Največ ga imajo lovci, najde se ga celo v gledališču

Največ kaznivih dejanj se zgodi s prijavljenimi orožjem. Kdor je podal ugovor vesti, se za vselej lahko poslovi od orožne listine.

Objavljeno
17. januar 2016 17.22
Gameljne 19.12.2012, strelisce foto: Tomi Lombar
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Več kot polovica zakonitega orožja v Sloveniji je v rokah lovcev. Ti imajo po zadnjih podatkih ministrstva za notranje zadeve v lasti 70.915 kosov orožja. V zadnjih sedmih letih upravne enote v povprečju na leto izdajo 6239 dovoljenj za nabavo oziroma posest orožja.

Združene države Amerike so pred kratkim postale prva država na svetu, kjer imajo več legalnega orožja, kot imajo prebivalcev, in sicer ima sto prebivalcev v povprečju v lasti 112 kosov orožja. Med bolj »civilno« oborožene spada tudi Slovenija, ki je po zadnjih podatkih Združenih narodov glede na število prebivalcev 144. država na svetu, medtem ko se po malce starejši raziskavi švicarske organizacije Small arms survey glede na število kosov orožja na sto prebivalcev uvršča na 45. mesto, z dobrimi 13 kosi. Skupno ima v Sloveniji 39.475 oseb v lasti 127.094 kosov orožja, največ, 55-odstotkov (70.915), ga je v lasti lovcev.

Strogi pogoji za pridobitev orožja

Če želi posameznik zakonito posedovati strelno orožje, mora upravno enoto naprej zaprositi za dovoljenje za nabavo orožja; dovoljenje ima sicer veljavnost šest mesecev. Če v tem času ne nabavi orožja, mora dovoljenje vrniti. Za izdajo dovoljenja mora biti izpolnjeno kar nekaj pogojev: prosilec mora biti polnoleten, zanesljiv, imeti mora opravljen zdravniški pregled in preizkus znanja o ravnanju z orožjem. Ob tem proti njemu ne smejo obstajati zadržki javnega reda, kar pomeni, da ne sme biti pravnomočno obsojen za naklepno nasilno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, in ne sme biti s pravnomočno odločbo obsojen za prekršek zoper javni red in mir z elementi nasilja. Biti mora tudi zanesljiv. To pomeni, da ne sme biti pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje, zaradi katerega je neprimeren za posedovanje oziroma rokovanje z orožjem ali je od njega mogoče pričakovati, da bo orožje zlorabil, in ne sme biti odvisnik od alkohola ali mamil.

Prosilec mora po drugi strani imeti tudi upravičen razlog za izdajo dovoljenja za nakup orožja. »Posameznik ima upravičen razlog za izdajo orožne listine, če dokaže, da je njegova osebna varnost ogrožena v tolikšni meri, da bi za zagotovitev le-te potreboval varnostno orožje, predloži dokazilo, da je upravičen do lovskega orožja po predpisih o lovstvu, predloži dokazilo o članstvu v strelski športni organizaciji ali predloži dokaze o podaritvi ali dedovanju orožja,« veleva zakon o orožju. Tudi če izpolnjujete vse pogoje, boste brez dovoljenja ostali, če ste se v preteklosti sklicevali na pravico do ugovora vesti pri služenju vojaškega roka.

Ko državljan na podlagi dovoljenja za nabavo orožja kupi orožje, mora v osmih dneh upravi enoti priglasiti nakup, da orožje registrira in zaprosi za izdajo orožne listine za posest oziroma nošenje orožja. Zbiratelji morajo izpolnjevati iste pogoje, vendar z orožno listino dobijo le dovoljenje za zbiranje brez pravice nošenja.

Orožje lahko tudi podedujete. V tem primeru dedič pridobi lastninsko pravico na orožju, vendar pa s tem ne pridobi pravice do posesti orožja, saj je to osebna pravica. »Zato mora v primeru smrti lastnika orožja dedič ali oseba, s katero je zapustnik živel oziroma pri kateri se nahaja zapustnikovo orožje, v treh mesecih izročiti orožje, strelivo in orožne listine upravni enoti,« je še zapisano v zakonu o orožju.

Upravne enote so sicer v zadnjih sedmih letih v povprečju na leto izdale 6239 orožnih dovoljenj za nabavo oziroma posest orožja. Za primerjavo, lani so do konca novembra izdale 5774 dovoljenj, od tega največ (2858) za lov, nato sledi šport (2158), zbiranje (391), iznos iz države (228), podaritev (105) ter po eno dovoljenje za gojitev in omamljanje divjadi ter za gledališče.

Kazniva dejanja večinoma s prijavljenim orožjem

»Uporaba orožja v kaznivih dejanjih se v zadnjih 20 letih ni bistveno spremenila. Pri napadih je največkrat uporabljeno hladno orožje, manj pa strelno orožje. Danes se pri storitvah kaznivih dejanj veliko uporablja legalno orožje. Največkrat gre za primere v ozkem družinskem krogu, ko storilec za izvršitev dejanja uporabi bodisi priročno orožje (nož, sekira) ali pa seže po legalno prijavljenem strelnem orožju,« pravijo na generalni policijski upravi.

Pri izbiri orožja je treba upoštevati motiv, ki ga ima storilec v zvezi s kaznivim dejanjem in orožjem, opozarja policija. Ko je orožje uporabljeno v sferi »domačega« nasilja v družinskih krogih, je to orožje navadno registrirano in legalno. Drugače je po njihovi oceni pri načrtovanih kaznivih dejanjih, kot so na primer tako imenovani mafijski umori ali oboroženi ropi. V takšnih primerih storilec orožje premišljeno izbere, največkrat pa posežejo po orožju na črnem trgu.

V prvem polletju lani so policisti obravnavali 58 kaznivih dejanj, povezanih z orožjem (lani v enakem obdobju 83), ki naj bi jih zakrivilo 62 osumljencev (lani 93). Uradnih podatkov o količini nezakonitega orožja ni, po ugotovitvah generalne policijske uprave pa je eden od primarnih izvorov nezakonitega orožja, ki ga večinoma tihotapijo organizirane kriminalne združbe, območje nekdanjih republik bivše Jugoslavije.

V treh poskusih legaliziranih 11.130 kosov orožja

V času samostojne Slovenije je država organizirala tri legalizacije orožja, ki so ga posamezniki nezakonito hranili po domačih kleteh in omarah; prva je potekala leta 2001, druga leta 2004 in 2005 ter zadnja od 14. novembra leta 2009 do 14. februarja 2010. Skupno je bilo legaliziranih 11.130 kosov orožja (4143 v zadnji legalizaciji), za 1261 kosov je bil postopek legalizacije ustavljen (355 kosov), v 153 primerih je bila vloga za legalizacijo zavržena (86), medtem ko je bila vloga v 129 primerih (51) zavrnjena. Upravne enote so ustrezne orožne listine izdale vsem vlagateljem vlog pod pogojem, da orožje ne izvira iz kaznivega dejanja in če so posamezniki izpolnjevali že naštete pogoje za nabavo orožja.