Policista zamolčala ključne ugotovitve?

Začelo se je sojenje policistoma, obtoženima nevestnega dela med preiskavo tragedije na Oražnovi ulici.

Objavljeno
23. maj 2012 13.40
Posodobljeno
23. maj 2012 13.40
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Tožilka je danes prebrala obtožni predlog, v katerem policistoma Dušanu Mikolčeviču in Alešu Conradiju očita, da sta po tragediji na Oražnovi ulici 2. februarja 2010 zavestno preprečila preiskavo okoliščin smrti Saše Baričeviča, ki so ga razgrizli psi, in preiskavo suma mučenja živali.

Višja državna tožilka Dragica Kotnik je danes na tukajšnjem okrajnem sodišču prebrala očitke policistoma, ki v javnosti sicer že dolgo krožijo.

Trdi, da sta zavestno preprečila podrobno preiskavo, kaj se je dogajalo 2. februarja 2010 v Baričevičevem stanovanju.

Dušan Mikolčevič, izkušen kriminalist iz skupine za krvne in seksualne delikte, v kateri delajo najbolj usposobljeni za oglede tovrstnih kaznivih dejanj, je po njenih očitkih pri ogledu naletel na prizore, ki jih je svojemu kolegu, takrat dežurnemu na operativno-komunikacijskem centru Alešu Conradiju, po telefonu opisal kot spolne igrice in zoofilijo. A svojega dela, čeprav je kazalo na mučenje živali in navzočnost neznanca v stanovanju, ni opravil, trdi tožilstvo.

Tako sploh ni opravil pregleda stanovanja, čeprav je kazalo, da je Baričevič na dvorišče pribežal iz hiše, in je bil opozorjen, da so na stikalih v stanovanju sledovi krvi, ter ni zasegel predmetov, ki so bili ob truplu.

Poleg tega je dovolil, da so bili na kraju dogodka navzoči ljudje, ki tam ne bi smeli biti, poleg pokojnikove sestre Dee Baričevič tudi nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec in njena sestra Marija Bukovec Marovt.

Mikolčevič je Conradiju po telefonu povedal o prizoru, na katerega je naletel med ogledom, ne pa tudi ugotovitev veterinarskega inšpektorja, ki je opozoril na posebne poškodbe na psih, ki kažejo na mučenje živali. Prav tako je zamolčal, da obstajajo sumi o navzočnosti tretje osebe.

S Conradijem se je strinjal, da v zapisnik ne grejo ugotovitve o zoofiliji, nato je Conradi poklical dežurnega preiskovalnega sodnika in mu povedal, da so policisti ob ogledu izključili vsa kazniva dejanja.

Dežurna tožilka je bila o zadevi obveščena šele pol ure po tem, ko je bil ogled že končan, približno dvajset minut po deseti uri zvečer, čeprav je Mikolčevič zapisal, da se je to zgodilo že malo po peti uri popoldne. Tudi tožilki je Conradi povedal isto kot preiskovalnemu sodniku.

Krvavi madež pustil policist

Tožilka je v obtožni predlog zapisala, da se je sum, da je bil v času napada psov v hiši še neznanec, pozneje potrdil, saj je specializirani oddelek skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala po enem letu, 31. januarja 2011, v hiši zavaroval krvne madeže in ugotovil, da sledovi krvi ne pripadajo niti Baričeviču niti policistu, ki je bil v hiši, prav tako ne nikomur od tistih, ki jih policija vodi v evidencah profilov DNK.

Aprila 2011 je očividec tožilcem povedal, da je v času napada psov videl izpred hiše odpeljati vozilo. Državna tožilka Dragica Kotnik je včeraj sodišču predlagala, da bi to pričo zaslišali, vendar na način, da bi njena identiteta ostala skrita.

Nacionalni forenzični laboratorij (NFL), kot smo v Delu že poročali, pa je pred časom ugotovil, da kri pripada enemu od policistov, ki je med prvimi prišel na kraj tragedije. To je okrajna sodnica Metka Popivoda prebrala v časopisu in tudi sama na NFL poslala poizvedbo.

Še preden sta do besede prišla obdolžena, je odvetnik Gorazd Fišer, Mikolčevičev zagovornik, predlagal izključitev javnosti, saj da se bodo na sojenju razkrivale podrobnosti, za katere že zaradi pietete do pokojnega Baričeviča ni prav, da jih sliši širša javnost.

Conradijev zagovornik dr. Blaž Kovačič Mlinar pa je po prebranem obtožnem predlogu opozoril, da »spolni odnosi z živalmi pri nas, niti v večini tujih držav niso nezakoniti«, zato policist ni mogel posumiti na kaznivo dejanje, in dodal, da očitki tožilstva o nevestnem delu v službi nikakor niso podani.

Kaj sta v zagovoru povedala obdolžena, ni znano, saj je sodnica sledila predlogu obrambe, s katerim se je strinjala tudi tožilka, da se zaradi morebitnih podrobnosti iz intimnega življenja pokojnega javnost v tem delu izključi.