral Kovača tožiti, sta tako oškodovala za 550 evrov. V istem obdobju sta skupaj vlomila še v zidanico in že s samim vlomom povzročila škodo, poleg tega pa sta se tam založila s prehrambnimi izdelki. Tako so s Kovačem in Kuharjem odšli trije paketi vakumirane slanine, salama, dva kozarca vloženih feferonov ter šest ribjih pločevink.

Obtoženi Kovač je krivdo priznal. Zaradi priznanja krivde, zaradi časovne odmaknjenosti od dogodka, ker še ni bil kaznovan in ker je bila večina stvari vrnjena, je sodnica Danijela Knez Molan sledila predlogu tožilke in Kovaču prisodila štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let in mu pojasnila, da bo v primeru ponovitve kaznivega dejanja pogojna sodba preklicana. A se utegne zgoditi, da bo kazen združena in da bo Kovačevo bivanje za rešetkami precej daljše, saj nad njim zaradi zadnjega nasilnega dejanja (proti njemu pa je policija v preteklosti podala tudi več drugih kazenskih ovadb) visi grožnja s precej višjo zaporno kaznijo. Zaradi slabega gmotnega položaja je sodnica Kovača oprostila plačila sodnih stroškov.

Prazen kazenski list

Darka Kuharja, ki je bil glavni organizator vlomnih tatvin, v katerih je bilo skupaj oškodovanih 13 ljudi, in Martinovega brata Slavka, ki ju tokrat ni bilo na sodišče, bodo ponovno vabili na predobravnavni narok. Če krivde ne bosta priznala, bodo na sojenju zaslišali tudi že pravnomočno obsojenega Martina. Njegov kazenski list je prazen, saj se po določenih letih kazen zbriše. Sam je sicer prostodušno priznal, da je že bil obsojen. Ko ga je sodnica vprašala, kaj je storil, je rekel, da je goljufal državo in dobil pogojno kazen. Spominja se, da je bila izrečena štiriletna preizkusna doba, kako velika kazen ga je doletela, pa se ne spomni. Tudi ne, ali ima kaj premoženja. Ve, da ima socialno podporo, ker zaradi poškodbe roke, ki jo je staknil pri nesreči z motorjem, ne more delati.

Sicer je po izobrazbi gradbeni tehnik, zato se zdi nenavadno, da ni prej, dokler je še lahko delal, počel kaj v zvezi z gradbeništvom. Pa ni. Pred desetimi leti je namreč odprl cvetličarno Martin Kovač, s. p. Po štirih mesecih dela z rožicami je na predlog prijateljev sumljivega slovesa cvetličarsko dejavnost razširil še na uvoz in prodajo avtomobilov. Pri tem je šlo za davčne utaje vpletenih, ki so bili že kaznovani.

V vasi Žabjek upajo, da bo s tem, ko bodo na sodišče končno privedli glavne zlikovce, ki kradejo, vlamljajo in ustrahujejo vso vas, za občane končno nastopilo mirnejše obdobje.