Sodišče razveljavilo sodbo proti Kovačiču

Tožba proti nekdanjemu predsedniku uprave NKBM in članici uprave je zdaj vrnjena na prvo stopnjo v ponovno odločanje.

Objavljeno
22. marec 2016 14.19
Urban Červek
Urban Červek
Kot smo izvedeli iz neuradnih virov, je višje sodišče danes razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča v tožbi NKBM proti nekdanjemu predsedniku uprave NKBM Matjažu Kovačiču in članci uprave Manji Skernišak.

Okrožno sodišče je maja lani odločilo, da je tožbeni zahtevek NKBM zoper nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča in članico uprave Manjo Skernišak upravičen, višine odškodnine pa ni določilo. Tožba je sedaj vrnjena na prvo stopnjo v ponovno odločanje.

Informacijo je potrdila odvetnica Matjaža Kovačiča Simona Preininger, ki pravi, da je višje sodišče sodbo sprejelo že 11. februarja, a je bila ta danes vročena.

Uprava NKBM, takrat pod vodstvom Aleša Hauca, je proti Kovačiču in nekdanji članici uprave Manji Skernišak vložila tožbo v višini 23,1 milijona evrov zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih kreditov, in sicer Stavbarju Gradnje, Gradisu Celje, Pom Investu, Celjski borzni hiši ter Centru Naložbe.

"Pritožbeno sodišče meni, da sodišče prve stopnje izhaja iz napačnega izhodišča, da posli kreditiranja spadajo med posle, ki jih vodi uprava, zaradi česar uprava ni neposredno in na splošno odgovorna za posamezne kreditne posle. Kreditni odbor banke je tisti organ, ki samostojno in na lastno odgovornost odloča od teh poslih," je zapisala Simona Preininger.

"Podatkov zaradi spoštovanja zaupnosti, varstva osebnih podatkov in interesov pravnega postopka ne moremo razkrivati," so sporočili iz NKBm.