Za nesrečo sta kriva neprilagojena hitrost in alkohol

Na območju Novega mesta je letos v prometnih nesrečah umrlo že 13 oseb. Najpogostejša vrzoka sta alkohol in neprilagojena hitrost.

Objavljeno
15. julij 2016 14.37
A. S. H.
A. S. H.
Krško − S policijske postaje Krško so sporočili, da so bili malo čez polnoč obveščeni o prometni nesreči v Krškem, kjer je avtomobil prebil ograjo mostu. Odšli so na kraj, opravili ogled in ugotovili, da je 23-letni voznik osebnega avtomobila znamke Mercedes zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, v krožnem križišču trčil v prometno signalizacijo, z vozilom prebil ograjo mostu in pristal pod mostom na obrežju reke Save.

23-letni povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,82 miligrama alkohola (1,71 g/kg). Lažje poškodovanega voznika in lažje poškodovano 19-letno potnico so reševalci odpeljali v bolnišnico. Po zaključeni preiskavi bodo policisti proti povzročitelju nesreče na tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Neprilagojena hitrost najpogostejši vzrok

Letos je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 13 oseb (pet v istem obdobju lanskega leta). V štirih primerih je bil vzrok prometne nesreče s smrtnim izidom neprilagojena hitrost. V prvih šestih mesecih so policisti na našem območju obravnavali 186 prometnih nesreč, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, kar je za kar 32 odstotkov več kot v primerljivem obdobju 2015.

Zmotno je mišljenje, da morajo vozniki hitrost prilagoditi le veljavnim omejitvam. Pomembno je, da vozniki tovornih in osebnih vozil, motoristi in kolesarji hitrost svoje vožnje prilagodijo tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste. To še posebej velja prav v teh dneh, ko so ceste ponovno mokre in spolzke.

Na območju Novega mesta je zelo skrb vzbujajoče tudi tvegano ravnanje voznikov in voznic, ki vozijo pod vplivom alkohola. V šestih mesecih leta 2016 je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znašal 12,2 odstotka, kar je bistveno več, kot v letu 2015, ko je bilo v šestih mesecih pod vplivom alkohola 8,2 odstotka povzročiteljev nesreč. Pod vplivom alkohola sta bila tudi dva povzročitelja prometnih nesreč s smrtnim izidom, povprečna stopnja alkohola je bila več kot 1,2 promila. En povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom je bil pod vplivom prepovedanih drog.