Namesto v Sremski Mitrovici bi raje sedel v slovenskem zaporu

Jože Vidmar je priznal, da je v Turčiji poleg sladil naložil 38 kilogramov heroina, ker je potreboval denar za zdravljenje težke bolezni.

Objavljeno
16. december 2016 20.22
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Kazensko-popravni dom v Sremski Mitrovici ni najbolj pogodu Slovencu Jožetu Vidmarju, ki so ga zaradi tihotapljenja 38 kilogramov heroina prijeli srbski organi, nato pa ga pravnomočno obsodili na osem let zapora. Kazen bi namreč raje prestal v Sloveniji.

Jože Vidmar iz Velikih Les pri Ivančni Gorici se je 13. decembra 2014 s tovornjakom hladilnikom, ki je na mejnem prehodu Gradina zapustil Bolgarijo, pripeljal na srbsko kontrolo. Srbski cariniki so tovor 48-letnega slovenskega voznika temeljito pregledali, ob tem pa so uporabili tudi skener. Izkazalo se je, da se pod streho hladilnika v prostoru za izolacijo skriva skrit tovor, Vidmar pa je carinikom priznal, da je med slaščicami, ki jih je vozil iz Turčije v Bosno in Hercegovino, skrit tudi heroin, in sicer v 78 kovinskih škatlah. Tihotapci so bili prepričani, da bo kovina odbila žarke skenerja.

Preiskovalni sodnik je za Slovenca po prijetju odredil pripor, ob tem pa je Vidmar povedal, da je sicer vedel, da prevaža prepovedano drogo, vendar je zatrdil še, da je vse to počel po naročilu šefov v domovini. Kot so pred časom namreč poročale Slovenske novice, naj bi dobil ukaz, da naj v bosanskem Brčkem pri naročniku odloži slaščice, nato pa s heroinom nadaljuje potovanje do Slovenije. Za časnik je lastnik tovornjaka oziroma direktor podjetja za cestni tovorni promet kakršno koli povezavo s pošiljko mamil zavrnil in prisegel, »da ga je skoraj kap, ko je izvedel, kdo in zakaj je bil aretiran«. Kasneje je Vidmar sicer priznal, da je tihotapil 38 kilogramov heroina, kot smo neuradno izvedeli, je v prevoz proti plačilu 11.000 evrov po svojih besedah privolil, ker je potreboval denar za zdravljenje težke bolezni. Na sodišču prve stopnje je bil obsojen na 10 let zapora, višje sodišče pa mu je kazen znižalo na osem let.

Včeraj pa je ljubljansko okrožno sodišče opravilo t. i. javno sejo v postopku prenosa izvršitve kazni v Slovenijo. Sprva se je sicer zapletlo, ker je na sodišče kot zagovornik prišel odvetniški kandidat Andrej Debevec, ki naj bi nadomeščal Andreja Jarkoviča, odvetnika po uradni dolžnosti, ki so ga dodelili Vidmarju. Sodnica Lea Habjanič je Debevca podučila, da bi v kazenski zadevi kot odvetniški kandidat stranko lahko zagovarjal le s pooblastilom. Ker odvetnik Jarkovič ni imel časa, je sodišče odslovilo tudi Debevca, sejo pa so nato opravili brez navzočnosti zagovornika, saj njegova prisotnost na tovrstni seji niti ni bila nujna. Prav tako na seji ni bilo predstavnika tožilstva. Habjaničeva je pojasnila še, da je za prenos izvršitve sodbe v Srbiji zaprosil Vidmar sam, ob tem pa poudaril, da je slovenski državljan in da ima v Sloveniji zunajzakonsko partnerico in tri otroke, pa tudi zaradi njegovih zdravstvenih težav. O njegovi usodi ga bo sodišče obvestilo pisno.