Nad bivše dekle se je spravil z avtomobilom

Martin Trinkaus ni mogel preboleti konca zveze in je čelno trčil v avto Maje Kos.

Objavljeno
27. februar 2013 12.36
Posodobljeno
27. februar 2013 20.00
SOJENJE MARTINU TRINKAUSU
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Zaradi suma poskusa umora se je na zatožni klopi znašel 21-letni Martin Trinkaus iz Desternika. Nekdanjega dekleta, leto mlajše Maje Kos, se je novembra lani lotil kar z avtomobilom. Sredi ceste se je namreč s svojim passatom zaletel v njenega golfa.

Trinkausu tožilstvo očita poskus umora po 4. odstavku 116. člena kazenskega zakonika, torej »iz morilske sle, iz koristoljubja, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz katerih drugih nizkotnih nagibov«.

Nenavadni poskus umora je očitno plod ljubosumnosti, saj je Kosova Trinkausa po dveh letih partnerske zveze zapustila, ta pa ji je potem menda večkrat grozil, da jo bo spravil s tega sveta in sodil še sebi.

Namero je očitno poskušal uresničiti 22. novembra lani. Bivše dekle se je s sodelavko peljalo na delo v Lenart, ko ju je ob 13.25 uri v kraju Biš prehitel Trinkaus. V bližini Spodnje Senarske je avtomobil obrnil in se odpeljal nazaj v smeri Trnovske vasi, kjer Kosova živi. Potem se je vse zgodilo bliskovito hitro.

Zunaj naselja Gočova je v izteku blagega desnega preglednega ovinka z najmanj 90 kilometri na uro zapeljal na nasprotno smerno vozišče ter s sprednjim levim delom passata treščil v golfa. Na srečo ne čelno, saj je Maja Kos pravočasno opazila Trinkausovo namero in se poskušala čim bolj umakniti v desno. Kljub temu je bilo trčenje tako silovito, da sta obe vozili zleteli s ceste.

Povzročitelj nesreče je peš zbežal in poškodovanima ženskama ni dal pomoči. Vrnil se je šele čez nekaj časa, ko so se na klic na pomoč že odzvali policisti in reševalci. Možje v modrem so hitro ugotovili pravi vzrok nesreče in Trinkausa pridržali.

Poleg poskusa umora je okrožna državna tožilka Tadeja Majcen Trinkausu naprtila še tri kazniva dejanja: povzročitev splošne nevarnosti, saj je v golfu na sovoznikovem sedežu sedela 40-letna sodelavka Maje Kos Mojca Požegar in je ogrozil tudi njeno življenje ter grožnjo in poškodovanje tuje stvari.

Če bi obtoženi krivdo priznal, je tožilka na predobravnavnem naroku za poskus umora predlagala izrek osemletne zaporne kazni (sicer je kazen najmanj 15 let), za povzročitve splošne nevarnosti poldrugo leto, za grožnjo dva meseca in za poškodovanje tuje stvari en mesec. Po njenem mnenju bi bila primerna enotna kazen osem let in sedem mesecev zapora.

»Ne priznavam,« je tiho in v solzah, ki so večino časa polzele po njegovih licih, odvrnil obtoženi. Sojenje se bo začelo 2. aprila. Med drugim bo sodišče zaslišalo Kosovo in Požegarjevo ter psihiatra in prometnega strokovnjaka.