Ne prizna, da bi karkoli vedel o umoru

Tožilstvo bi v zapor za 15 let poslalo brezdomca Franca Novaka, ki mu očitajo pomoč pri umoru.

Objavljeno
14. januar 2015 15.49
SLO.,LJ., SOJENJE ZOPER OBD. FRANCA NOVAKA, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Ob vprašanju, ali prizna krivdo, je včeraj na sodišču le odkimal 56-letni Franc Novak, ki mu tožilstvo očita, da je prodal pištolo 39-letnemu Janezu Žnidarju in ga poučil, kako naj umori nesojeno ljubezen in nato še sebe. Če Žnidar zaradi neprištevnosti ne bo videl notranjosti zaporniške celice, pa bi tožilstvo tja poslalo Novaka.

Za 15 let bi ob priznanju krivde za pomoč pri umoru ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja Franca Novaka v zapor poslala tožilka Maša Podlipnik, je včeraj dejala na ljubljanskem okrožnem sodišču, ko je predstavila obtožbo. V njej Novaku, ki ga pozna marsikateri obiskovalec Mercatorja na Brdu, kjer je večkrat prosjačil za drobiž, očita, da je za kar 15.000 evrov Bohinjcu Janezu Žnidarju prodal morilno orožje, s katerim je ta vzel življenje 37-letnici, svoji neuslišani ljubezni Marjeti Bervar.

Tožilka je v obtožnici opisala, da je februarja lani Novak od Žnidarja vzel 15 tisočakov in mu obljubil, da mu bo priskrbel pištolo. Maja mu je nato tudi izročil 9-milimetrsko beretto in sedem nabojev, pri tem pa je natančno vedel, da je Žnidarjev namen le en: umoriti Marjeto Bervar. Ne le to, Žnidarju, ki mu je izpovedal svojo življenjsko zgodbo in težave, ki ga pestijo, je celo svetoval, naj v svojo neuslišano ljubezen ustreli štiri do šest nabojev, da bo zagotovo umrla. Žnidar je bil takrat očitno odločen, da bo umrl skupaj z Marjeto, saj ga je zanimalo tudi, kako naj ustreli še sebe, da bo zagotovo umrl.

Novak mu je povedal, naj si na sence pod pravim kotom prisloni pištolo in zadnji naboj ustreli vase. Ob tem mu je sicer dejal, da mu tega ne svetuje, temveč naj raje ustreli le žensko, nato pa se pištole znebi.

A Novak na sodišču krivde ni priznal, prav tako pa ni priznal nobenih dejstev iz obtožnice, čeprav je v preiskavi dejal, da je Žnidarju po večmesečnem teženju res priskrbel pištolo, a zanikal, da bi vedel, kaj ta namerava storiti z njo. Po njegovo mu je Žnidar zanjo izročil 13.000 evrov, sam pa jo je dobil »od nekega Bosanca«.

Vprašljiva verodostojnost

Zagovornik Matej Ban je na sodišču povedal, da bi obramba zaradi ugotovitve Žnidarjeve verodostojnosti rada na prostoru za priče videla izvedenca psihiatrične stroke, ki ga je pregledal. Kot smo poročali, Žnidar nikdar ne bo odgovarjal zaradi umora. Tožilstvo je zoper njega namreč vložilo predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, ker je svoje dejanje zagrešil v stanju neprištevnosti. Zaradi svoje paranoidne shizofrenije ni mogel razumeti pomena svojega dejanja in svojega ravnanja ni mogel imeti v oblasti.

Kot je namreč ugotovil psihiater Vanja F. Rejec, ima Žnidar preganjalno in nanašalno blodnjavost shizofrenskega tipa z motnjami volje, ki je bila usmerjena v le en bolezensko pogojeni cilj. Njegov odnos do realnosti v času storitve kaznivega dejanja je bil po njegovem ukinjen, prav tako njegova sposobnost razumevanja in obvladovanja vedenja. Bolezen se mu je sicer začela razvijati že zgodaj, a jo je delno prikril tako, da se je umaknil iz družbe.

Obrambo pa zanima, kako so te okoliščine vplivale na Žnidarjevo dojemanje resničnosti in na to, kar je povedal o dogodku. Obtožnica zoper Novaka namreč sloni predvsem na Žnidarjevih izjavah. Zagovornik je sodniku Martinu Jančarju predlagal tudi, naj sodišče preveri, ali je Žnidar služil vojaški rok in se tako izuril za rokovanje z orožjem – v tem primeru po mnenju obrambe ni potreboval nobenih nasvetov za rokovanje s pištolo.

Prav tako bi obramba rada zaslišala več prič, med drugim Duško B. A., ki pozna tako Žnidarja kot Novaka. Priča je namreč v preiskavi povedala, da ji je Novak 1. maja lani pokazal pištolo, da pa ni vedela, kaj bo z njo. Ji je pa že pozimi povedal, da hoče Žnidar ubiti neko žensko, pa mu je dejala, naj mu reče, da jo pusti pri miru.

Policistom pa je – tako izhaja iz uradnega zaznamka, katerega verodostojnost zanima obrambo – povedala še precej več, in sicer, da je Novak po lastnih besedah pištolo res priskrbel Žnidarju, ki hoče ubiti žensko, ki da mu je uničila življenje. Glavna obravnava se bo nadaljevala 2. februarja, ko bo na sodišče prišel tudi Žnidar.

Žnidarjev cilj le maščevanje

Zgodilo se je sicer 23. maja lani v Zgornjih Jaršah pri Radomljah, kamor se je v družinsko podjetje Elform tistega jutra odpravila Marjeta Bervar, mati treh otrok. Tam jo je pričakal Žnidar in šestkrat pritisnil na petelina. Marjeti reševalci niso mogli več pomagati, on pa je izginil. Dobili so ga šele po nekaj dneh po eni največjih iskalnih akcij, skrival se je v gozdu.

Po mnenju psihiatra je bil Žnidarjev cilj je le en, in sicer maščevati se družini Marjete Bervar, v katero se je zaljubil še kot najstnik. Skozi leta se je v njegovi glavi, ki jo je vodila bolezen, izoblikovalo spoznanje, da so za vse njegove tegobe krivi Marjeta in njeni starši, ki so zvezi nasprotovali in mu dali vedeti, da za njo ni dovolj dober. Zaradi tega ga je mučil občutek manjvrednosti, njegovo življenje pa je bilo uničeno. Sprva si je sicer zamislil, da bi umrla skupaj, in to tako, da bi se razstrelil ob njej, a ni mogel dobiti bombe.