Nedelo: Na roparskem pohodu tudi morila

Kriminalisti so ugotovili, da sta se nepridiprava iz Kresnic odpravila na roparski pohod − oropala sta še pošto v Divači.

Objavljeno
26. junij 2011 08.36
Posodobljeno
26. junij 2011 09.01
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana − Potem ko je preiskovalni sodnik predvčerajšnjim popoldne zaslišal 24- in 26-letnega domnevna roparja in morilca, je sklenil, da je njuno mesto v priporu. Kriminalisti pa so ugotovili, da sta se nepridiprava v torek odpravila na pravi roparski pohod, saj sta pred pošto v Kresnicah pri Litiji oropala še pošto v Divači. Ali imata na vesti še kakšno poštno ustanovo ali drugo kaznivo dejanje, pa preiskovalci še ugotavljajo.

Čeprav se je v javnosti ustvaril vtis, da policisti in kriminalisti tavajo v temi, kdo je oropal pošto v Kresnicah in hladnokrvno umoril tamkajšnjo uslužbenko, so ti prav kmalu posumili, kdo ima na vesti krvavi zločin. A kot je že v navadi, svojih ugotovitev vse do sklepne akcije niso razkrivali javnosti, saj bi s tem lahko močno ogrozili preiskavo.

Ravno v času, ko je predstavnik ljubljanskih policistov v četrtek popoldne sporočil, da je za rešetkami 24-letni Ljubljančan (neuradno smo se dokopali le do njegovega priimka, in sicer se piše Softič), voznik belega golfa, in so hoteli državljane pozvati, naj bodo pozorni na drugega osumljenca, 26-letnega Blaža Ereiza (doma iz Litije, drugače pa brez urejenega stalnega prebivališča v Sloveniji), se je pri ljubljanski železniški postaji začela prava filmska akcija.

Drama pri železniški postaji

Policisti so malo po 17. uri v lokalu na Kolodvorski ulici opazili domnevnega morilca in na pomoč poklicali okrepitve. Domnevali so namreč, da je osumljenec oborožen in nevaren. In kako prav so imeli! Ko je ubežnik zagledal može v modrem, je stekel stran, za nameček pa policistom zažugal še s pištolo. To je po opozorilnem strelu policista odvrgel v tamkajšnjem parku in optimistično zbežal čez cesto. A se je njegov beg po nekaj deset metrih končal. Policisti so ga ujeli, zbili na tla in mu nadeli lisice.

Branko Japelj, prvi mož ljubljanskih kriminalistov, je na petkovi novinarski konferenci poudaril, da so policisti in kriminalisti v tem primeru naredili še celo več, kot se od njih pričakuje, in jim izrekel zahvalo. Razkril pa je tudi nekaj podrobnosti oziroma napačnih informacij, ki so krožile v javnosti.

Grozi jima do 30 let ječe

Policija je namreč vse do zadnjega molčala o tem, kako je morilec ubil poštno uslužbenko in koliko denarja sta zločinca odnesla. Razširile so se informacije, da je žrtev umrla zaradi vbodnih ran in da je izginilo 300 evrov. »Uslužbenka je bila ubita z enim strelom, osumljenca pa sta s kresniške pošte odnesla 1600 evrov,« je pojasnil Japelj. Da sta zločine dobro načrtovala, pove že dejstvo, da sta istega dne dopoldne od poštne uslužbenke v Divači z grožnjo izsilila 370 evrov. Zdaj preiskujejo, ali imata na vesti morebiti še kakšno kaznivo dejanje.

Oba sta že stara znanca policije; 24-letnika so dvakrat obravnavali zaradi posesti mamil, 26-letnik pa je bil že trikrat obsojen za različna kazniva dejanja. Zdaj sta si prislužila še kazensko ovadbo zaradi umora iz koristoljublja, zaradi katerega jima grozi od 15 do 30 let življenja za rešetkami. Ereiza so ovadili še zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Eden plačal položnice, drugi moril

Za roparski pohod si je 24-letni Softič sposodil družinski avto, v torek malo po 14. uri pa vstopil na pošto in začel plačevati položnice. Za njim je prišel 26-letni Blaž Ereiz in z enim strelom hladnokrvno umoril Anico Likovič. Ali je morilec pritisnil na petelina, ker ga je uslužbenka prepoznala (strelec je namreč doma iz Litije, ki ni prav daleč stran), bo verjetno pokazala nadaljnja preiskava. Roparja sta nato s plenom zbežala, pred mostom čez reko Savo v Kresnicah pa ju je med vožnjo proti Ljubljani ujela nadzorna kamera. Fotografija najbolj iskanega avtomobila v zadnjih dneh je kmalu zaokrožila po vsej Sloveniji.

Bliskoviti odziv policije je kmalu obrodil sadove, saj sta bila v dveh dneh po okrutnem zločinu že oba aretirana. S kazensko ovadbo v rokah sta se srečala s preiskovalno sodnico, ki je zoper Softiča odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, zoper Ereiza pa poleg ponovitvene nevarnosti kot vzrok za pripor navedla še begosumnost.